Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Μηδενική ασφάλεια

Φωτιά που έκαιγε σε όχι απρόβλεπτες συνθήκες κατάφερε να πλήξει έναν τόσο ασφαλή στρατιωτικό χώρο.
Είναι δυνατόν μια πυρκαγιά να φτάνει σε αποθήκη πυρομαχικών των ενόπλων δυνάμεων χωρίς αυτό να οφείλεται σε επίθεση εχθρικής δύναμης ή σε κάποιο εσωτερικό ατύχημα; Είναι δυνατόν αυτό να συμβαίνει σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης και να εκρήγνυται πολεμικό υλικό; Εχουμε αντιληφθεί τι ακριβώς έγινε χθες;
Η 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας έπειτα από αυτή της Λάρισας. Είναι ταυτόχρονα ΝΑΤΟϊκή βάση. Θεωρείται πως διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε εξοπλισμό για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε θελήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία. Μπορεί επίσης να διαθέτει και εξοπλισμό που δεν γνωρίζουμε.
Η 111 Πτέρυγα Μάχης υποτίθεται ότι διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας. Συστήματα προδιαγραφών της Ατλαντικής Συμμαχίας και πλήθος ασφαλιστικών δικλίδων ώστε να είναι απολύτως προστατευμένη από φυσικές καταστροφές. Το πολεμικό υλικό που είναι συγκεντρωμένο εκεί, εκτός του ότι είναι πανάκριβο, θεωρείται απόλυτα διασφαλισμένο. Οχι μόνο γιατί θεωρείται αναγκαίο για την υπεράσπιση της χώρας (ή για τις ανάγκες του NATO, χωρίς απαραίτητα αυτές να ταυτίζονται με τις εθνικές), αλλά και για γενικότερους λόγους ασφαλείας. Γιατί η ισχύς του είναι τέτοια που, αν μπορούσε εύκολα να ενεργοποιηθεί, θα προκαλούσε τεράστιες καταστροφές στην περιοχή.
Κι όμως, χθες, μια φωτιά που έκαιγε σε όχι απρόβλεπτες συνθήκες κατάφερε να πλήξει έναν τόσο ασφαλή, τόσο σημαντικό αλλά και ταυτόχρονα τόσο επικίνδυνο στρατιωτικό χώρο, ενώ οι εκρήξεις που ακολούθησαν προκάλεσαν τον δικαιολογημένο τρόμο όλων, την άρον άρον εκκένωση της περιοχής και την απομάκρυνση πολεμικών αεροσκαφών (60 με 70 F16).
Είναι απολύτως βέβαιο πως, αν η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο, αυτό δεν θα συνέβαινε, καθώς θα λειτουργούσε (ή και γι’ αυτό πρέπει πλέον να αμφιβάλλουμε;) η άμυνά της. Συνέβη σε καιρό ειρήνης! Και είμαστε ευτυχείς, λέει, που η φωτιά έκαψε τις αποθήκες οι οποίες βρίσκονται στην επιφάνεια του εδάφους και όχι αυτές που είναι κάτω από το έδαφος και διαθέτουν τον μεγαλύτερο όγκο των πυρομαχικών.
Συνιστά άραγε αυτό συνέπεια της κλιματικής κρίσης και αντίξοων καιρικών συνθηκών; Ούτε κατά διάνοια. Συνιστά όμως μέγιστη απόδειξη της εκρηκτικά επικίνδυνης κυβερνητικής ανικανότητας και του διαβόητου επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Αν οι στρατιωτικές βάσεις της χώρας δεν είναι ασφαλείς από φυσικές καταστροφές, τότε με αυτή την κυβέρνηση τίποτα δεν είναι ασφαλές στην Ελλάδα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: