Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Δυστυχώς, όπως Αμερική

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη (της αποφοίτου του ΑΠΘ δικηγόρου Σοφίας Μανούκα) για το σωφρονιστικό σύστημα στη Νορβηγία αναρτήθηκε στον ιστότοπο crimetimes.gr. Η Νορβηγία, χάρη στο σύστημά της, κατάφερε να μειώσει δραστικά την εγκληματικότητα.
«...Ερευνώντας κανείς τα εγκληματολογικά δεδομένα στη Νορβηγία, έρχεται αντιμέτωπος με ένα φαινόμενο σπάνιο. Πρώην φυλακισμένοι που μιλούν θετικά για την εμπειρία τους στη φυλακή, κοινότητες που συνδράμουν τους φυλακισμένους, χαμηλά ποσοστά υποτροπής και βίαιων εγκλημάτων. Πιο αναλυτικά, στη Νορβηγία, παρατηρείται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής στον κόσμο, περίπου στο 20% (2010). Συγκρινόμενο με το αντίστοιχο των ΗΠΑ, που είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο (το 76,6% των κρατουμένων συλλαμβάνεται εκ νέου εντός πέντε ετών), αναδεικνύει τη σημασία της ορθής σωφρονιστικής πολιτικής. Από την άλλη, είναι χαρακτηριστικό ότι η Νορβηγία έχει σχετικά χαμηλό επίπεδο εγκληματικότητας σε σύγκριση με τις ΗΠΑ».
Ο κλινικός ψυχολόγος και κυβερνήτης κρατουμένων Arne Wilson, αναφέρει: «Σύμφωνα με τον νόμο, η αποστολή σας στη φυλακή δεν έχει καμία σχέση με την τοποθέτηση σε μια φοβερή φυλακή για να σας κάνει να υποφέρετε. Η τιμωρία είναι ότι χάνεις την ελευθερία σου. Εάν αντιμετωπίζουμε ανθρώπους σαν ζώα όταν βρίσκονται στη φυλακή, είναι πιθανό να συμπεριφέρονται σαν ζώα».
«Το σημαντικότερο προτέρημα της τεχνικής αυτής είναι ότι ενισχύεται η ομαλή επανένταξη. Σύμφωνα με την αρχή της κανονικότητας, ο φυλακισμένος εκτίει την ποινή του με τέτοιο τρόπο, ώστε προοδευτικά να οδηγηθεί σε πλήρη επανένταξη στην κοινότητα την οποία ενισχύει, διευκολύνοντας έτσι τον δράστη να παραμείνει εκτός φυλακής μετά την έκτιση της ποινής του. Ετσι, ορίζεται για κάθε δράστη μια σταδιακή απελευθέρωση πρώτα από τις φυλακές υψίστης ασφάλειας στις φυλακές χαμηλότερης ασφάλειας και στη συνέχεια σε σπίτια και τελικά στην εκτέλεση της ποινής εκτός φυλακής. Φυσικά, η αλυσίδα αυτή τελεί υπό τη διαλυτική αίρεση των λόγων ασφαλείας, οι οποίοι μπορεί να την ανατρέψουν».
Το επιτελικό κράτος ονειρεύεται ολοένα και βαρύτερες ποινές, πλήρη περιορισμό δικαιωμάτων, συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών και κάθε εναλλακτικής ποινής. Μοναδικός στόχος, απομονωμένες, περίκλειστες και σύντομα κερδοφόρες ιδιωτικές φυλακές για την ασφάλειά μας!
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: