Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Τροπολογία... διά πάσαν νόσον

Για ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε να «κρύψει» μέσα σε νυχτερινή τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο μια σειρά από σημαντικές ρυθμίσεις ● Τι αλλάζει με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τον Κανονισμό Πυροπροστασίας ● Νέα παράταση για το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής στο Μάτι και άλλες πυρόπληκτες περιοχές
Mε τη συνήθη προχειρότητα και τη διαδικασία της νυχτερινής τροπολογίας, η κυβέρνηση ήρθε να δώσει προσωρινές «λύσεις» σε εκκρεμότητες χρόνων, φτάνοντας στο σημείο, την ίδια ώρα που φλέγεται η Ελλάδα και εκκενώνονται πόλεις, να δίνει παράταση ενός χρόνου στη συμμόρφωση των κτιρίων βρεφονηπιακών σταθμών με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που συζητείται στη Βουλή και περιλαμβάνει σειρά άρθρων ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει, λόγω της επικαιρότητας των πυρκαγιών, το άρθρο 4. Το άρθρο αυτό διατυπώθηκε και ψηφίστηκε πρώτη φορά στον νόμο 4623, έναν από τους πρώτους που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τον Αύγουστο του 2019. Τότε, δόθηκε παράταση έως τις 31/12/2019, στην προθεσμία για τη συμμόρφωση των κτιρίων που φιλοξενούν παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας. Η ανάγκη της συμμόρφωσης είχε διατυπωθεί σε Προεδρικό Διάταγμα του 2017, καθώς πολλά από τα κτίρια βρεφονηπιακών σταθμών είναι κατασκευασμένα πριν από πολλές δεκαετίες, με άλλες προδιαγραφές και τεχνικά χαρακτηριστικά, που μπορεί να αφορούν το μέγεθος των σκαλοπατιών ή ακόμη και το πλάτος των θυρών.
Εννοείται ότι τέτοια τεχνικά ζητήματα δεν είναι εύκολο να επιλυθούν και σε κάποιες περιπτώσεις η μόνη λύση είναι η μετακόμιση της εγκατάστασης σε νέο κτίριο. Παρά ταύτα, στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2019, δε δόθηκαν λύσεις για το σύνολο των βρεφονηπιακών σταθμών, με συνέπεια κάθε χρόνο να δίνεται νέα παράταση στην προθεσμία. Με τη χθεσινή τροπολογία, οι προθεσμίες μετατίθενται για το 2024.
«Άκρως επικίνδυνη» χαρακτήρισε τη διάταξη της τροπολογίας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, καθώς «επιτρέπεται και πάλι, έως τον Απρίλιο του 2024, να μη συμμορφώνονται οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί με τον υφιστάμενο Κανονισμό Πυροπροστασίας που έφτιαξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018». Προσθέτει επίσης ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023, με απόφαση των υπουργών Δόμνας Μιχαηλίδου και Νίκου Ταγαρά, «ακυρώθηκε τελείως η υποχρέωση των παλιών ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών να συμμορφωθούν με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας, παρά τις ενστάσεις και όσων ιδιοκτητών βρεφονηπιακών σταθμών είχαν ήδη προσαρμοστεί».
Σχέση με τις πυρκαγιές έχει και άλλη διάταξη της τροπολογίας, που δίνει ακόμη μια παράταση έως τις 31 Μαΐου 2024, για την προθεσμία παράδοσης του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής για το Μάτι και τις άλλες περιοχές που καταστράφηκαν τον Ιούλιο του 2018. Με άλλη διάταξη, δίνεται επίσης παράταση έως τις 31/12/2023, για τον καθορισμό των προστίμων που προβλέπονται για την εκπρόθεσμη υποβολή δικαιολογητικών ένταξης ακινήτων στο Κτηματολόγιο. Επίσης, δίνεται εξαίρεση από τον ετήσιο προγραμματισμό που εκ παραδρομής ξεχάστηκε στον νόμο 5027 (Μάρτιος 2023), για τις προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων για κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: