Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Μέτρα για τις ουρές στην Ακρόπολη

Στον ΣΚΑΪ, στην πρώτη της δημόσια παρουσία ως υπουργού Πολιτισμού στην κυβέρνηση που αναδείχτηκε μετά τις εκλογές, η κ. Μενδώνη εξήγγειλε μέτρα για τη μείωση του χρόνου αναμονής των επισκεπτών στο μνημείο, υιοθετώντας επιτέλους, αν και με καθυστέρηση, την πρόταση φορέων και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την καθιέρωση συστήματος ζωνών επισκεψιμότητας.
«Μέτρα για τη μείωση του χρόνου αναμονής στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης» ανακοίνωσε προχθές μέσω του ραδιοσταθμού ΣΚΑΪ 100,3 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η προβληματική κατάσταση στο κορυφαίο μνημείο -με πολύωρες καθυστερήσεις στα εκδοτήρια και στον έλεγχο των εισιτηρίων, ατέλειωτες ουρές κάτω από τον ήλιο, συνθήκες μέγιστης ταλαιπωρίας παράλληλα με υποστελέχωση προσωπικού- εξανάγκασαν την κ. Μενδώνη να δώσει εξηγήσεις και δεσμεύσεις στο φιλικό μέσο ενημέρωσης, πριν καν αρχίσουν να ακούγονται στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις.
Η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι («Ετοιμότης μηδέν στην Ακρόπολη για ορδές τουριστών» 16/8/22), με τους εργαζόμενους (αρχαιολόγους, ξεναγούς, φύλακες) να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να προτείνουν λύσεις τις οποίες αγνοούσε η υπουργός Πολιτισμού. Προχθές η κ. Μενδώνη επανήλθε στη λύση Κορρέ, η οποία αφορά την ανακατασκευή της Δυτικής Κλίμακας των Προπυλαίων αλλά έχει δεχτεί επιστημονικές αντιρρήσεις, ενώ για πρώτη φορά έκανε λόγο για σύστημα ζωνών επισκεψιμότητας προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των επισκεπτών στο pic της τουριστικής περιόδου.
«...Το πρόγραμμα είναι έτοιμο. Το ξεκινήσαμε τον περασμένο Οκτώβρη... Γίνεται μια παραμετροποίηση ακόμα για να εφαρμοστεί εντός του Ιουλίου. Η πρώτη του εφαρμογή, όμως, πρέπει να πω, μπορεί να παρουσιάσει κάποιες αρρυθμίες» είπε η υπουργός. Η λύση έχει προταθεί από επαγγελματικές ενώσεις και φορείς αλλά η υπουργός Πολιτισμού επί τέσσερα χρόνια την αγνοούσε. Γιατί άραγε; Μάλιστα η αρχαιολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα είχε πει στην «Εφ.Συν.» τον Αύγουστο του 2022: « Η λύση είναι να υπάρξει μέγιστος αριθμός επισκεπτών της Ακρόπολης ανά ημέρα και να κατανέμεται στη διάρκειά της, μέσω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που αναγράφει προκαθορισμένη ώρα έναρξης της επίσκεψης. Είναι το απλούστερο και εφαρμόζεται σε πολλά μνημεία και μουσεία του κόσμου... Δυστυχώς η υπουργός Πολιτισμού προτιμά να προχωρά σε παρεμβάσεις, όπως οι τσιμεντένιοι διάδρομοι ή η ανακατασκευή της Δυτικής Κλίμακας των Προπυλαίων που θα αλλοιώσει τη μορφή του Ιερού Βράχου, ακούγοντας τα αιτήματα των πρακτόρων της κρουαζιέρας και όχι τις φωνές των αρχαιολόγων, των φυλάκων, των ξεναγών και των επισκεπτών».
Η κ. Μενδώνη, προχθές, παραδέχτηκε ότι επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου όπως και στην κεντρική είσοδο σχηματίζονται ουρές πολλών μέτρων, ότι η αναμονή αγγίζει τα τρία τέταρτα ενώ για τον συνωστισμό που προκαλείται από την ταυτόχρονη επίσκεψη γκρουπ από κρουαζιερόπλοια ανέφερε -και σωστά- ότι δεν είναι αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ να ρυθμίζει την εκ περιτροπής έλευση των κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά. «Το υπουργείο Πολιτισμού αυτό που μπορεί να κάνει -και θα το κάνει με το πρόγραμμα των ζωνών- είναι να πει ότι “στο διάστημα 8.00-10.00 το πρωί -τα νούμερα είναι τυχαία- μπορούμε να κόψουμε 3.500 εισιτήρια”... Τα κρουαζιερόπλοια έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η κρουαζιέρα καλύπτει τις ώρες 8.00 π.μ. με 2.00 μ.μ. Μετά τις 2.00 μ.μ. η ροή είναι εντελώς διαφορετική».
Η υπουργός Πολιτισμού, εμμέσως πλην σαφώς, έβαλε στο στόχαστρο τους «επαγγελματίες» καθώς απαντώντας στην ερώτηση αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα σκίαστρο για να μην υφίστανται μικροί - μεγάλοι την παρατεταμένη αναμονή κάτω από τον ήλιο είπε: «Οι επισκέπτες είναι πάρα πολύ υπομονετικοί. Πολλές φορές μια σχετική ένταση δημιουργούν επαγγελματίες που θέλουν να διευκολύνουν τους επισκέπτες να πάνε πιο γρήγορα. Καταλαβαίνετε τι εννοώ». Ποιο κλάδο εργαζομένων εννοούσε μπορούμε να φανταστούμε, αφού δεν αποκάλυψε. «Παρ’ όλα αυτά, σε όλα τα μεγάλα μουσεία υπάρχει ουρά.
Στο Λούβρο, στα μουσεία του Βατικανού, ακόμα και στο Σινικό Τείχος περιμέναμε κάποιες ώρες για να μπούμε...». Ωστόσο η σύγκριση με τα μουσεία του εξωτερικού δεν ευνοεί ούτε τη χώρα μας, ούτε το, επί τέσσερα χρόνια, έργο της κ. Μενδώνη όταν μάλιστα τον Αύγουστο του 2022 (σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας) στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης δεν λειτουργούσαν οι αυτόματοι πωλητές νερού, οι χώροι υγιεινής ήταν περιορισμένοι και ούτε λόγους για σκίαστρα.
Η κ. Μενδώνη ανέφερε, τέλος, ότι η λύση για τον συνωστισμό που προκαλείται στα Προπύλαια, εκεί που έχουμε το φαινόμενο «λαιμός του μπουκαλιού» όπως το χαρακτήρισε, μπορεί να δοθεί με την ανακατασκευή της Δυτικής Κλίμακας των Προπυλαίων. «Δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε τα Προπύλαια. Μπορούμε όμως να τα διευρύνουμε, ώστε να πάμε στο αρχαίο πρότυπο. Αυτό είναι ένα από τα σημεία πολύ μεγάλης έντασης που είχε δημιουργηθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση κατά την προηγούμενη τετραετία, όταν ακριβώς είπαμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού μελετά τη νέα μορφή της δυτικής εισόδου. Είναι η είσοδος των Προπυλαίων. Στην αρχαιότητα υπήρχαν περισσότερες των δύο εισόδων. Εχουμε όλα τα δεδομένα και η μελέτη είναι σε εξέλιξη».
Η κ. Μενδώνη έβαλε πάλι στο στόχαστρο το ΣΥΡΙΖΑ και ας γνωρίζει καλά ότι οι αντιρρήσεις για τη λύση Κορρέ είναι καθαρά επιστημονικές και αφορούν την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του μνημείου. «Εμείς δεν έχουμε σταματήσει. Κάνουμε τη δουλειά μας και υλοποιούνται οι μελέτες, πάντοτε υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία του Μανόλη Κορρέ». Αυτή τη φορά ωστόσο πρέπει να σταλεί η ολοκληρωμένη μελέτη στην UNESCO, όπως έχει ζητηθεί, κάτι που δεν συνέβη για τους απέραντους διαδρόμους με τσιμέντο.

Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: