Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Eurostat: Πρωταθλήτρια πανευρωπαϊκά στην ακρίβεια των φρούτων η Ελλάδα

Η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ακρίβεια των τιμών στα φρούτα, καθώς αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου. Οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν και κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, έχοντας ως αποτέλεσμα τα καρπούζια, τα πεπόνια, τα βερύκοκα και τα κεράσια να γίνονται είδος πολυτελείας για τα νοικοκυριά με μέσα και χαμηλότερα εισοδήματα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Ιούνιο η υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών στα φρούτα, που έφθασε το 24,5%, σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ευρώπης. Αντιστοίχως, η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Εσθονία και ήταν της τάξης του 7,2%, ενώ στην Κύπρο τον ίδιο μήνα παρατηρήθηκε αρνητική μεταβολή των τιμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και τον Ιούνιο, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά, φθάνοντας το 28,8%. Παρόλο που οι τιμές έχουν κάποια υποχώρηση σε σχέση με ένα 15νθήμερο, η ακρίβεια συνεχίζει να ασκεί πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, τα φρούτα πωλούνται αυτή τη στιγμή στις λαϊκές και στα σούπερ μάρκετ έως 1,09 ευρώ το κιλό, με τις τιμές να μπορούν να ξεκινήσουν από 0,60 ευρώ και να φτάσουν μέχρι το μισό ευρώ προς το κλείσιμο της ημέρας.
Η αντίθεση με τις περσινές τιμές είναι προφανής, καθώς οι τιμές των φρούτων έχουν υπερδιπλασιαστεί. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι τιμές κυμαίνονταν από 0,30 έως 0,50 ευρώ το κιλό, ενώ εφέτος έχουν φθάσει στο 1,09 ευρώ. Και η τιμή χονδρικής έχει υπερδιπλασιαστεί, περνώντας από 0,25 στα 0,55 ευρώ το κιλό σε σύγκριση με το 2022.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε για τα πεπόνια. Τον Ιούλιο, οι τιμές στη Λαϊκή Αγορά στο Χαλάνδρι κυμαίνονταν από 0,80 έως 1,20 ευρώ το κιλό, ενώ στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν μέχρι τα 1,30 ευρώ. Τον περασμένο χρόνο, οι τιμές στα πεπόνια στη χονδρική ήταν 40% χαμηλότερες σε σχέση με φέτος.
Τα κεράσια αποτελούν πολυτέλεια ανάγκης, καθώς ακόμη και οι υποχωρητικές τιμές των προηγούμενων εβδομάδων παραμένουν υψηλές. Η τιμή του κιλού κυμαίνεται από 3,5 έως 5 ευρώ στις λαϊκές, ενώ στις αλυσίδες της οργανωμένης λιανικής φθάνει έως και τα 7 ευρώ.
Οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος διαβίωσης, έχουν ως αποτέλεσμα μια προβληματική κατάσταση για τους καταναλωτές. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση φρούτων υποχώρησε εφέτος σε ποσοστό 8%.

Οδυσσέας Δροπολίτης
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: