Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Business as usual... και με την ασφάλιση περιουσιών από φυσικές καταστροφές

Με ιδιαίτερη σπουδή κυβέρνηση και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ξεκινούν τον διάλογο για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών από φυσικές καταστροφές.
Η ασφαλιστική αγορά ετοιμάζει τις προτάσεις της προς την κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης πως σε πρώτη φάση (από το 2024) η υποχρέωση ασφάλισης θα ισχύσει για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ.
Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά και να αφορά το κτίριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα. Από 1/1/2024 οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή. Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περί τις 16.000 επιχειρήσεις- που καλύπτουν ωστόσο το 87% του συνολικού τζίρου-, οι περισσότερες από τις οποίες, όμως, ήταν ήδη ασφαλισμένες καθώς οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν ανώτατο όριο που δεν καλύπτει τέτοιου μεγέθους ζημιές.
Πρώτο μέλημα θα δοθεί στη χορήγηση κινήτρων και χρηματοδότησης έργων αναβάθμισης των ακινήτων που λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων ή λόγω γεωγραφικής εντοπιότητας δεν θεωρούνται ασφαλίσιμα. Όμως αυτή είναι μόνο η αρχή.
Ασφαλιστική αγορά και κυβέρνηση δείχνουν να συμφωνούν στο μεγάλο deal για μια οριστική ρύθμιση σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας. Πέραν αυτού όμως οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών διευρύνουν τη στόχευσή τους εκτιμώντας ότι θα πρέπει να γίνει, ουσιαστικός, διάλογος και να υπάρξουν κίνητρα ώστε να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που θα προχωρήσουν στην ασφάλιση της περιουσίας τους ιδίως από φυσικές καταστροφές καθώς σήμερα το ποσοστό αυτό είναι ιδιαιτέρως χαμηλό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Ελλάδα ασφαλίζονται περίπου 1 εκατομμύριο σπίτια από τα 6,5 εκατομμύρια, δηλαδή το ποσοστό ανέρχεται σε 15% (τα περισσότερα είναι στις πόλεις, στην επαρχία είναι χαμηλότερα τα νούμερα ενώ συνολικά τα περισσότερα αφορούν όσους έχουν αγοράσει σπίτι με στεγαστικό δάνειο). Στις επιχειρήσεις το ποσοστό ανέρχεται σε 40%. Ασφαλίζονται δηλαδή 200.000 επιχειρήσεις από τις 500.000, με τουλάχιστον ένα εργαζόμενο.
«Μία ανασφάλιστη κοινωνία ανακάμπτει πολύ πιο αργά από ένα καταστροφικό συμβάν σε σχέση με μία ασφαλισμένη κοινωνία η οποία θα αποζημιωθεί γρήγορα από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι αποδεδειγμένο από τη διεθνή εμπειρία» επισημαίνει ο Ερρίκος Μοάτσος, μέλος Δ.Σ. και πρόεδρος Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και προσθέτει ότι, οι πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα ανέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο την άμεση ανάγκη να κλείσει το κενό προστασίας στην Ελλάδα. Να αυξηθεί, δηλαδή, σημαντικά το ποσοστό των ασφαλισμένων για φυσικές καταστροφές.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης των περιουσιών από φυσικές καταστροφές απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος αλλά τα εντεινόμενα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής δεν επιτρέπουν αναβολή στη λήψη αποφάσεων για δράσεις πρόληψης.
Στην ατζέντα των συναρμόδιων υπουργείων και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κλείνονται ήδη οι συναντήσεις των επόμενων εβδομάδων προκειμένου να διαμορφωθεί μια συνολική πρόταση με στόχο την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών.
Οι ασφαλιστές εκτιμούν ότι η υιοθέτηση της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες ήταν ένα πρώτο βήμα αλλά θεωρούν ότι, σίγουρα, χρειάζονται περισσότερες κινήσεις για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: