Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία

Αλλάζουν όλα στο ΕΣΥ με ασθενείς πολλών ταχυτήτων και υγεία... επί πληρωμή.
Ζήτημα χρόνου είναι πλέον η έναρξη των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αφού υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται επί της ουσίας για επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις που θα διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ και με την οικονομική συνεισφορά των ασθενών, αλλάζοντας εκ θεμελίων το οικοδόμημα του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας.
Η κυβέρνηση επί της ουσίας δημιουργεί ασθενείς πολλών ταχυτήτων και θέτει ταξικά χαρακτηριστικά στην υγειονομική περίθαλψη των πολιτών. Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες με βάση «ιατρικά κριτήρια και κοστολόγηση» με αποτέλεσμα ο πολίτης να καλείται να καταβάλλει από 300 και 500 ευρώ μέχρι 1.600 ευρώ και 2.000 ευρώ.
Ο... τιμοκατάλογος της υγείας

  • Πολύ μικρή επέμβαση: 300 ευρώ
  • Μικρή επέμβαση: 500 ευρώ
  • Μεσαία επέμβαση: 900 ευρώ
  • Μεγάλη επέμβαση: 1.200 ευρώ
  • Βαριά επέμβαση: 1.600 ευρώ
  • Εξαιρετικά βαριά επέμβαση: 2.000

Σημειώνεται ότι οι επεμβάσεις χρεώνονται ανάλογα με τα DRGs τα οποία δημοσιεύτηκαν στη σημερινή ΚΥΑ όπου μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποιες επεμβάσεις ανήκουν σε ποια κατηγορία.
«Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Θα είναι κάποιος ανόητος να πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του. Αγαπάμε το ΕΣΥ, γι' αυτό φροντίζουμε και γι' αυτό εργαζόμαστε», είχε υποστηρίξει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του σχεδίου.
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις γιατρών και νοσηλευτών, η κυβέρνηση προχωρά σε μία πολιτική που θα φέρει στα όρια του το υγειονομικό προσωπικό με «τυράκι» την αύξηση των μισθών όσων πραγματοποιούν και απογευματινά χειρουργεία. Την ίδια ώρα, δεν δίνεται καμία λύση για την έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ παρά μονάχα «μπαλώματα».
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σε ποσοστό 40% τα χειρουργεία στα νοσοκομεία της χώρας είναι κλειστά λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.
Στην Αττική, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνο Παπανικολάου το ποσοστό των κλειστών χειρουργείων αγγίζει το 50% και οφείλεται στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.
Δείτε την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε:

KYA

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: