Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Η Κυριακή της... Ανορθοδοξίας

Από το «ανάθεμα έστω» στον Ελευθέριο Βενιζέλο, στα χρόνια του Εθνικού Διχασμού, στους σημερινούς «αφορισμούς» βουλευτών από την Εκκλησία της Ελλάδας που απαξιοί να παραστεί και στο καθιερωμένο γεύμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, για να τιμωρήσει τους... αντίχριστους που ψήφισαν το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων.
Μοιάζει περισσότερο με τρικυμία σε φλιτζανάκι του καφέ, παρ’ όλο που σήκωσε πολύ επικοινωνιακό θόρυβο κι έδωσε μερικούς θεαματικούς τίτλους. Αν κανείς ανατρέξει στην Ιστορία, μπορεί να δει τη διαφορά που έχει το μπόι από τον ίσκιο της Εκκλησίας και πόση δύναμη έχει στις μέρες μας ο «αφορισμός» δύο βουλευτών από μια Μητρόπολη, όταν συγκριθεί με το «Ελευθερίω Βενιζέλω… ανάθεμα έστω», στην κορύφωση του Εθνικού Διχασμού.
Ακόμα και η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο φετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας να γίνει χωρίς παρουσία πολιτικών, ενώ η ΔΙΣ και ο αρχιεπίσκοπος δεν θα παραστούν στο καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει η Προεδρία της Δημοκρατίας κάθε χρόνο προς τιμήν των μελών της Δ.Ι. Συνόδου, δεν συνιστά καμιά τραγωδία.
«Δεν μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την ΠτΔ», είπε στο orthodoxia.info συνοδικός αρχιερέας, ενώ άλλος σχολιάζοντας την απόφαση αναρωτήθηκε: «Πώς θα πει αυτή η Πρόεδρος το Σύμβολο της Πίστεως εντός του Καθεδρικού Ναού μετά τα όσα έχουν προηγηθεί;» Παράλληλα, στο νησί των Φαιάκων με ομόφωνο ψήφισμα η Γενική Ιερατική Σύναξη αποφάσιζε πως «οι δύο βουλευτές έσφαλαν πνευματικώς βαρύτατα (...) δεν δύνανται να θεωρούν τους εαυτούς τους ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας»», διαμηνύοντας στους κ. Αυλωνίτη (ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) και Μπιάγκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.) να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση και δηλώνοντας πως δεν τους επιτρέπεται να κοινωνήσουν και δεν θα τους αποδώσει στο εξής καμία τιμή στις επίσημες εκδηλώσεις.
Είχε ωστόσο προηγηθεί στις 22 Φεβρουαρίου η Εκτακτη Ιερατική Σύναξη στη Μητρόπολη Πειραιά, η οποία είχε αποφασίσει να διακοπεί η κοινωνία με τους «ψηφίσαντες ενάντια στον θείο Νόμο». Αλλά κι ένας ιερέας από τα Κύθηρα, ο οποίος δημοσιοποίησε τον «αναθεματισμό» κατά τριών βουλευτών Πειραιώς. Αντιγράφουμε από το ekklisiaonline.gr: «Ανάθεμα έστω, ανάθεμα έστω, ανάθεμα έστω, στους βουλευτές της Α’ Περιφερείας Πειραιώς και Νήσων Κατσαφάδο Κωνσταντίνο, Μιχαηλίδου Δόμνα-Μαρία και Βλαχάκο Νικόλαο, όπου εσήκωσαν το τρισκατάρατο χέρι τους να πράξουν αυτό το ανοσιούργημα (...) Καταδικασμένοι ας είναι, ως τα κλήματα τα εκκοπτόμενα της Αμπέλου και καταπατημένα υπό των διαβατών, και ως την ξηρανθείσα συκή διά την ακαρπίαν της. Αγονα, άκαρπα και παντελώς νεκρά να είναι τα έργα τους και οι φιλοδοξίες τους, ως άγονη και άκαρπη κατέστη η γη των Σοδόμων και της Γομόρρας, της σήμερον Νεκράς Θαλάσσης».
Από την πλευρά του ο Αλ. Αυλωνίτης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σχολίασε μεταξύ άλλων: «Θα περίμενε κανείς από την ηγεσία της τοπικής μας εκκλησίας ότι δεν θα διαχώριζε με αυτόν τον σκοταδιστικό τρόπο τα τέκνα της, πόσο μάλλον όταν ο διαχωρισμός υποκρύπτει και ευθεία παρέμβαση με κομματικά κριτήρια». Ενώ καταλήγει: «Περιμένουμε να δούμε αν τα περίφημα «μέτρα αποκλεισμού» κατά των δύο βουλευτών θα ισχύσουν το ίδιο και με την ίδια ένταση και για όλους τους αιρετούς που ψήφισαν υπέρ του επίμαχου νόμου, π.χ. για τον συντοπίτη μας υπουργό κ. Δένδια σε περίπτωση έλευσής του στην Κέρκυρα ή και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
«Με όλο τον σεβασμό προς την Εκκλησία, η στοχοποίηση και η πολιτική διαχωρισμού των πιστών θυμίζουν άλλες εποχές», τόνισε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημήτρης Μπιάγκης. «Το δικαίωμά μου στην ελεύθερη βούληση και τη συνείδησή μου, που υπαγορεύεται και από τη βαθιά πίστη μου στην Ορθοδοξία, την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, δεν το απαλλοτριώνω. Με όλο τον σεβασμό προς την Εκκλησία, η στοχοποίηση και η πολιτική διαχωρισμού των πιστών θυμίζουν άλλες εποχές και δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία της Αγάπης».
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Στην απόφαση της Εκκλησίας να μεταφέρει τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη από τη Μητρόπολη Αθηνών αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας. «Είναι απόφαση της Εκκλησίας και προφανώς εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον νόμο που ψήφισε το Κοινοβούλιο», είπε ο Μάκης Βορίδης (Open), ενώ σημείωσε ότι «όλο αυτό πρέπει να μην οδηγήσει σε διατάραξη της σχέσης Εκκλησίας-Πολιτείας και πρέπει να κρατηθεί σε ένα πλαίσιο».
Η απόφαση της Μητρόπολης Κέρκυρας να θέσει εκτός Εκκλησίας τους δύο βουλευτές «με αφορμή το ότι άσκησαν με συνέπεια τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, μας αναγκάζει να «υπενθυμίσουμε» στην Εκκλησία τον δικό της ρόλο στην κοινωνία για αλληλεγγύη και αδελφοσύνη», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Αυτό που αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά είναι η αναγκαιότητα να ξεκινήσει άμεσα μια συζήτηση για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, προαναγγέλλοντας πως σύντομα θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.
«Απαράδεκτη και καταδικαστέα» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής την ανακοίνωση της Μητρόπολης Κέρκυρας. «Η πολιτεία έχει απαρέγκλιτο καθήκον την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξαιρέτως και τη νομοθετική διασφάλιση της ισότητας όλων των πολιτών. Ενέργειες που επενδύουν σε διαχωρισμούς με μικροκομματικές σκοπιμότητες και στοχοποιούν βουλευτές για την εκτέλεση των νομοθετικών τους καθηκόντων σύμφωνα με το Σύνταγμα προφανώς και δεν συνάδουν με τον ρόλο της Εκκλησίας».
«Ενέργεια σκοταδιστικού και μεσαιωνικού χαρακτήρα» χαρακτηρίζει την ίδια απόφαση το ΚΚΕ, που τονίζει πως «το ελάχιστο που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι ο συνταγματικός διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, τον οποίο επανειλημμένα έχει προτείνει το ΚΚΕ κι αρνούνται τα άλλα κόμματα, ανάμεσά τους και εκείνα που επικαλούνται σήμερα εκ του ασφαλούς αυτό το υπερώριμο αίτημα».
«Η Νέα Αριστερά προφανώς καταδικάζει σκοταδιστικές και μισαλλόδοξες πρακτικές», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κωστής Καρπόζηλος. «Είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για διαχωρισμό Κράτους κι Εκκλησίας. Ο ασφυκτικός της εναγκαλισμός με το κράτος συνιστά ιστορικό αναχρονισμό. Το είχαμε πει και στη συζήτηση στην Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια: η κοινωνία θα προχωρήσει».
Κι ενώ το προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας ζητά διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, το ακροδεξιό ζητά... αφορισμό. «Να ενημερώσουμε την Εκκλησία της Ελλάδος ότι, σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας μας, δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε κανέναν να εισέλθει στον χώρο του Κυρίου. Εάν θες να κάνεις κάτι, τότε πρέπει, για όσους είπαν «αποχή» ή τάχθηκαν υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων, να τους αφορίσεις, μόνο διά του αφορισμού απαγορεύεις την είσοδο στην Εκκλησία. Αλλιώς, είναι ημίμετρα για στήριξη στην κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ντίνα Δασκαλοπούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: