Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Χώρα υψηλού κινδύνου

Η Έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα αποτελεί χωρίς αμφιβολία κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που σήμερα παρουσιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή. Παρά την προσπάθεια της Επιτροπής να στρογγυλέψει τις γωνίες, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε από τον εαυτό της. Κι ό,τι παρέλαβε είναι απολύτως δικό της.
Στο πεδίο της ελευθερίας του Τύπου και της πολυφωνίας των ΜΜΕ, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «χώρα υψηλού κινδύνου». Υπάρχει όμως κάτι πολύ χειρότερο, που η ηγεσία της λεγόμενης Ενωμένης Ευρώπης δεν το βλέπει ή, ακριβέστερα, δε θέλει να το δει. Ελευθερία του Τύπου δεν υπάρχει παρά μόνο άλλοθι μιας τέτοιας ελευθερίας. Το ίδιο συμβαίνει και με την πολυφωνία.
Αν υπάρχουν δυο-τρία Μέσα που δεν ακολουθούν τον κυρίαρχο κανόνα για το τι είναι είδηση, τι μεταδίδεται και τι όχι, πώς αντιμετωπίζεται η κυβερνητική και οικονομική εξουσία -κι ένα από αυτά είναι η «Εφ.Συν.»-, αυτό δεν συνιστά απόδειξη της ελευθερίας του Τύπου και της πολυφωνίας. Υπογραμμίζει την ανυπαρξία τους. Για του λόγου το αληθές, οι κομισάριοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν παρά να κοιτάξουν το πώς παρουσίασαν την τωρινή έκθεσή τους τα ελληνικά ΜΜΕ.
Η Κομισιόν διαπιστώνει, επίσης, πρόβλημα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το εντοπίζει στο γεγονός ότι οι ανώτατοι δικαστές δεν εκλέγονται. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Η ελληνική Δικαιοσύνη χειραγωγείται. Κάτι που αποδεικνύεται εύκολα από το πώς αντιμετωπίστηκαν, δικαστικά, σκάνδαλα σαν αυτό της Novartis ή πώς αντιμετωπίστηκαν οι υποκλοπές.
Η ελληνική Δικαιοσύνη χειραγωγείται. Και δεν χειραγωγείται μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από συμφέροντα. Κι αυτό με έναν τρόπο το παραδέχεται η Κομισιόν στο σκέλος της έκθεσής της που αναφέρεται στη διαφθορά. «Ο σχετικά υψηλός αριθμός αθωωτικών αποφάσεων και ποινών με αναστολή στην Ελλάδα μπορεί να εγείρει αμφιβολίες ως προς την αποτρεπτική επίδραση της αντίδρασης της ποινικής δικαιοσύνης», λέει η έκθεση.
Αν οι κομισάριοι της Ε.Ε. έκαναν ουσιαστική έρευνα στην περίπτωση της «greek mafia» και μόνο, δε θα είχαν καμιά δυσκολία να διαπιστώσουν ότι η χώρα μαστίζεται από κρίση και σήψη θεσμών σε όλα τα επίπεδα. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου βρίσκονται σε διαρκώς εξελισσόμενη παρακμή εδώ και πολύ καιρό. Γι' αυτό είμαστε χώρα υψηλού κινδύνου.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: