Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

«Βραχυκύκλωμα» σύγχυσης με την επιδότηση στο ρεύμα

Μόλις 9 ευρώ τον μήνα η στήριξη στα νοικοκυριά • Σήμερα η αποσαφήνιση των μέτρων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας • Θα ξεκαθαριστεί και ο τρόπος εφαρμογής της επιδότησης από τους ιδιώτες παρόχους • Ασάφεια για τη διάρκεια της παρέμβασης
Σε μόλις 9 ευρώ τον μήνα μεταφράζεται ουσιαστικά η κυβερνητική στήριξη σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (όσες χρησιμοποιούν ρεύμα χαμηλής τάσης), εν όψει του επικείμενου «ράλι» αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Επειτα από ένα τριήμερο σύγχυσης ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το ποιους καταναλωτές αφορά το μέτρο της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος -με τον πρωθυπουργό να λέει, το Σάββατο, ότι τους αφορά όλους, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει, την Κυριακή, ότι αφορά μόνο τους καταναλωτές της ΔΕΗ και, στη συνέχεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος να αποσαφηνίζει ότι αφορά και καταναλωτές ιδιωτικών παρόχων-, οι αναγκαίες διευκρινίσεις αναμένεται να δοθούν σήμερα από τον (αρμόδιο) υπουργό, Κ. Σκρέκα. Ωστόσο, με βάση τις πρώτες πτυχές που εξειδικεύθηκαν χθες, προκύπτει ότι το κυβερνητικό «καλάθι» έρχεται να προσφέρει μικρές παροχές.
Η επιδότηση ανά μήνα θα είναι ύψους 30 ευρώ/μεγαβατώρα, αλλιώς 0,03 ευρώ/κιλοβατώρα (KWh) για κατανάλωση έως 300KWh. Δηλαδή η επιδότηση θα είναι ύψους έως 9 ευρώ/μήνα. Αφορά το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας χαμηλής τάσης, δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις/βιοτεχνίες. Εκτιμήσεις θέλουν το όριο των 300KWh να καλύπτει το 72% των καταναλωτών ρεύματος και τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών. Δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια ένταξης.
Πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο; Μέχρι χθες το απόγευμα, επικρατούσε η εκδοχή να ξεκινήσει από το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, δεν αποκλείεται όμως να ξεκινήσει από 1ης Οκτωβρίου. Δηλαδή θα έχει διάρκεια 3 ή 3,5 μήνες, καθώς σε πρώτη φάση θα ισχύσει μέχρι τα τέλη του 2021. Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική επιδότηση θα αποτυπωθεί στους επόμενους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές.
Καθώς τα 9 ευρώ/μήνα προφανώς και δεν μπορούν να αντισταθμίσουν πλήρως τις επικείμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι καταναλωτές θα προσμένουν και σε μια «ανακούφιση» από την έκπτωση 30% που εφαρμόζει ήδη η ΔΕΗ από τον Αύγουστο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να αυξήσει κατά τι το ποσοστό τής εν λόγω έκπτωσης για καταναλώσεις μεγαλύτερες των 300KWh μέχρι κάποιο όριο που θα καθοριστεί (κάποιες πληροφορίες θέτουν το πλαφόν στα 600KWh).
Ως προς τους ιδιωτικούς παρόχους, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε σημερινή έκτακτη σύσκεψη που θα έχει μαζί τους ο υπουργός Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Ο Κ. Σκρέκας έχει δηλώσει ότι πέρα από την εξειδίκευση του μέτρου, αναμένεται να ζητήσει από τους παρόχους να συνδράμουν και οι ίδιοι προς όφελος των καταναλωτών, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όλα τα παραπάνω αποδειχτούν αρκετά για να προστατέψουν τους καταναλωτές ρεύματος από ένα «τσουνάμι» αυξήσεων. Αν και υπάρχει η άποψη ότι η εικόνα των ανατιμήσεων θα ξεκαθαρίσει περίπου τον Νοέμβριο, έμπειρες πηγές της «Εφ.Συν.» εκτιμούν ότι είμαστε στην αρχή του «ράλι» και ότι ο κύκλος των υψηλών τιμών ρεύματος θα διαρκέσει καθ' όλο το 2022. Προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται πρόθυμη να παρέμβει με πιο μόνιμο και θεσμικό τρόπο για την προστασία των καταναλωτών από μια μαχρόχρονη περίοδο ανατιμήσεων, παρά μόνο δηλώνει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης του παραπάνω μέτρου και στις αρχές του επόμενου έτους.
 
Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: