Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Μπαλώνουν το ΕΚΑΒ με... γαλόνια

Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστεί η ΠΝΠ που προβλέπει κάλυψη των κενών στα ασθενοφόρα με πυροσβέστες και στρατιωτικούς • Για «προσωρινή λύση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός • Την ίδια ώρα πάνω από 2.000 διασώστες, απόφοιτοι της σχολής του ΕΚΑΒ, περιμένουν να προσληφθούν
Με προσωπικό που δεν έχει γνώσεις του ευαίσθητου χώρου της Υγείας εμπλουτίζει η κυβέρνηση τη δεξαμενή του εξαντλημένου προσωπικού του υποστελεχωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας, που βρίσκεται σε μόνιμη «κινητικότητα» για να καλύψει κάθε φορά ό,τι προκύπτει, ανάλογα με το πώς ανακυκλώνονται κενά και ελλείψεις.
Το νομοσχέδιο στο οποίο εντάσσεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για «την αξιοποίηση της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των διακομιδών του ΕΚΑΒ» αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη της εβδομάδας, αφού ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ., ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Φυσικά, η λύση αυτή, όπως έχει αρχικά ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μόνο προσωρινή, «δεν αποτελεί υποκατάστατο του συνολικού σχεδιασμού για το ΕΚΑΒ, καθώς οι αλλαγές για το ΕΚΑΒ θα προχωρήσουν όπως έχουν δρομολογηθεί» και οι οποίες, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει προεκλογικά στη θεματική εκδήλωση του κόμματός του, θα αφορούν τη μίσθωση από τον ιδιωτικό τομέα –φυσικά με το αζημίωτο (πάλι)– όλων των ειδών μέσων διακομιδής – επίγειων, εναέριων, πλωτών κ.ο.κ.
Τι λέει η ΠΝΠ; Εφόσον στις δομές δεν επαρκεί το προσωπικό πληρωμάτων ασθενοφόρων ή οδηγών, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 μπορεί να διατεθεί προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα. Εφόσον το προσωπικό της Πυροσβεστικής ή του Στρατού δεν επαρκεί, «είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)».
Ποιες δομές αφορά; Τις δομές του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δήμων της Περιφέρειας Κρήτης και των ορεινών δήμων.
Ετοιμοι διασώστες
Αυτά κάνει η κυβέρνηση, τη στιγμή που περισσότεροι από 2.000 διασώστες, απόφοιτοι της διετούς φοίτησης σχολής του ΕΚΑΒ, που μπορούν αμέσως να ενταχθούν στο δυναμικό μιας από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες Υγείας, περιμένουν, όπως μας λέει ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων EKAB Αθηνών. Οπως εξηγεί, το πρόβλημα πλέον δεν κρύβεται, είναι γνωστό σε κάθε βαθμίδα διακυβέρνησης της χώρας, με τις τραγικές απώλειες συνανθρώπων μας να προκαλούν ανατριχίλα καθημερινά.
«Χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, διασώστες, που θα επιχειρούν στο σημείο και θα σώζουν πολίτες στα πιο σοβαρά τροχαία, παθολογικά ή καρδιολογικά περιστατικά», μας λέει και εκτιμά ότι για να μπορέσει το ΕΚΑΒ να λειτουργήσει με ασφάλεια, χρειάζεται κατ’ ελάχιστο 1.200 προσλήψεις – 700 στην Αττική, ώστε να βρίσκονται στον δρόμο 85-90 ασθενοφόρα, αντί 50 που είναι σήμερα διαθέσιμα, και 500 στα νησιά, ώστε να λειτουργούν οι σταθμοί του ΕΚΑΒ χωρίς να χρειάζονται ενίσχυση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του τουρισμού.
Εκτός από το ΕΚΑΒ, καθώς δεν είναι εξαπλωμένο παντού στη χώρα, προκύπτει ότι η απόφαση αφορά και τις διακομιδές των Κέντρων Υγείας, που καλύπτουν την υπόλοιπη Ελλάδα με δικά τους ασθενοφόρα στις πρώτες βοήθειες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», από τους περίπου 50 σταθμούς (τομείς) του ΕΚΑΒ, η απόφαση αφορά 7-8 κυρίως σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου, όπως η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Λέρος, και κάποια νησιά των Δωδεκανήσων, όπως η Κως. Οι υπόλοιπες περιοχές αφορούν τα Κέντρα Υγείας.
Εντονες αντιρρήσεις από τους φορείς
Στη Βουλή οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς κατέθεσαν ο ένας μετά τον άλλο τις αντιρρήσεις τους
Επικίνδυνη χαρακτήρισε την ΠΝΠ ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εμπλέκεται στη διακομιδή ασθενών με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ προσωπικό μη εξειδικευμένο και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
«Πρέπει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν οι 20.000 συμβασιούχοι του ΕΚΑΒ και να βελτιωθούν οι μισθοί τους για να υπάρξει θετική ανταπόκριση και να καλυφθούν οι κενές θέσεις, διαφορετικά οι δημόσιες δομές υγείας είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να υποβαθμίζονται», ανέφερε.
Για προχειρότητα και επιπολαιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Πέτρος Πετρίδης εκ μέρους της ΠΟΕ ΟΤΑ. «Με ελαφρά τη καρδία αποφασίζει να προχωρήσει σε αποσπάσεις και μετακινήσεις για τη στελέχωση των ΕΚΑΒ, με προσωπικό από το Πυροσβεστικό Σώμα, τις Ενοπλες Δυνάμεις και τους ΟΤΑ».
«Η απόφαση αυτή δεν αντέχει στη λογική και είναι άκρως επικίνδυνη», ανέφερε ο κ. Πετρίδης και πρόσθεσε: «Απαιτείται η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και όχι απλά με οδηγούς. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας. Αντί να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις μετά και τα βαρύτατα περιστατικά που έχουν συμβεί, προχωρά σε μία αδιανόητη και επικίνδυνη λύση για να κερδίσει χρόνο. Δεν είναι δυνατόν η διακομιδή ασθενών να γίνεται από οδηγούς που θα πάρει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή τις Ενοπλες Δυνάμεις και το Πυροσβεστικό Σώμα και όχι με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού», είπε, ζητώντας την «απόσυρση της διάταξης και την πρόσληψη μόνιμου ή έκτακτου εξειδικευμένου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες».
Προβληματική χαρακτήρισε τη στελέχωση του ΕΚΑΒ με στρατιωτικό προσωπικό, εκτιμώντας ότι θα προκύψουν σοβαρά θέματα, ο Γιώργος Κυριάκακης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ).
«Απαιτείται συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει νομικά τους οδηγούς σε περιπτώσεις θανάτου πριν ή μετά την επείγουσα διακομιδή ασθενούς», τόνισε και κατέδειξε ότι «η επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη περιλαμβάνει πρωτόκολλα και απαιτείται εκπαίδευση».
Συμφώνησε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και να απεμπλακεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρυνθεί υπέρμετρα, ενώ ήδη εμπλέκεται στην κατάσβεση των πυρκαγιών».
Αμεσες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ ζήτησε και ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, επισημαίνοντας ότι «είναι δεδομένη η βούλησή μας να προσφέρουμε στους πολίτες, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη αφού το Πυροσβεστικό Σώμα είναι υποστελεχωμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις δικές μας ανάγκες. Είναι ανέφικτη και αδύναμη η συνδρομή μας». Ο ίδιος ανέδειξε και την ύπαρξη θεσμικού κενού σε περίπτωση ατυχήματος.

Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: