Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς οι Έλληνες έχασαν 3,4 χρόνια υγιούς ζωής λόγω περικοπών στην υγεία

Κόλαφος είναι η μελέτη από το Ινστιτούτο Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών για τη δημόσια υγεία και τις πετσοκομμένες κρατικές δαπάνες. Πόσα πληρώνουν οι Έλληνες από την τσέπη τους για «δωρεάν» υγεία.
Τα προβλήματα των ασθενών λόγω της υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας καταγράφει έρευνα που παρουσιάστηκε χθες, Πέμπτη, στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υγείας Gastein 2023, η οποία παράλληλα αναδεικνύει την ανάγκη αύξησης της δημόσιας επένδυσης στον κλάδο, για τη βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης, αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η μελέτη, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ΙΠΟΚΕ), με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Ιωάννη Υφαντόπουλο, είχε ως κύριο στόχο τη διερεύνηση των επιπτώσεων της υποεπένδυσης στα υγειονομικά συστήματα, τις εκβάσεις υγείας και τη φαρμακευτική περίθαλψη στα 3 επιλεγμένα κράτη.
«Οι Έλληνες τα τελευταία 10 χρόνια έχασαν 3,4 χρόνια υγειούς ζωής, καθώς τα 3 μνημόνια συμπίεσαν τις δαπάνες. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υγείας αντιμετώπισαν τις δαπάνες ως απλά κόστη και όχι βλέποντας τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Κάτι που συνεχίζει να συμβαίνει και σήμερα, παρότι δεν έχουμε μνημόνια», εξηγεί ο κ. Υφαντόπουλος μιλώντας στο NEWS 24/7.
Η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως σπατάλη δημόσιων πόρων, αλλά ως ευκαιρία επένδυσης στην υγεία του πληθυσμού, δηλαδή του ανθρώπινου κεφαλαίου της οικονομίας μας, επισημαίνει ο καθηγητής.
Όπως λέει ο ίδιος, το ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) που δίνεται στη χώρα μας για την υγεία, είναι μόλις 6,8%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι στο 9%, δηλαδή 2,2 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερος.
Τι αποτέλεσμα έχει αυτό; Καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ελάχιστος, οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τις «δωρεάν» υπηρεσίες υγείας, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ).
Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα με 35% ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Ειδικά για την Ελλάδα, στην ανάλυση της μελέτης παρουσιάζεται σημαντική υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, καθώς και σημαντική μείωση στις δημόσιες δαπάνες υγείας, με αντίστοιχη αύξηση στις ιδιωτικές.
Η μετακύλιση του κόστους από το δημόσιο τομέα στις τσέπες των ελλήνων πολιτών επέφερε επιπλέον επιβάρυνση στα ελληνικά νοικοκυριά, δημιουργώντας υψηλά επίπεδα καταστροφικών δαπανών, όπως αναφέρεται στη μελέτη.
Ως εκ τούτου και σύμφωνα πάντα με την εν λόγω μελέτη, τα επίπεδα ιδιωτικών δαπανών υγείας από τους ασθενείς φτάνουν στο 35% και η χώρα μας έχει την αρνητική πρωτιά στην ΕΕ, καθώς ολοένα και περισσότεροι ασθενείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ο μέσος όρος ιδιωτικής δαπάνης της ΕΕ στην υγεία είναι στο 15,3%, ενώ στην Πολωνία που έρχεται δεύτερη φτάνουν στο 20% και στη Ρουμανία στο 19%.
Αυτό έχει οδηγήσει, συνδυαστικά με τις καθυστερήσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, την κρίση κόστους διαβίωσης, τον πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές προκλήσεις, σε σημαντικά χαμηλότερο προσδόκιμο υγιούς διαβίωσης και λιγότερα έτη υγιούς διαβίωσης στο σύνολο των τριών χωρών σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε..
Το γεγονός αυτό εντείνει τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης.
Ένας στους τρεις Έλληνες με χαμηλή ποιότητα ζωής
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Ελλάδα συνδέεται με τους χαμηλότερους δείκτες ποιότητας ζωής από όλα τα κράτη της ΕΕ, με 1 στους 3 Έλληνες (36%) να ζουν με χαμηλή ποιότητα ζωής.
Η Πολωνία βρίσκεται στην τέταρτη θέση ως προς την κατάταξη που αφορά την ποιότητα ζωής, ενώ οι άνθρωποι στη Ρουμανία ζουν λιγότερα έτη υγιούς επιβίωσης (59,9 έτη) σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ (64 έτη).
Αυξημένες οι ανικανοποίητες ανάγκες υγείας των Ελλήνων
Οι πολίτες και των τριών κρατών παρουσιάζουν πολυνοσηρότητα. Οι 6 στους 10 ανθρώπους στην Πολωνία υφίστανται πολυνοσηρότητα, καθώς και υψηλές ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες.
Επίσης, το 28% του πληθυσμού στην Ελλάδα, το 21% στη Ρουμανία και το 12% στην Πολωνία αναφέρουν ότι έχουν ανικανοποίητες υγειονομικές ανάγκες, που αυξάνονται με τον καιρό.
Η μελέτη υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Viatris Europe.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: