Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Ανακοίνωση της ΕΠΟ για τα “στημένα”: Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…

Ανακοίνωση σχετικά “με τη διεξαγόμενη ποινική έρευνα για παράνομο στοιχηματισμό, όπως προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα” εξέδωσε η ΕΠΟ, χωρίς στην ουσία να εισφέρει κάτι νεότερο, πέραν των κοινοτυπιών του τύπου “αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές”, “είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε” και άλλα τέτοια τετριμμένα.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
“1. Εντός της ΕΠΟ λειτουργεί ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας, απαρτιζόμενη αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές, η οποία είναι και η μόνη που διαθέτει πειθαρχική δικαιοδοσία (και όχι βεβαίως ποινική) επί υποθέσεων ποδοσφαιρικής ακεραιότητας.
2. Κάθε φορά που η ΕΠΟ λαμβάνει από την UEFA και τις συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης, όπως η Sportradar A.G., εκθέσεις στοιχηματικής ανάλυσης ύποπτων αγώνων, τις αποστέλλει άμεσα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο και τους κανονισμούς της, στην Επιτροπή Δεοντολογίας ΕΠΟ, τον Αθλητικό Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) και την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
3. Περαιτέρω, η ΕΠΟ διεξάγει ετησίως πενήντα σεμινάρια ενημέρωσης- πρόληψης του φαινομένου της χειραγώγησης αγώνων και e-learning tests σε ομάδες και τμήματα υποδομής ΠΑΕ, διαιτητές, μέλη δικαιοδοτικών οργάνων ΕΠΟ, εθνικές ομάδες, ενώ επιπροσθέτως έχει θέσει σε λειτουργία μία ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής εμπιστευτικών αναφορών στα πρότυπα των αντιστοίχων των FIFA και UEFA. Για όλα τα ανωτέρω και γενικότερα για το σκοπό της προάσπισης της ακεραιότητας η ΕΠΟ, δαπανά, ένα ποσό της τάξεως των 150.000 ευρώ ανά έτος.
Στην προκειμένη περίπτωση και με δεδομένη την υποχρεωτική μυστικότητα των ανακριτικών πράξεων που φέρονται να είναι ακόμη σε εξέλιξη, η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να αναμένει επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές, όταν κάτι τέτοιο θα καταστεί δυνατό, προκειμένου να προβεί σε ενέργειες της αρμοδιότητάς της. Ανεξαρτήτως αυτού, η ΕΠΟ, ο επίσημος φορέας λειτουργίας του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει και να συνδράμει την εξελισσόμενη ποινική διαδικασία οποτεδήποτε και με κάθε δυνατό τρόπο, ούτως ώστε φαινόμενα και δραστηριότητες που στρέφονται κατά της ακεραιότητας του ποδοσφαίρου, όπως η χειραγώγηση αγώνων και ο παράνομος στοιχηματισμός να εξαλειφθούν πλήρως. Θεωρούμε προφανές ότι η Super League 1 και Super League 2 θα συστρατευθούν με την ΕΠΟ ούτως ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το δυσώδες φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη καταγγελία περί συμμετοχής ομάδων της Super League1 στην ποινικά κολάσιμη αυτή διαδικασία.”

Πηγή: soccerplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: