Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Οριζόντιες αυξήσεις στο Δημόσιο, αλλά δύο ταχυτήτων

«Θα υπάρξει ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης», τόνισε ο πρωθυπουργός
Αυξήσεις μικρές –και με καθυστέρηση– στους χαμηλόμισθους, παροχές γενναιόδωρες στους υψηλόμισθους. Σε αυτό το δίπτυχο μεταφράζεται το «στίγμα» των αλλαγών που περιέγραψε ο πρωθυπουργός για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, μένοντας συνεπής σε μια πολιτική που υποστήριζε από τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: τη διεύρυνση της μισθολογικής «ψαλίδας».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι το νέο μισθολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2024 θα φέρει οριζόντιες αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους «για 1η φορά μετά από 14 χρόνια», χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει το μέγεθος των αυξήσεων. Πάντως, τόνισε ότι «θα υπάρξει ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης», δηλαδή τμηματάρχες, διευθυντές και γενικοί διευθυντές, οι οποίοι «πρέπει να αμείβονται καλύτερα, καθώς έχουν και μεγαλύτερες ευθύνες στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους». Η αναφορά του αυτή παραπέμπει σε αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αυξηθεί σε διψήφιο ποσοστό.
Για τον εισαγωγικό μισθό του Δημοσίου, πληροφορίες μιλούν για αύξηση στα 840 ευρώ (από τα 780 ευρώ σήμερα), με ανάλογες αυξήσεις στα επιμέρους μισθολογικά κλιμάκια. Πρόκειται για μια αυτονόητη αύξηση, η οποία στην πράξη εξισώνει τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, που έχει ανέβει στα 780 ευρώ.
Στην περίπτωση που τηρείται από πλευράς εργοδοτών ο κατώτατος μισθός, ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει 780 ευρώ επί 14 μήνες (συμπεριλαμβανομένων των «δώρων»), δηλαδή 10.920 ευρώ ετησίως. Ενας δημόσιος υπάλληλος με τον ισχύοντα εισαγωγικό μισθό παίρνει δύο μισθούς λιγότερους (στο Δημόσιο έχουν καταργηθεί 13ος-14ος μισθός), ενώ με την αύξηση στα 840 ευρώ (επί 12 μήνες) θα λαμβάνει ετησίως 10.080 ευρώ. Δηλαδή θα έχει πάλι μικρότερες αποδοχές.
Η ανάγκη αύξησης του εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο είχε επισημανθεί εγκαίρως από την «Εφ.Συν.» (συμπτωματικά ακριβώς έναν χρόνο πριν, 7/7/2022, «Ωρα αυξήσεων στους μισθούς του Δημοσίου»), με το ρεπορτάζ μας να καταγράφει διαθέσεις προσφυγών στα αρμόδια δικαστήρια από πλευράς σωματείων του Δημοσίου, στη βάση της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία». Οι –υποχρεωτικές ουσιαστικά– αυξήσεις έρχονται με καθυστέρηση και είναι αμφίβολο αν «ανακουφίζουν» τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους από την έκρηξη ακρίβειας.

Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: