Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Eπικοινωνιακή καταιγίδα με το βλέμμα στη Βενιζέλου

Η επανατο­ποθέτηση της αρχαίας πλατείας και δύο κιόνων της νότιας πλευράς της εισόδου του σταθμού Αγίας Σοφίας προτάσσεται ως σκηνικό για να φωτογραφηθεί ο κ. Μητσοτάκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και να εμφανιστεί έτσι ως προστάτης των αρχαιοτήτων, για να κάμψει την κατακραυγή για τα αρχαία της Βενιζέλου, παρουσιάζοντας αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2017 ως νέες.
Κυβερνητική επικοινωνιακή καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, με επίκεντρο την επιστροφή και επανατοποθέτηση μέρους των αρχαιοτήτων που αποσπάστηκαν από τον σταθμό Αγίας Σοφίας του μετρό. Δυο ολόκληρα χρόνια μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ξήλωμα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, η κυβέρνηση και η Αττικό Μετρό (Α.Μ.) προσπαθούν να εμφανιστούν ως αρχαιολάτρες εφαρμόζοντας για πρώτη φορά… απόφαση και σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2017.
Επιπλέον, διαδίδουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ως νέο το Μουσείο Αρχαιοτήτων Μετρό στον σταθμό Πανεπιστήμιο, που έχει ανακοινωθεί επίσης πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Μπουτάρης, μέσω της «Εφ.Συν.», στέλνει μήνυμα στον πρωθυπουργό: «Ξανασκέψου την απόσπαση στη Βενιζέλου, έστω τώρα, πριν είναι αργά».
Υστερα από δύο χρόνια απόλυτης στασιμότητας στο σύνολο του μετρό, η επανατοποθέτηση –με πρωτόγνωρες ταχύτητες– της αρχαίας πλατείας και δύο κιόνων της νότιας πλευράς της εισόδου του σταθμού Αγίας Σοφίας, χωρίς να είναι καθαρό αυτή τη στιγμή αν έχει επανατοποθετηθεί το σύνολο της πλατείας, προτάσσεται ως σκηνικό για να φωτογραφηθεί ο κ. Μητσοτάκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και να εμφανιστεί έτσι ως προστάτης των αρχαιοτήτων, οπότε δεν πρέπει δήθεν να υπάρχει ανησυχία και για τα αρχαία της Βενιζέλου.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει τις δυσμενείς γι’ αυτήν εντυπώσεις αποτυπώθηκε στο χθεσινό πρωτοσέλιδο κεντρικό θέμα της εφημερίδας «Εστία», που είχε ως τίτλο «Πικρά διάψευσις για ΣΥΡΙΖΑ-Μπουτάρη: Τα αρχαία του Μετρό στη θέση τους», που αναπαράχθηκε από όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα, συνοδεία δήλωσης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ότι η επανατοποθέτηση είναι «αντίδωρο της Α.Μ. και του ΥΠΠΟ στην πόλη» (αντίδωρο ή υποχρέωση;) και ότι το έργο έγινε «με μελέτες οι οποίες εκπονήθηκαν από την Αττικό Μετρό και την Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης της Θεσσαλονίκης το 2021».
Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει (στην ηλεκτρονική έκδοση) την αναλυτική και διαφωτιστική για τα τρέχοντα υπουργική απόφαση της 17/5/2017, σημειώνοντας ότι πολλά λέει η κυβερνητική φλυαρία, αλλά κουβέντα για τον αρχαίο δρόμο της Αγίας Σοφίας που αποσπάστηκε το 2013, όταν γραμματέας στο ΥΠΠΟ ήταν πάλι η κ. Μενδώνη, και ο οποίος όχι μόνο δεν επανατοποθετείται αλλά βρίσκεται ριγμένος στις αποθήκες της Α.Μ. στο Καλοχώρι, σε συνθήκες που έχουν περιγραφεί στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (18.7.2021, «Το “έγκλημα” στον σταθμό Αγία Σοφία επαναλαμβάνεται στα αρχαία της Βενιζέλου»). Σε εκείνο το ρεπορτάζ, παρεμπιπτόντως, καταγράφαμε τη σύσταση ομάδας εργασίας, το 2017, για να μεταφερθεί κάποια στιγμή στο μέλλον στο «cross over» του σταθμού μετρό που βρίσκεται στο ύψος της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ ένα Μουσείο Αρχαιοτήτων. Ποιος ξέρει, μπορεί να δώσαμε ιδέες στην κυβέρνηση με την υπενθύμιση, αλλά μην παρουσιάζουν για νέο όσα είχαν δημοσιευτεί ήδη σε όλο τον Τύπο πριν από χρόνια!
Οσο για την προτροπή Μπουτάρη στον κ. Μητσοτάκη, έρχεται και ως απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα καθώς, όπως σχολιάζει θυμωμένος, «τα αρχαία της Αγίας Σοφίας δεν έχουν καμία σχέση με τη Βενιζέλου. Για ό,τι έγινε στην Αγ. Σοφίας δεν είχαμε ποτέ καμία αντίρρηση. Και να με βάζουν κάποιοι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, με γεια και με χαρά τους. Το θέμα είναι ότι όσοι κατήγγειλαν τον Τσίπρα για μουσαμάδες κάνουν τώρα ακριβώς τα ίδια για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι σκέτο επικοινωνιακό σόου. Βρε άι…».
Για απόπειρα συμψηφισμού με το έγκλημα στη Βενιζέλου κάνει λόγο σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος της Α.Μ. Γιάννης Μυλόπουλος, τονίζοντας ότι «η επανατοποθέτηση της συγκεκριμένης πλατείας στον σταθμό Αγίας Σοφίας δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Εχει ενδιαφέρον πάντως ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγίας Σοφίας αναγγέλλεται για την Παρασκευή το απόγευμα, όταν παραδίπλα, στο άγαλμα Βενιζέλου, έχει οριστεί η πραγματοποίηση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της Κίνησης Πολιτών, που ήταν να πραγματοποιηθεί χθες και αναβλήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.
Συνεχίζονται οι πιέσεις από τους αρχαιολόγους
Νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου από πέντε συλλόγους αρχαιολόγων, 21 προσωπικότητες της πόλης και την Κίνηση Πολιτών. Ζητούν την ακύρωση της απόφασης του ΥΠΠΟ με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Οπως λένε, μεταξύ άλλων, «επιχειρείται ένα εγχείρημα αν όχι παντελώς ανέφικτο επιστημονικά και τεχνικά αδύνατο, σε κάθε περίπτωση, όμως, με απρόβλεπτες δυσκολίες και επισφάλειες και δη για σπουδαίες αρχαιότητες και ότι επί ματαίω αυτές θα αποσπαστούν με τρόπο που συνεπάγεται την αναπόφευκτη και αναπόδραστη καταστροφή τους».
Για παραβίαση του άρθρου 24 παρ. 1 & 6 του Συντάγματος για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάνουν λόγο οι προσφεύγοντες: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και Εποπτευομένων από αυτό ΝΠΔΔ και δημοσίων υπηρεσιών Αττικής, Στερεάς Ελλάδος και νομών Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου και Σάμου, Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης, ενώ στους πολίτες συγκαταλέγονται οι Μαρία Βλαζάκη, Γιάννης Μπουτάρης, Απόστολος Βέττας, Γιώργος Συννεφάκης, Νίκος Παπαμίχος κ.ά.
 
Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: