Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Απάντηση του ΥΠΠΟΑ για την αυτοψία κλιμακίου της UNESCO στην Ακρόπολη

Σκοπός είναι η επιτόπου εξέταση και παρουσίαση του έργου, καθώς και του μελλοντικού σχεδιασμού των επεμβάσεων σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ.
Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού μάς έστειλε απάντηση σχετικά με το δημοσίευμα («Εφ.Συν.» 31/3/21) για την πρωτοβουλία της UNESCO να αποστείλει κλιμάκιο συμβουλευτικής αποστολής για τα έργα που συντελούνται στην Ακρόπολη. Δεν διαψεύδει, αντιθέτως επιβεβαιώνει το δημοσίευμα.
Διευκρινίζει ότι «η συγκεκριμένη αποστολή προγραμματίζεται κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε το ΥΠΠΟΑ προς το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για την αποστολή στην Αθήνα κλιμακίου εμπειρογνωμόνων, τόσο από το εν λόγω Κέντρο, όσο και από το Διεθνές ICOMOS.
Σκοπός είναι η επιτόπου εξέταση και παρουσίαση του έργου, το οποίο έχει ήδη συντελεστεί στην Ακρόπολη, καθώς και του μελλοντικού σχεδιασμού των επεμβάσεων. Η δράση αυτή, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και δαπάνη του ΥΠΠΟΑ, έρχεται να συμπληρώσει σειρά προηγούμενων ενεργειών για την ενημέρωση των θεσμικών οργάνων της UNESCO, όσον αφορά στα έργα που υλοποιούνται στην Ακρόπολη».
Η «Εφ.Συν.» έχει την αλληλογραφία μεταξύ του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς και των επιφανών καθηγητών Πανεπιστημίων, επαγγελματιών και πολιτών που για δεύτερη φορά, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και ζήτησαν την παρέμβαση της UNESCO. Η απάντηση του οργανισμού (15/2/22) δεν αναφέρει πουθενά ότι πρόκειται για αίτημα του ΥΠΠΟΑ. Ας δημοσιοποιήσει η κ. Μενδώνη τη δική της αλληλογραφία.
Σε καμία θέση της η υπουργός, μέχρι σήμερα, δεν γνωστοποίησε ότι απηύθυνε πρόσκληση. Αντιθέτως, θυμόμαστε πως έχει δηλώσει ότι τα έργα είναι μικρής κλίμακας και δεν χρειάζονται έγκριση από την UNESCO.
 
Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: