Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Μία... φωτογραφία καταργεί τα δρομολόγια του Προαστιακού

Με «τη γίδα στην πλάτη» πιάστηκε η Hellenic Train, εσωτερικό έγγραφο της οποίας αποκαλύπτει πως εξαιτίας της εικόνας που δείχνει τεχνίτες να επιδιορθώνουν βλάβη στην οροφή τρένου κάτω από ομπρέλα θαλάσσης παύουν εφεξής οι σχετικές εργασίες στο μηχανοστάσιο με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της κυκλοφορίας των συρμών.
«Mία εικόνα, χίλιες λέξεις» λέμε συνήθως, αλλά η διοίκηση της Hellenic Train το... εξέλιξε σε «μία εικόνα, μηδέν τρένα». Από το περασμένο Σάββατο ανακοίνωσε ότι καταργείται πλήθος δρομολογίων στον Προαστιακό της Πάτρας, αλλά σήμερα αποκαλύπτεται ότι αυτό οφείλεται σε μια φωτογραφία!
Η φωτογραφία κυκλοφόρησε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, στο τέλος Μαΐου, και έδειχνε δύο τεχνίτες να προσπαθούν στο ύπαιθρο να επιδιορθώσουν βλάβη, σκαρφαλωμένοι στην οροφή συρμού της Hellenic Train και με μοναδικό μέσο προστασίας μία ομπρέλα θαλάσσης.
Την ίδια φωτογραφία δημοσιεύσαμε στην «Εφ.Συν.» στο φύλλο της 1ης Ιουνίου 2023, σε ρεπορτάζ που ερχόταν ως συνέχεια των βλαβών που εμφανίζονται σε σιδηροδρομικά δρομολόγια και επιθεωρήσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων που είχαν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε συνδικαλιστικές παρατάξεις.
Σήμερα, η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο της Hellenic Train, υπογεγραμμένο από τον προϊστάμενο του Μηχανοστασίου Πάτρας και με ημερομηνία 30/5/23. Το έγγραφο, έκτασης μόλις τεσσάρων γραμμών, αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό σιδηρόδρομο:
«Κατόπιν εντολής της κεντρικής Διοίκησης και με αφορμή την ανάρτηση χθεσινής φωτογραφίας στο διαδίκτυο, από τούδε και στο εξής παύει κάθε εργασία σε ύψος (οροφές συρμών κ.λπ.) στο Μηχανοστάσιο Πάτρας. Εάν από τη διακοπή αυτών των εργασιών περιορίζεται η διαθεσιμότητα των συρμών, θα περιοριστεί ανάλογα (και θα διακοπεί) σταδιακά η κυκλοφορία των τρένων».
Με άλλα λόγια, η διοίκηση συνελήφθη «με τη γίδα στην πλάτη» και η αντίδρασή της είναι να σκοτώσει τη... γίδα. Με το έγγραφο, το στέλεχος της εταιρείας, εκτελώντας εντολές της ιταλικής διοίκησης, δηλώνει παντελή αδιαφορία για το αν θα διακοπούν τα δρομολόγια των τρένων και διατάσσει διακοπή των εργασιών επειδή εκτέθηκε με τη φωτογραφία και όχι διότι έχει καταρρεύσει το σύστημα συντήρησης στην Πάτρα.
Κλαυσίγελος
Πολλά δρομολόγια του προαστιακού ξεκίνησαν μέσα στον Μάιο να εμφανίζουν καθυστερήσεις, ενώ τη Δευτέρα 15/5 συρμός ακινητοποιήθηκε από βλάβη κοντά στα Μποζαΐτικα, οι πόρτες του μπλόκαραν και σε κάποιους επιβάτες προκλήθηκε πανικός.
Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και το περασμένο Σάββατο η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή 11/06/2023 και μέχρι νεότερη ενημέρωση καταργούνται συνολικά 24 δρομολόγια στον νότιο κλάδο (Αγιος Ανδρέας - Καμίνια - Κάτω Αχαΐα και Κάτω Αχαΐα - Καμίνια - Αγιος Ανδρέας). Τα δρομολόγια θα εκτελούνται με λεωφορείο και, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αναμένονται καθυστερήσεις».
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε σύμβαση με την Hellenic Train και την επιδοτεί με 750 εκατομμύρια σε βάθος 15ετίας προκειμένου να εκτελεί δρομολόγια με τρένο και όχι με λεωφορείο. Στο μεταξύ, νέες πληροφορίες που προκαλούν κλαυσίγελο είδαν χθες το φως της δημοσιότητας καθώς η εφημερίδα «Πελοπόννησος» δημοσίευσε ότι τα δρομολόγια στον Προαστιακό της Πάτρας σταμάτησαν διότι οι τροχοί είχαν «λιώσει» από την πολλή χρήση και την ελλιπή συντήρηση. Και όχι επειδή δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία...

Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: