Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

ΥΠΕΣ: Έδωσε ημερομηνία για επικαιροποίηση του Μητρώου ΝΠΔΔ και επιχειρήσεων ΟΤΑ

Εγκύκλιο σχετικά με την επικαιροποίηση του Μητρώου ΝΠΔΔ και επιχειρήσεων των δήμων και περιφερειών των άρθρων 25 και 26 του ν. 4257/2014, εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, καλώντας δήμους και Περιφέρειες για την αποστολή στο Υπουργείο, των επικαιροποιημένων πινάκων των δύο Μητρώων μέχρι την 5 η Απριλίου 2024.
Οι δήμοι και οι περιφέρειες, σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Λιβάνου, οφείλουν να αποστέλλουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3 των Υπουργικών Αποφάσεων στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια καταχωρούνται στο αντίστοιχο Μητρώο, σύμφωνα με τα υποδείγματα που επισυνάπτονται στο παράρτημα της εγκυκλίου υπ. Αρ.Πρωτ. 19845/11-6-2015.
Ειδικότερα στην εγκύκλιο σημειώνεται:
Στις περιπτώσεις που σε νομικά πρόσωπα ή ανώνυμες εταιρείες του άρθρου 252 του ν. 3463/2006 συμμετέχουν περισσότεροι του ενός Ο.Τ.Α., η σχετική υποχρέωση για αποστολή των στοιχείων ανήκει στο δήμο της έδρας του ν.π.δ.δ. ή της ανώνυμης εταιρείας, ενώ ειδικά για τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Ν. Αττικής, η ευθύνη για αποστολή των στοιχείων ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής (άρθρο 2).
Επισημαίνουμε δε, ότι στις επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. που έχουν υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο, περιλαμβάνονται, και οι επιχειρήσεις που συνιστώνται βάσει ειδικών διατάξεων νόμων, οι οποίες διέπουν την οργάνωση και λειτουργία τους, και αποτελούν επιχειρήσεις Ο.Τ.Α ειδικού σκοπού, όπως π.χ. Δ.Ε.Υ.Α., Φ.Ο.Δ.Σ.Α., αναπτυξιακοί οργανισμοί, ενεργειακές κοινότητες κ.λπ.
Επίσης, την ίδια υποχρέωση έχουν και τα ν.π.δ.δ. της τοπικής αυτοδιοίκησης που ενδεχομένως έχουν συσταθεί από ειδικές διατάξεις νόμων (λ.χ. Φορείς Διαχείρισης Λαϊκών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης).
Κατά την εφαρμογή και επεξεργασία των δεδομένων των Μητρώων έχει παρατηρηθεί ότι δεν διευκρινίζεται επαρκώς ποια ν.π.δ.δ. έχουν καταργηθεί και ποιες επιχειρήσεις έχουν λυθεί. Με δεδομένο μάλιστα ότι με τις διατάξεις του άρθρου 27 και 29 του ν. 5056/2023 έχουν αυτοδικαίως καταργηθεί και λυθεί τα ν.π.δ.δ. και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων, είναι σημαντικό να υπάρξει ειδική καταχώρηση για τα νομικά πρόσωπα που έχουν καταργηθεί ή λυθεί. Ως εκ τούτου, μετά τη στήλη «Φ.Ε.Κ. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ/ ΛΥΣΗΣ» προστίθεται νέα στήλη σε κάθε μητρώο με τίτλο «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΠ», στην οποία θα αναγράφεται η λέξη «ΚΑΤΗΡΓΗΜΕΝΟ» όταν το ν.π.δ.δ. έχει καταργηθεί ή αντίστοιχα «ΛΥΘΕΙΣΑ» όταν η επιχείρηση έχει λυθεί. Συνεπώς, το πεδίο αυτής της στήλης συμπληρώνεται μόνον στην περίπτωση των ν.π.δ.δ. ή ν.π.ι.δ. που έχουν καταργηθεί ή αντιστοίχως λυθεί. Επίσης, μετά την τελευταία στήλη «ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ» προστίθεται στήλη με τίτλο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ» προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα προσθήκης επιπλέον στοιχείων που θεωρείτε ότι είναι απαραίτητα για την ολοκληρωμένη εικόνα του νομικού
προσώπου. Συνημμένα περιλαμβάνονται υποδείγματα υπολογιστικών φύλλων προς διευκόλυνσή σας.
Σας υπενθυμίζουμε ότι στη στήλη «ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ» είναι απολύτως κρίσιμο να μεριμνήσετε για τη ορθή καταχώρισή των ν.π.δ.δ και επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των Ο.Τ.Α. που αναφέρονται ενδεικτικά στους παρακάτω πίνακες:
Στην κατηγορία «ΛΟΙΠΑ ΝΠΔΔ» μπορούν να εντάσσονται οι φορείς που δεν ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, όπως για παράδειγμα οι φορείς λειτουργίας λαϊκών αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης κ.λπ.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 25 και 26 του ν. 4257/2014, προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσπραξη οποιουδήποτε χρηματικού ποσού από φορέα του δημόσιου τομέα, τα ν.π.δ.δ. των Ο.Τ.Α. υποχρεούνται να προσκομίζουν τη σχετική βεβαίωση καταχώρισής τους στο τηρούμενο από την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μητρώο. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις των δήμων και των περιφερειών, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε δημόσιο διαγωνισμό ή να εισπράττουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό από φορέα του δημόσιου τομέα, αν δεν υποβάλλουν, μαζί με τα αναγκαία κατά περίπτωση δικαιολογητικά, την ανωτέρω βεβαίωση.
Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι οι δήμοι και περιφέρειες οφείλουν να αποστέλλουν αμελλητί μέσα στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους τα επικαιροποιημένα στοιχεία των ν.π.δ.δ. και των επιχειρήσεών τους και μετά τον έλεγχο της πληρότητας και την καταχώριση αυτών, η αρμόδια υπηρεσία να εκδίδει τη σχετική βεβαίωση. Η επικαιροποίηση των στοιχείων και η έκδοση των αντίστοιχων βεβαιώσεων, εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους, είναι υποχρεωτική και ανεξάρτητη από την υποχρέωση ενημέρωσης του Μητρώου, για τυχόν τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Μητρώο ΝΠΔΔ - Επιχειρήσεις ΟΤΑ

Νίκος Κοκκινόπουλος
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: