Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Τα μαγικά της ΕΛΣΤΑΤ στην καταμέτρηση της ανεργίας!

Η στατιστική υπηρεσία βρήκε τον Ιούλιο 340.000 ανέργους λιγότερους από όσους ήταν τον ίδιο μήνα εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.
Τα «μαγικά» στον τρόπο καταμέτρησης της ανεργίας συνεχίζονται, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε για τον Ιούλιο θεαματική μείωση της ανεργίας, αλλά μέτρησε περίπου 340.000 λιγότερους ανέργους σε σχέση με εκείνους που, τον ίδιο μήνα, ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα των ανέργων του ΟΑΕΔ.
Ειδικότερα όπως προκύπτουν από τις επίσημες ανακοινώσεις των δύο φορέων, τον μήνα Ιούλιο, ο ΟΑΕΔ κατέγραψε 1.002.261 ανέργους, ενώ για τον ίδιο μήνα η ΕΛΣΤΑΤ βρήκε μόλις 664.384 ανέργους!
Η διαφορά ανέρχεται σε 337.877 άτομα, τα οποία δεν φαίνονται στην έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αλλά είναι πραγματικοί άνεργοι, εγγεγραμμένοι και αναζητούντες εργασία.
Μάλιστα, οι κρυμμένοι άνεργοι έχουν αυξηθεί κατά 130.000 σε σχέση με τον Ιούνιο, που ήταν 208.064.
Η μέτρηση της ανεργίας της χώρας γίνεται με βάση τα ευρήματα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ και όχι τους καταγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι είναι κατά 50,9% περισσότεροι, σε σχέση με όσους καταμετρά η ΕΛΣΤΑΤ.
Έτσι δημιουργούνται εντυπώσεις μείωσης της ανεργίας, οι οποίες όμως διαψεύδονται από έναν άλλο δημόσιο φορέα, τον ΟΑΕΔ.
Η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει μεταξύ των άλλων, ότι, κάποιοι από τους ανέργους που έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ ασκούν "μαύρη εργασία" και άρα εργάζονται οπότε στην έρευνά της, δεν καταγράφφονται ως άνεργοι!
Μια μικρή απόκλιση μεταξύ των καταγραφών από τους δύο φορείς θα ήταν αποδεκτή, αλλά εδώ πρόκειται για μια τεράστια και ανεξήγητη διαφορά και η υπόθεση έχει άρωμα... Greek statistics.
Στο πλαίσιο αυτό, με τη «μαγική» διαδικασία της εξαφάνισης των 337.877 ανέργων, το ποσοστό της ανεργίας τον μήνα Ιούλιο μειώθηκε σε 14,2% έναντι 16,8% τον Ιούλιο του 2020 και του 15,0% τον Ιούνιο του 2021.
Είναι θέμα... μεθόδου
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει την εξέλιξη της ανεργίας με βάση έρευνα ερωτηματολογίου, ενώ τα στοιχεία του ΟΑΕΔ προκύπτουν με βάση τις πραγματικές καταγραφές των ανέργων.
Από την πλευρά της η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει, ότι, το ζήτημα της διαφοράς των «ανέργων» και των «εγγεγραμμένων ανέργων» είναι διαχρονικό και απαντά σε όλες τις Χώρες του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος.
Ο αριθμός των ανέργων (και συνακόλουθα το ποσοστό της ανεργίας) αποτελεί αντικείμενο εκτίμησης από τις Στατιστικές Αρχές (στη Χώρα μας από την ΕΛΣΤΑΤ) μέσω της δειγματοληπτικής Έρευνας Εργατικού Δυναμικού (ΕΕΔ) και τα αποτελέσματά της διαφέρουν από τα διοικητικά μητρώα της «εγγεγραμμένης ανεργίας» (στην Ελλάδα το -μητρώο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού - ΟΑΕΔ).
Αναφέρει επίσης πως, σύμφωνα με τους διεθνείς ορισμούς που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, «άνεργοι» χαρακτηρίζονται τα άτομα τα οποία
(α) δεν εργάζονται,
(β) είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία και
(γ) αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερεις εβδομάδες. Τα παραπάνω διαπιστώνονται με μία σειρά ειδικών ερωτημάτων στο ερωτηματολόγιο της Έρευνας.
Αντίθετα, στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται. Επιπρόσθετα, τα άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση (μαύρη εργασία) ή εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες, καταγράφονται ως «απασχολούμενοι» στην ΕΕΔ αλλά ταυτόχρονα μπορούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ.
Υποστηρίζει επίσης, ότι το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που δεν εργάζονται και ταυτόχρονα δεν αναζητούν εργασία ή δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία, τα οποία καταγράφονται ως «μη ενεργοί» (και εκτός εργατικού δυναμικού) στην ΕΕΔ αλλά είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ προκειμένου να είναι δικαιούχοι των προνομίων του ΟΑΕΔ.
Κατά συνέπεια, υποστηρίζει, τα άτομα που καταγράφονται ως άνεργοι από την ΕΛΣΤΑΤ δεν συμπίπτουν από εννοιολογική άποψη με εκείνα που εγγράφονται στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ και, ως εκ τούτου, λόγω της διαφοράς των ορισμών, δεν είναι δυνατή η σύμπτωση των δύο πληθυσμών.
Δηλαδή η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει ότι κάποια άτομα που έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ, μπορεί να ασκούν «μαύρη εργασία» δηλαδή αδήλωτη, αλλά στην έρευνα που διενεργεί η ΕΛΣΤΑΤ, μια δημόσια υπηρεσία, δεν φοβούνται να πουν ότι εργάζονται!
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση θυμίζει την κινηματογραφική ταινία Now You See Me, στην οποία η ομάδα των "μάγων" εξαφανίζει χρήματα και άλλα αντικείμενα.
 
Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: