Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Είμαστε οι επιλογές μας

Κάποτε στον θάλαμο ενός ψυχιατρείου, νοσηλεύονταν ένας ασθενής επειδή νόμιζε ότι είναι καλαμπόκι. Μαζί του προσωπικότητες κύρους, όπως: Μέγας Ναπολέων, Μέγας Αλέξανδρος, Χίτλερ, Σωκράτης κ.α. Δεν τον ενοχλούσαν διότι δεν έπαιρνε τη δόξα κανενός.
Μια μέρα, είπε στους γιατρούς: «Έγινα επιτέλους άνθρωπος. Νιώθω καλά». Χαρούμενοι οι γιατροί, ετοίμασαν το εξιτήριο και τον ρωτάνε για τελευταία φορά: «Λοιπόν, τι είσαι»; Απάντησε: «Άνθρωπος». Του είπαν: «Μπράβο». Και ο ασθενής ατάραχος: «Εγώ το ξέρω, οι κότες όμως το ξέρουν»; Άφωνοι οι γιατροί. Πίσω στον θάλαμο ο ασθενής.
Ο κύριος Μητσοτάκης δηλώνει κάθε μέρα «πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος». Αυτός το ξέρει, οι συνεργάτες του, όμως; Πώς εξηγείται, για παράδειγμα, προχθές, τρία πυροσβεστικά οχήματα, ΜΑΤ, αστυνομικοί να συμμετέχουν στην προσπάθεια έξωσης μιας φτωχής γυναίκας; Στην Πατησίων, όπου ήταν το σπίτι της, να επιτίθενται στους ανθρώπους που πήγαν να συμπαρασταθούν και να αποτρέψουν την έξωση; Να χτυπήσουν τον βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Δελλή; Να ρίχνουν χημικά δίπλα σε παιδικούς σταθμούς; Να σπάνε την πόρτα με βαριοπούλες και η γυναίκα να τους ικετεύει: «Δεν έχω πού να πάω»; Άλλη παρόμοια κατάσταση έζησε και η δημοσιογράφος Ιωάννα Κολοβού, που δόθηκε ιστορική μάχη στο σπίτι της, σπάζοντας την πόρτα της με λοστό, απειλώντας και φωνάζοντας για να την τρομοκρατήσουν. Ακόμα ζει με αυτόν τον εφιάλτη. Πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος!
Την ώρα που φλέγεται όλη η Ελλάδα, αντί να βρίσκονται τα πυροσβεστικά οχήματα στην πυριτιδαποθήκη της Αγχιάλου, συμμετείχαν στην έξωση. Αλλά ποια κατηγορία ανθρώπου εννοεί μ’ αυτή τη φράση του ο κ. Πρωθυπουργός; Ο άνθρωπος που έχει πληγεί από πυρκαγιά; Ο άνθρωπος που πέφτει θύμα των τοκογλύφων και του απάνθρωπου συστήματος; Ο άνθρωπος που δεν βρίσκει κρεβάτι σε νοσοκομείο; Ο άνθρωπος που είναι άστεγος; Που πεινάει; Πρέπει να διευκρινίσει ποια κατηγορία εννοεί.
Πάντως, ο ίδιος έκανε το καθήκον του. Διέταξαν ΕΔΕ για τα αίτια της έκρηξης της αποθήκης των πυρομαχικών. Παραβρέθηκε στην κηδεία του πιλότου του. Εισαγγελικές έρευνες θ’ αρχίσουν για τα αίτια των πυρκαγιών. Επισκέφθηκε και την πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υπογραμμίσει πως είναι ευσυνείδητος πρωθυπουργός.
Σε πύρινα, όμως, μέτωπα δεν είδαμε τον κ. Μητσοτάκη. Συνήθως, αυτούς τους χώρους επισκέπτεται όταν καταλαγιάσουν όλα. Να πάει στο νησί των ιπποτών για να συναντήσει το νησί του Άδη. Στάχτες δένδρων, ζώων και σπιτιών. Τότε, ίσως ξανασκεφτεί ο κύριος Μητσοτάκης τη φράση «πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος». Ακόμα και την ανάσα ενός πουλιού ή το κουκουνάρι ενός δέντρου ή ένα λουλούδι πρέπει να σεβόμαστε. Έχουν κι αυτά ζωή και τα χρειάζεται ο πλανήτης μας.
Η κυβέρνηση μαμούθ πρέπει να βοηθήσει στην προστασία εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων του τόσο ταλαιπωρημένου περιβάλλοντος, πριν γίνουμε ένα απέραντο νεκροταφείο. Γιατί τότε θα γίνουμε αξιοθέατο των τουριστών ως επιτύμβιες στήλες, με ονόματα επιφανών Ελλήνων που ρήμαξαν μια αξιοζήλευτη χώρα. Αν δεν ανταποκριθούν σ’ αυτό, τότε επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, η φράση του Σαρτρ: «Είμαστε οι επιλογές μας».

Εύα Νικολαΐδου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: