Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Γυμνάσιο Πέλλας: Αρχαιολογικό Μουσείο, Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους

Στις 22-02-2024 οι μαθητές της Β΄τάξης του σχολείου μας με τις καθηγήτριες τους κ. Ζησίδου Ευδοκία, Μπάλλα Αναστασία και Σιάγαλη Πασχαλίνα, στα πλαίσια του προγράμματος «Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους» που υλοποιείται σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας, επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης στην αρχαία αγορά, στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας.
Εκεί είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια παρουσίαση για τα ψηφιδωτά από τον κ. Καλλιοντζή Λευτέρη, συντηρητή του μουσείου.Αυτή η μορφή τέχνης αποτελεί το «σήμα κατατεθέν»της Πέλλας εκείνης της εποχής.Το γεωγραφικό ανάγλυφο τότε με τα γύρω ποτάμια και τη θάλασσα να είναι πολύ κοντά της , έδωσαν άφθονα βότσαλα σε μεγάλη ποικιλία ώστε έγιναν η πρώτη ύλη για τα καλλιτεχνήματα αυτά. Παράλληλα , ενώ η οικονομική ευμάρεια των Μακεδόνων εδραιώνεται προκύπτει η ανάγκη για πολυτελείς οικίες ,καλαίσθητους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αλλά και επιβλητικά ιερά. Έτσι, όταν η Πέλλα είναι η πρωτεύουσα μιας ηγεμονίας ,τότε κορυφώνεται η πολιτιστική της έκφραση ως μέσο και απόδειξη της πολιτικής της δύναμης.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν «ζωντανά» τα υλικά, τα κονιάματα, πώς αυτά «στρώνονται» μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να τοποθετηθούν οι ψηφίδες. Διαπίστωσαν πως είναι έργα τέχνης που απαιτούν σχεδιασμό από την αρχή, προσοχή στη λεπτομέρεια, τέλειο συγχρονισμό και αριστη συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας που εργάζονται πάνω σε ένα θέμα! Αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμη πιο επιτακτική αν σκεφτούμε πως τα έργα αυτά προοριζόταν για διακόσμηση δαπέδων και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων. Η κάθε παράσταση δουλευόταν τμηματικά από συγκεκριμένα μέλη της ομάδας με τη γενική επιστασία του αρχηγού. Ο Γνώσις μάλιστα , ήταν και ο μοναδικός που άφησε την υπογραφή του αναλλοίωτη μέχρι σήμερα! Πολύ εντυπωσιάστηκαν από τα ψηφιδωτά που είδαν επί τόπου, παρατηρώντας τις λεπτομέρειες στα πρόσωπα των μορφών, την κίνηση των μελών τους, των ενδυμάτων τους αλλά και τα χρώματα τους που τόσο καλά έχουν διατηρηθεί. Κι όλα αυτά με πέτρες!
Στη συνέχεια χωρισμένοι σε ομάδες με αντίστοιχα φύλλα εργασίας ακολούθησαν τις θεματικές ενότητες: καθημερινή ζωή, δημόσιος βίος, ταφικά έθιμα. Ξεδιπλώθηκε μπροστά τους η καθημερινότητα μιας Μακεδονικής οικίας με τα χρηστικά αντικείμενα της, που πολλά μάλιστα μοιάζουν με πολλά σημερινά δικά μας.Τα απομεινάρια μιας εισόδου και η πολύχρωμη πρόσοψη ενός σπιτιού με χρώματα ζωντανά, υπογράμμισαν τον πλούτο και την καλαισθησία στη ζωή τους! Ιδιαίτερα κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών η αναπαράσταση ενός εργαστηρίου αγγειοπλαστικής.Πόσο χρήσιμα ήταν τα αγγεία εκείνα τα χρόνια; Μια τεράστια ποικιλία σχημάτων και μεγεθών για όλες τις χρήσεις.Πιο συγκινητικό όμως από όλα το όνομα ΠΕΛΛΗΣ που βρέθηκε χαραγμένο σε μεγάλα σκεύη αποθήκευσης των προιόντων τους για να τα στέλνουν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο! Η σφραγίδα της Πέλλας μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε άλλες χώρες και δείχνει τις εμπορικές δραστηριότητες και τις οικονομικές συναλλαγές με το Μακεδονικό βασίλειο.
Στην ενότητα των θρησκευτικών και ταφικών λειψάνων φάνηκε καθαρά πως οι Μακεδόνες πίστευαν στους ίδιους θεούς με τους άλλους Ελληνες .Πλήθος ειδωλίων αφιερωμένα στην θεά Αφροδίτη, την Αθηνά , την Ηρα, στον Διόνυσο-παραστάσεις σε αγγεία αλλά και σπαράγματα από σαρκοφάγους. Ξεχωρίζει ο θεός Δάρων , «ο γιατρός»των Μακεδόνων, μάλιστα σώζεται και το ιερό του στο χώρο της αγοράς. Αληθινή όμως έκπληξη ήταν για τα παιδιά το εύρημα του «Κατάδεσμου»Τα μάγια μιας αρχαίας Μακεδόνισσας προς τον άνδρα της για να μη πάρει ποτέ άλλη γυναίκα, τον ακολουθεί και στον Κάτω Κόσμο. Σε όλες τις εποχές η ψυχή και τα πάθη των ανθρώπων είναι ίδια! Τελειώνοντας την ξενάγηση μας είδαμε πολλά κτερίσματα από τάφους που βρέθηκαν στη γύρω περιοχή όπως όπλα ,κράνη με χρυσή προμετωπίδα που σκεπάζει το πρόσωπο του νεκρού, χρυσά διαδήματα, στεφάνια μυρτιάς από πριγκιπικούς τάφους. Γνήσια απορία όμως δημιουργήθηκε στα παιδιά από την ύπαρξη νομισμάτων στα μάτια και στο στόμα των νεκρών.Είναι ο οβολός του βαρκάρη που θα τους περάσει στη αντίπερα όχθη. Πόσο κοντά αλήθεια στα νομίσματα που συνοδεύουμε τους δικούς μας νεκρούς για τα ναύλα τους στο τελευταίο τους ταξίδι....!
Κλείνοντας τη δράση μας αυτή είδαμε πολλά , μάθαμε περισσότερα αλλά το σπουδαιότερο βιώσαμε τη ζωή του αρχαίου Μακεδόνα στο σπίτι του , στο κατάστημα του, στην αγορά, στο ναό, ακόμη και στον καλλωπισμό των νεκρών του και των τάφων τους. Γιατί ακόμη και τα άψυχα αντικείμενα έχουν μέσα τους ζωή και λόγο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: