Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

#10secondi: Κύμα οργής στην Ιταλία για απόφαση ότι το «χούφτωμα» για 10" δεν είναι παρενόχληση

Η διάρκεια της παρενόχλησης δεν μπορεί να μειώνει τη σοβαρότητά της καθώς πρόκειται για μία απολύτως παραβιαστική συμπεριφορά.

Κύμα οργής έχει ξεσπάσει στην γειτονική Ιταλία, μετά την δικαστική απόφαση να απαλλαχθεί σχολικός φύλακα ςπου έπιασε άσεμνα και παραβιαστικά 17χρονη μαθήτρια, επειδή η παρενόχληση διήρκησε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα!
Λογίζεται ως σεξουαλική παρενόχληση εάν μια επίθεση διαρκεί λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα; Στην Ιταλία, ένας δικαστής κατέληξε πως δεν λογίζεται ως παρανόχληση, με τους νέους να εκφράζουν την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η υπόθεση, όπως δημοσιεύει το BBC, αφορά μία 17χρονη μαθήτρια σε λύκειο της Ρώμης.
(Προσοχή! Οι παρακάτω περιγραφές μπορεί να ενοχλήσουν ορισμένους αναγνώστες καθώς ίσως επαναφέρουν μνήμες τραύματος)
Η ίδια περιέγραψε ότι ανέβαινε μια σκάλα για να πάει στην τάξη με μια φίλη της, όταν ένιωσε το παντελόνι της να πέφτει κάτω, ένα χέρι να αγγίζει τους γλουτούς της και να της αρπάζει το εσώρουχο.
«Αγάπη, ξέρεις ότι αστειευόμουν», της είπε ο άντρας όταν εκείνη γύρισε.
Μετά το περιστατικό, που συνέβη τον Απρίλιο του 2022, η μαθήτρια κατήγγειλε τον επιστάτη, τον 66χρονο Antonio Avola, στην αστυνομία.
Παραδέχτηκε ότι χούφτωσε την μαθήτρια χωρίς τη συγκατάθεσή της, αλλά είπε ότι ήταν ένα… αστείο!
Ένας εισαγγελέας της Ρώμης ζήτησε ποινή φυλάκισης τριάμισι ετών, αλλά αυτή την εβδομάδα ο επιστάτης αθωώθηκε από τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση. Σύμφωνα με τους δικαστές, αυτό που συνέβη «δεν αποτελεί έγκλημα» γιατί διήρκεσε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα!
«Για μένα δεν ήταν αστείο»
Μετά τη δικαστική απόφαση, το 17χρονο θύμα δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera: «Οι δικαστές έκριναν ότι αστειευόταν; Λοιπόν, δεν ήταν αστείο για μένα»
Και πρόσθεσε: «Ο επιστάτης ανέβηκε από πίσω χωρίς να πει τίποτα, έβαλε τα χέρια του κάτω από το παντελόνι μου και μέσα στο εσώρουχό μου… Με πόνεσε τραβώντας με από τα γεννητικά όργανα. Για μένα, αυτό δεν είναι αστείο. Δεν μπορεί έτσι ένας ηλικιωμένος να κάνει τέτοια “αστεία” σε μια έφηβη».
«Αυτή η χειρονομία ήταν υπεραρκετή για να νιώσω τα χέρια του πάνω μου», τόνισε και δήλωσε ότι αισθάνεται διπλά προδομένη, τόσο από το σχολείο όσο και από το δικαστικό σύστημα.
«Αρχίζω να πιστεύω ότι έκανα λάθος που εμπιστεύτηκα τους θεσμούς. Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη», είπε εξηγώντας ότι η δικαστική απόφαση θα αποτρέψει άλλα κορίτσια και τις γυναίκες από το να μιλήσουν εάν υποστούν ανάλογες επιθέσεις.
Κύμα οργής στα social media
Από την απόφαση, το «palpata breve» – (γρήγορο χούφτωμα) – έχει γίνει τάση στο Instagram και στο TikTok στην Ιταλία, μαζί με το hashtag #10secondi.
 
 
Οι Ιταλοί έχουν δημοσιεύσει βίντεο κοιτώντας την κάμερα σιωπηλά και αγγίζοντας το σώμα τους για 10 δευτερόλεπτα συνεχόμενα.
Η διάρκεια της παρενόχλησης δεν μπορεί να μειώνει τη σοβαρότητά της καθώς πρόκειται για μία παραβιαστική συμπεριφορά.

Πηγή: rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: