Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

ΠΟΕ – ΟΤΑ: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - Κατάργηση της «διάταξης Βορίδη»

Την άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που για χρόνια εργάζονται υπό καθεστώς μιας ιδιότυπης ομηρίας με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά και την κατάργηση της «διάταξης Βορίδη», απαίτησε η Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α, μεταξύ άλλων, στην συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον νέο Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Λάζαρο Κυρίζογλου.
Ειδικότερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α, σύμφωνα με ανακοίνωση της, επισήμανε το σοβαρότατο πρόβλημα της υποστελέχωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απαίτησε να αναλάβει πρωτοβουλίες η Κ.Ε.Δ.Ε. για την κάλυψη με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η κινητικότητα και οι συνταξιοδοτήσεις έχουν «ερημώσει» τις υπηρεσίες, αφού παρατηρείται κύμα φυγής εργαζομένων χωρίς να γίνεται καμιά αναπλήρωση, σημείωσαν χαρακτηριστικά τα μέλη της.
Τόνισε ακόμα όμως και το έμπειρο προσωπικό που υπηρετεί για χρόνια με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες όταν δικαιώνεται από τα Δικαστήρια, οδηγείται αυτομάτως σε υποχρεωτικές εφέσεις και συνεπώς στην απόλυση μέσω της διάταξης του πρώην Υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη.
Ζητήσαμε, αναφέρουν οι συνδικαλιστές στην ανακοίνωση τους, την κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» για υποχρεωτικές εφέσεις στους εργαζόμενους που δικαιώνονται από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε, όπως υποστηρίζει η ΠΟΕ – ΟΤΑ, συμφώνησε ότι η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να καταργηθεί διότι όπως υποστήριξε αντίκειται στο άρθρο 102 του Συντάγματος που προβλέπει ξεκάθαρα την Διοικητική και Οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα τέθηκαν και μια σειρά άλλων θεμάτων, ειδικότερα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση:
Για το ζήτημα της αξιολόγησης δηλώσαμε πως είμαστε υπέρ μιας αξιολόγησης που θα λαμβάνει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε αυτή και θα στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών χωρίς τιμωρητικά χαρακτηριστικά. Ζητήσαμε να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή που ούτως ή άλλως έχει συσταθεί για αυτό το λόγο με την συμμετοχή ενεργά της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και της Κ.Ε.Δ.Ε. για το σκοπό αυτό.
Επισημάναμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση μιας αξιολόγησης που θα έχει ως στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών, είναι η επαρκής ενίσχυση και στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό, με νέους Ο.Ε.Υ., με άρση της απαγόρευσης προσλήψεων με ξεκάθαρο καθηκοντολόγιο που θα προσδιορίζει τις υποχρεώσεις των εργαζομένων, πρόταση με την οποία συντάχθηκε και ο νέος Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε..
Συμφώνησε επίσης στη δημιουργία ενός νέου, ξεχωριστού Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., ζήτησε επίσης την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) για την απασχόληση οδηγών των Ο.Τ.Α. στο Ε.Κ.Α.Β., αφού η Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να οργανώνεται με αποσπασματικές πρόχειρες λύσεις της στιγμής, αλλά με ένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό σχέδιο που βασική προϋπόθεση έχει την πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.
Επισημάναμε ακόμη μια φορά πως η Υγεία και η Ασφάλεια των εργαζομένων πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα για όλους, αφού είμαστε πρωταθλητές στα εργατικά ατυχήματα και θρηνούμε συνέχεια θύματα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή ζήτησε την άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που για χρόνια εργάζονται υπό καθεστώς μιας ιδιότυπης ομηρίας με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εργαζόμενοι που είναι έμπειροι και απολύτως αναγκαίοι στην καθημερινή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μετά από εκτενή διάλογο ο νέος Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., κατέληξε συνοψίζοντας ότι ο βασικός πυρήνας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το προσωπικό που υπηρετεί.
Μας ενημέρωσε πως εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την εκ νέου επαναπρόσληψη των Σχολικών Καθαριστριών στα σχολεία όλης της χώρας.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. μετά τη συνάντηση που διεξήχθη σε καλό κλίμα επισήμανε πως θα συνεχίσει να διεκδικεί άμεσες λύσεις και ουσιαστικό διάλογο για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία. Έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις. Τα προβλήματα απαιτούν άμεσες λύσεις. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Νίκος Κοκκινόπουλος
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: