Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Ακρίβεια: Θα ζούμε με ό,τι είναι «δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια»!

Την ώρα που η ακρίβεια «θερίζει» σε είδη βασικών αναγκών ο πρωθυπουργός έταξε πρόσθετα μέτρα για την ενέργεια, στο βαθμό που αυτό είναι «δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια»
«Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο νησί της Ρεβυθούσας.
Επί της ουσίας; Πώς«αγωνίζεται» η κυβέρνηση για την «ενεργειακή επάρκεια της χώρας» και τις «όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας»;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού υποστήριξε ότι το πρόβλημα της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια «είναι εισαγόμενο» (αρνούμενος το ρόλο της «απελευθέρωσης» της ενέργειας στην αύξηση των τιμών), έταξε νέες επιδοτήσεις στο βαθμό που αυτό είναι «δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια».
Τα περιβόητα «δημοσιονομικά περιθώρια», λοιπόν, θα … καθορίσουν εάν οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας. Είναι δεδομένα, άλλωστε, ότι οι υπάρχουσες επιδοτήσεις είναι ανεπαρκείς.
Ο πρωθυπουργός είπε, συγκεκριμένα: «Θέλω όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια».
Ευθυγραμμισμένος με την ευρωΝΑΤΟϊκή πολιτική συμπλήρωσε ότι «η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο μιας πλήρους διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και θα είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε και αυτό το ενδεχόμενο».
Ποια είναι, όμως, η κυβέρνηση που τάζει ακόμα κι αυτές τις νέες επιδοτήσεις, εντός «δημοσιονομικών περιθωρίων πάντα»;
Μια κυβέρνηση που ο αρμόδιος υπουργός της, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκρας δεν έχει κανένα πρόβλημα να απαντά με… εξυπνάδες για την αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Ιδού η τοποθέτηση του για τους λογαριασμούς του επόμενου διαστήματος: «Όχι, δεν θα είναι ασήκωτοι, θα είναι φουσκωμένοι, είναι η αλήθεια».
Μια κυβέρνηση που εμφανίζεται να… ελέγχει την ακρίβεια την ίδια ώρα που τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα που βιώνουμε: Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρόσφατου Ευρωβαρόμετρου, για τον χειμώνα 2021-2022, 77% στην Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει τους μηνιαίους λογαριασμούς του! Η αδυναμία αυτή είναι πάγια για το 29%, ενώ για το 48% ήταν το χειμώνα περιστασιακή, δηλαδή πριν την κορύφωση της κρίσης και της ακρίβειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι 1 στους 2 Έλληνες (49%) δηλώνει αγωνία για την κάλυψη των δαπανών της οικογένειας και του νοικοκυριού.
Μια κυβέρνηση που έχει καταφέρει η Ελλάδα να είναι η τρίτη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη στην ηλεκτρική ενέργεια και την ίδια ώρα να είναι πάνω από 2 δισ. τα κέρδη των παραγωγών ρεύματος από την αύξηση τιμών στην Ελλάδα.
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: