Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Ιδιωτική επικουρική με κρατική χρηματοδότηση από το 2022

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος για το νέο κεφαλαιοποιητικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όμως σε μεγάλο βαθμό η έναρξη και η συνέχιση της λειτουργίας του θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις.
Υπό το υψηλό ρίσκο των διακυμάνσεων της αγοράς και των χρηματο-οικονομικών προϊόντων τίθεται η επικουρική ασφάλιση και σύνταξη των νέων που θα αναλάβουν ασφαλιστέα εργασία από την 1.1.2022, καθώς και όλων όσοι επιλέξουν να ενταχθούν προαιρετικά σε αυτό και δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.
Το νέο και υβριδικό μοντέλο επικουρικής σύνταξης με το οποίο το Δημόσιο για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους χρηματοδοτεί και ενισχύει από τη γενική φορολογία ιδιωτικές συνταξιοδοτικές επενδύσεις στην εθνική και εγχώρια χρηματαγορά παγιοποιείται μετά και τη δημοσίευση του νόμου 4826/21 στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (7/9, τεύχος πρώτο, αρ. φύλλου 160). To Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), η θεσμοθέτηση του oποίου καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα είναι ΝΠΔΔ, υπαγόμενο στην εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σε μεγάλο βαθμό η έναρξη και η συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί όταν ανατεθεί από το εκλογικό σώμα στον ΣΥΡΙΖΑ/Π.Σ. η διακυβέρνηση της χώρας.
Εκτός από την υποχρεωτική ένταξη των νεοπροσλαμβανόμενων, στην ασφάλιση του Ταμείου μπορούν προαιρετικά κι εφόσον δεν έχουν κλείσει το 35ο έτος να ενταχθούν επίσης οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ καθώς και τα πρόσωπα που σήμερα εξαιρούνται της υποχρεωτικής επικούρησης.
Για κάθε ασφαλισμένο του ΤΕΚΑ και μέχρι τη συνταξιοδότησή του θα τηρείται μηχανογραφικά ατομικός λογαριασμός, στον οποίο θα απεικονίζονται λογιστικά οι καταβλητέες εισφορές, οι καταβληθείσες εισφορές, οι οφειλόμενες εισφορές, οι αποδόσεις από την επένδυση των καταβληθεισών εισφορών και οι κρατήσεις (1% επί των καταβαλλόμενων εισφορών) οι οποίες θα σχηματίσουν το αποθεματικό του Ταμείου.
Οι πόροι του νέου κεφαλαιοποιητικού ταμείου προέρχονται από την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού, από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπ. Εργασίας, κοινοτικούς πόρους και ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων. Οι εισφορές θα οφείλονται μηνιαία και θα εισπράττονται από τον ΕΦΚΑ.
Το Ταμείο θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα προεπιλεγούν από πενταμελές «ανεξάρτητο Συμβούλιο Επιλογής» που θα συγκροτηθεί με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και θα είναι πλήρως αποξενωμένο από τον θεσμό της εργατικής εκπροσώπησης. Θα αποτελείται από έναν υποδιοικητή της ΤτΕ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ κι έναν καθηγητή ΑΕΙ που ειδικεύεται σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.
 
Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: