Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Οι Ταλιμπάν καίνε μουσικά όργανα για να μην... παραπλανηθεί η νεολαία

Παραδίδουν μουσικά όργανα στην πυρά στο Αφγανιστάν

Η θρησκευτική αστυνομία των Ταλιμπάν έκαψε μια σειρά μουσικών οργάνων στη δυτική επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Bakhtar.
Το υπουργείο ηθών του καθεστώτος αποφάσισε να ρίξει στην πυρά μουσικά όργανα και άλλο ηχητικό εξοπλισμό, που κατασχέθηκαν προχθές, καθώς θεωρεί «ανήθικη» τη μουσική.
Η μουσική... «οδηγεί σε ηθική εξαχρείωση και η αναπαραγωγή της εκμαυλίζει τους νέους», δήλωσε ο Αζίζ αρ Ραχμάν αλ Μουτζάχιρ, αξιωματούχος του υπουργείου Προαγωγής της Αρετής και Αποτροπής της Έκλυσης των Ηθών στην Χεράτ.
Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να διαφθαρούν από την μουσική, σύμφωνα πάντα με τον αξιωματούχο, που τόνισε πως η μουσική μπορεί να παραπλανήσει τη νεολαία και να καταστρέψει την κοινωνία.
Στις φλόγες παραδόθηκαν μουσικά όργανα που κατά πλειονότητα κατασχέθηκαν σε αίθουσες γάμων στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας, αξίας αρκετών εκατοντάδων δολαρίων. Εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν αξιωματούχους συγκεντρωμένους γύρω από φωτιά με κιθάρες, αρμόνια και ηχεία
Το καθεστώς έχει απαγορεύσει και την αναπαραγωγή μουσικής δημόσια σε μια χώρα με ισχυρή μουσική παράδοση, επηρεασμένη από την ιρανική και την ινδική κλασική μουσική, αλλά και με μια ακμάζουσα ποπ σκηνή.
Πολλοί Αφγανοί καλλιτέχνες, κυρίως μουσικοί, εγκατέλειψαν την πατρίδα και ζήτησαν άσυλο σε κράτη της Δύσης από όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στις 15 Αυγούστου του 2021.
Από τότε το καθεστώς δεν έχει πάψει να επιβάλλει νόμους για την εφαρμογή της εξαιρετικά αυστηρής εκδοχής του ισλάμ που εφαρμόζουν οι φονταμενταλιστές. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται κατά κύριο λόγο οι γυναίκες. Δεν επιτρέπεται πλέον να κυκλοφορούν δημόσια παρά μόνο αν έχουν εντελώς καλυμμένο το σώμα και το πρόσωπο. Στις έφηβες και στις νέες απαγορεύτηκε η πρόσβαση στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα πάρκα, στα χαμάμ, στους χώρους άθλησης.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: