Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Απολύθηκε εισαγγελέας που κατηγορείται για εξαφάνιση δικογραφιών

Με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου βλέπει το δρόμο της εξόδου από το Δικαστικό Σώμα λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας. Ενδεικτικό των τεράστιων καθυστερήσεων στην απονομή Δικαιοσύνης η συγκεκριμένη περίπτωση.
Εκτός Δικαστικού Σώματος (χωρίς την δυνατότητα να απασχοληθεί σε άλλη θέση του Δημοσίου τομέα) τέθηκε από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας. Η περίπτωσή της απασχόλησε την επικαιρότητα καθώς όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα είχε 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ αγνοούνται ακόμη 153 δικογραφίες.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η 54χρονη όταν κλήθηκε από την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να επιστρέψει τις εκκρεμείς υποθέσεις προκειμένου να χρεωθούν σε συνάδελφό της (υπήρχε κίνδυνος σε ορισμένες εξ αυτών να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων) η ίδια αρνήθηκε ότι τις είχε.
Όμως, κατόπιν έρευνας, οι 1.800 δικογραφίες (εκ των 3.010), εντοπίστηκαν στο σπίτι της, οι 324 κατασχέθηκαν σε φιλικό της σπίτι, άλλες 626 βρέθηκαν σε άλλο φιλικό της σπίτι και κατασχέθηκαν, ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλες δικογραφίες. Τώρα, αναζητούνται ακόμη άλλες 153 δικογραφίες.
Σε βάρος της έχει ασκηθεί ήδη ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων.
Ο εισηγητής -αρεοπαγίτης επισήμανε ότι η ελεγχόμενη εισαγγελέας έχει επιδείξει βαριά αμέλεια, παντελή έλλειψη δικαστικής συνείδησης και πρότεινε την οριστική παύσης της από το εισαγγελικό σώμα.
Από την πλευρά του, ο εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας, τόνισε ότι η συμπεριφορά της εισαγγελέως Πρωτοδικών έχει μοναδικότητα και αποτελεί μια θλιβερή κατάσταση που έθιξε το κύρος της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, εξέφρασε τα ερωτήματα πώς είναι δυνατόν να παρέμεινε στην Κέρκυρα επί 18 ολόκληρα χρόνια (2002 έως 2020), αλλά και γιατί δεν γινόταν ενημέρωση των βιβλίων της γραμματείας για τις καταθέσεις μηνύσεων και άλλων ένδικων μέσων, όπως και την πορεία των υποθέσεων.
► Η υπόθεση της 54χρονης δεν είναι η μοναδική καθώς και ακόμη ένας δικαστής (λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας) τέθηκε εκτός Σώματος ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των απολυθέντων στους 15 μέχρι στιγμής.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: