Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Ουαί τοις χρεωμένοις

Κατά τον Τίτο Λίβιο, η φράση πρωτακούστηκε το 390 π.Χ. και μέχρι σήμερα δεν έχει χάσει την επικαιρότητά της. Για να φύγουν οι Γαλάτες από τη Ρώμη, οι Ρωμαίοι όφειλαν να καταβάλουν λύτρα. Διαφωνώντας ως προς τα ζύγια, ο αρχηγός των Γαλατών έριξε το ξίφος και τη ζώνη του πάνω στη ζυγαριά αναφωνώντας «Vae victis» - ουαί τοις ηττημένοις.
Πέρα από τον εκλογικό συσχετισμό, στους μεγάλους ηττημένους των διπλών εκλογών ανήκουν και οι δανειολήπτες, οι οποίοι ήταν και παραμένουν εντελώς απροστάτευτοι.
Μια περιφέρεια μεγαλύτερη από την Αττική θα συγκροτούσαν οι συμπολίτες που μετά από μια υπερδεκαετή κρίση έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ - 4.200.000 κάτοικοι αυτής της χώρας, δηλαδή σχεδόν ο μισός πληθυσμός της, παλεύουν με τη θηλιά του χρέους.
Το ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.» είναι αποκαλυπτικό για όσα συμβαίνουν στην «Αγρια Δύση» των αρπακτικών της κατοικίας. Από τις πολλές μαρτυρίες που παρουσιάζουμε, τεκμηριώνοντας τις γκανγκστερικές πρακτικές των funds και των διαχειριστών τους, είναι χαρακτηριστικές δύο:
«Κοράκια με λευκά κολάρα» ζήτησαν από δανειολήπτες 2.000 ευρώ μόνο και μόνο για να συζητήσουν μαζί τους, ενώ σε άλλη περίπτωση απαίτησαν από πολίτη προκαταβολή 40.000 ευρώ (σε συνολική απαίτηση 240.000 ευρώ) μόνο και μόνο για να διαπραγματευτούν μαζί του. Οι λέξεις «συζήτηση» και «διαπραγμάτευση» είναι προφανέστατα ευφημισμοί - πρόκειται για κλοπή και τρομοκρατία.
Λίγο πριν από τις εκλογές, περισσότεροι από διακόσιους δικηγόρους έφεραν το θέμα στη Βουλή, ζητώντας άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τις διαπραγματεύσεις των funds με τους δανειολήπτες και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αποδέκτες της καταγγελίας τους είναι επίσης η Ενωση Δικαστών & Εισαγγελέων και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία στις 24 Μαρτίου απάντησε ότι τη διαβιβάζει στην αρμόδια Διεύθυνσή της. Τέσσερις μήνες μετά, ακόμα αναμένεται η απάντησή της...
Τι κάνει η κυβέρνηση απέναντι σε αυτήν την εν εξελίξει εθνική τραγωδία; Τίποτα. Στις 29 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία συμμόρφωσης των κρατών-μελών στην Οδηγία 2021/2127 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους Διαχειριστές Πιστώσεων και τους Αγοραστές Πιστώσεων, η οποία θέτει ορισμένους ελάχιστους κανόνες συμπεριφοράς στους servicers και στα funds που αγοράζουν δάνεια.
Των οικιών ημών εκπλειστηριαζομένων, το Μαξίμου άδει!

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: