Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Η Κύπρος αναλαμβάνει την αναδάσωση στη Ρόδο

Το κόστος αναδάσωσης των περιοχών που καταστράφηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές θα αναλάβει η Κύπρος, όπως ανακοίνωσε από τη Λευκωσία ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τα ειλικρινά συλλυπητήριά του για την απώλεια των δύο πιλότων του Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε για τη σημαντική αυτή βοήθεια, επαναβεβαίωσε την κοινή στάση και θέση των δύο χωρών τόσο στο Κυπριακό όσο και σε μια άλλη σειρά θέματα, που αφορούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Και οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι αυτή απαιτεί από την Άγκυρα να προχωρήσει σε «θετικές ενέργειες».
Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε επίσης ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο πραγματοποιείται σε κρίσιμη συγκυρία για το περιφερειακό γίγνεσθαι, ενώ όσον αφορά το Κυπριακό ανέφερε πως συζητήθηκαν οι εξελίξεις για άρση του αδιεξόδου. «Όσο και αν κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν διαφορές, οι στόχοι και οι επιδιώξεις είναι κοινές όπως και οι τρόποι για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμη πως συζητήθηκαν θέματα ενέργειας και μεταναστευτικού, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, με την εκμετάλλευση των πόρων που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης αναφέρθηκε και στην τριμερή συνάντηση που θα γίνει με το Ισραήλ στα τέλη Αυγούστου.
Τέλος, είπε ότι θα επισκεφθεί τη Ρόδο στις 12 και 13 Οκτωβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Κύπρου .
Μητσοτάκης: Παραμένουμε πιστοί στις θέσεις μας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι μέλημα της Ελλάδας είναι ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και πως οι δύο χώρες συνεχίζουν να ενεργούν σε «απόλυτο συντονισμό».
Αφού έκανε μια «αναδρομή» στο έργο της κυβέρνησή του και στις επιτυχίες της, λέγοντας ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στα θέματα της συνάντησης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επισήμανε ότι «βελτίωση των ευρωτουρκικών δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει και το Κυπριακό», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι «παράγοντες γεωπολιτικής σταθερότητας».
Το πρόγραμμα Μητσοτάκη
Αργότερα, και πριν αναχωρήσει για τη Λέσβο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της κύπρου, όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρό της, Αννίτα Δημητρίου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.
Το πρωί
Αμέσως μετά την άφιξή του στην Κύπρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.
Ακολούθως επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα όπου τον υποδέχθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδου Προκοπίου.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: