Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

«Πέταξε» στο 8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Αλλεπάλληλα ρεκόρ σπάει ο πληθωρισμός. Εκτόξευση του δείκτη τιμών. Μεγαλώνει η πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον μήνα Μάρτιο στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στο 8% από 6,3% τον Φεβρουάριο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία που πυροδότησε ράλι ανόδου στις τιμές στην ενέργεια και τα μέτρα «ασπιρίνες» που έλαβε η κυβέρνηση έχουν σαν αποτέλεσμα ο τιμάριθμος στη χώρα μας να κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Την ίδια ώρα, και στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός σημείωσε νέα αύξηση και διαμορφώθηκε στο 7,5% από 5,9% το Φεβρουάριο.
Βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης ανόδου είναι οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 44,7% και ακολουθούν τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά με άνοδο 5%.
Εν αναμονή και των επίσημων ανακοινώσεων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την επόμενη Παρασκευή (8 Απριλίου) θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάρτιο θα βρεθεί πάνω από το 8% (7,2% το Φεβρουάριο).
► Αναλυτικά τα στοιχεία
Εδώ και μήνες τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βιώνουν στο πετσί τους την εκτόξευση των τιμών σε βασικά αγαθά και πρώτες ύλες όμως η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται να λάβει περαιτέρω μέτρα.
Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, προσδιόρισε τις όποιες αποφάσεις για «προσωρινά και στοχευμένα μέτρα» για την ακρίβεια στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες.
Τόνισε (ΣΚΑΪ) ότι η κυβέρνηση ακούει τις εισηγήσεις της αγοράς και φέρνοντας ως παράδειγμα το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είπε πως αναμένονται σχετικές αποφάσεις εντός Απριλίου καθώς είναι ο μήνας κατά τον οποίο καταρτίζεται και κατατίθεται το μεσοπρόθεσμο.
«Θα περιμένουμε λίγο, τις επόμενες 1 - 2 εβδομάδες για να ξεκαθαρίσει αυτό το πράγμα. Δεν νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από αυτό», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: