Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Χρηματοδοτούν την απανθρωπιά!

Αποκαλυπτική έρευνα της OXFAM ⫸ Οι επενδύσεις πλούσιων χωρών για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στον Τρίτο Κόσμο κατευθύνονται στις τσέπες χρηματοπιστωτικών ενδιάμεσων με έδρα φορολογικούς παραδείσους, σε ιδιωτικά νοσοκομεία και σε εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης που κερδοσκοπούν με απίστευτη απληστία. Φυλακίζουν ασθενείς που δεν έχουν να πληρώσουν, νεογέννητα μωρά ακόμη και... πτώματα.
Τη «μηχανή» χρηματοδότησης της κερδοσκοπικής βιομηχανίας της υγείας που δρα και αναπτύσσεται στον Τρίτο Κόσμο με τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών των πλούσιων χωρών αποκάλυψε με δύο έρευνές της αυτή την εβδομάδα η γνωστή ΜΚΟ Οxfam.
Επίκεντρο της «μηχανής», ιδρύματα αναπτυξιακής χρηματοδότησης των χωρών της Δύσης, όπως το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) της Ε.Ε., η British International Investment (BII) του Ηνωμένου Βασιλείου, η Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft (DEG) της Γερμανίας και η γαλλική Proparco, τα οποία έχουν «επενδύσει από το 2010 τουλάχιστον 2,4 δισ. δολάρια για τον τομέα υγείας των αναπτυσσόμενων χωρών τόσο άμεσα όσο και έμμεσα μέσω ειδικών χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών. Επιπλέον, 3,2 δισ. δολάρια έχουν προσφέρει σε πολυτομεακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία επενδύουν μεταξύ άλλων και στην υγεία.
Οι έρευνες της Oxfam αποκάλυψαν ότι τα κεφάλαια αυτά αντί να προωθήσουν τη βελτίωση της δημοσίας υγείας στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, κατευθυνόμενα στην πλειονότητά τους προς τον ιδιωτικό τομέα, έχουν τροφοδοτήσει μια απίστευτη απληστία και απανθρωπιά. Οι ιδιωτικές εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης που καρπώνονται πάνω από το 56% αυτών των πόρων κακοποιούν συστηματικά ασθενείς στον Παγκόσμιο Νότο, κερδοσκοπούν αυξάνοντας τις τιμές ανεξέλεγκτα, αρνούνται την επείγουσα περίθαλψη, ενώ δεν διστάζουν ακόμη και να φυλακίζουν τους ασθενείς που δεν πληρώνουν. Oι έρευνες αποκάλυψαν ότι χρηματοδοτούμενες από τη Δύση ιδιωτικές αλυσίδες κρατούσαν εκβιαστικά επί μήνες νεογέννητα μωρά έως ότου πληρώσουν οι γονείς τους αλλά και... πτώματα ασθενών που είχαν πεθάνει προ διετίας προκειμένου να εξαναγκάσουν τους συγγενείς να καταβάλουν τα έξοδα νοσηλείας. Χρησιμοποίησαν επίσης την πανδημία Covid-19 ως ευκαιρία για να αυξήσουν τιμές και κέρδη τους.
«Στην Ουγκάντα, το νοσοκομείο Nakasero στην Καμπάλα φέρεται να χρέωνε 1.900 δολάρια την ημέρα για ένα κρεβάτι Covid-19 στην Εντατική. Επίσης ο λογαριασμός για έναν ασθενή που πέθανε από τον ιό στο νοσοκομείο TMR ανήλθε στο εξωφρενικό ποσό των 116.000 δολαρίων», ανέφερε ενδεικτικά η έκθεση. Ας σημειωθεί ότι το νοσοκομείο Nakasero χρηματοδοτείται από τη γαλλική Proparco, την ΕΤΕπ και το IFC, ενώ το νοσοκομείο TMR υποστηρίζεται από το BII του Ηνωμένου Βασιλείου και το Proparco της Γαλλίας. Το ιδιωτικό νοσοκομείο Maputo στη Μοζαμβίκη, που υποστηρίζεται οικονομικά από το IFC, φέρεται επίσης να χρέωσε ασθενείς με Covid-19 προκαταβολή 6.000 δολάρια για οξυγόνο και 10.000 δολάρια για αναπνευστήρα.
Οι χρηματοδοτούμενες με δημόσιο χρήμα εταιρείες αρνήθηκαν επίσης την περίθαλψη σε όσους δεν είχαν τα... μπικικίνια –ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης– ενώ τιμολογούσαν στον... Θεό. Στην ευρύτερη περιοχή του Δελχί στην Ινδία 4 μεγάλα νοσοκομειακά συγκροτήματα φέρεται ότι καρπώθηκαν περιθώρια κέρδους έως και 1.737% από φάρμακα, αναλώσιμα και διαγνωστικές εξετάσεις. Η Οxfam διαπίστωσε επίσης αποτυχία στην πρόληψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας οργάνων από το προσωπικό καθώς και πρακτικές εκμετάλλευσης, όπως για παράδειγμα οι πιέσεις σε ασθενείς να υποβληθούν για περιττές και δαπανηρές ιατρικές εξετάσεις.
Ας σημειωθεί ότι «τουλάχιστον το 81% των ευρωπαϊκών επενδύσεων στον τομέα της υγείας» που η ΜΚΟ εντόπισε κατά τη διάρκεια της έρευνας «είχαν πραγματοποιηθεί έμμεσα μέσω ενός σύνθετου, ανεξέλεγκτου και συχνά αόρατου δικτύου χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κυρίως εταιριών private equity που έχουν έδρα τους γνωστούς φορολογικούς παραδείσους, όπως το Τζέρσεϊ, τα νησιά Κέιμαν και ο Αγιος Μαυρίκιος.
Η Anna Marriott, επικεφαλής της πολιτικής υγείας της Oxfam International, υπογράμμισε ότι οι μαζικές εισροές δημόσιων κεφαλαίων σε ιδιωτικά νοσοκομεία και άλλες εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης στις αναπτυσσόμενες χώρες «έχουν αποδειχτεί ότι συνιστούν απλά έναν οδηγό –χωρίς ίχνη– για τους τραπεζίτες των πλούσιων χωρών προς την παγκόσμια υγειονομική περίθαλψη και την ανεξέλεγκτη απληστία έναντι του δημόσιου καλού.
Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν μπορεί να λάβει βασική υγειονομική περίθαλψη, ενώ κάθε δευτερόλεπτο εξήντα άνθρωποι βυθίζονται στη φτώχεια εξαιτίας ιατρικών λογαριασμών. Οι δωρήτριες χώρες και οι αναπτυξιακές τράπεζες υποσχέθηκαν επί δεκαετίες ότι μπορούν να μειώσουν το κόστος υγειονομικής περίθαλψης για τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας επενδύοντας τα χρήματα των φορολογουμένων στον ιδιωτικό τομέα. Αντ’ αυτού, το κόστος εκτοξεύεται, προκαλώντας ζημιά».
Η Οxfam, όπως είναι φυσικό, ζητά την άμεση διακοπή της χρηματοδότηση των ιδιωτικών εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης και την αξιοποίηση αυτών των πόρων για την ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων υγείας.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: