Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Ασκηση-μαμούθ από το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

«Στο πόδι» βρίσκονται Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία αλλά και άλλες χώρες με ΝΑΤΟϊκές βάσεις, καθώς διεξάγεται κολοσσιαία άσκηση πάνω στο φανταστικό σενάριο μιας... ρωσικής εισβολής στη Γερμανία. ● Ως ευθεία πρόκληση αντιμετωπίζει τα γυμνάσια το Κρεμλίνο.
Την ώρα που χιλιάδες Ουκρανοί και εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους στα μαρμαρένια αλώνια του Ντονμπάς και της Ζαπορόζιε, στο πλαίσιο της –μέχρι στιγμής εντελώς αποτυχημένης– ουκρανικής γενικής αντεπίθεσης, το ΝΑΤΟ ανεβάζει κατακόρυφα το θερμόμετρο του ακήρυχτου πολέμου με τη Ρωσία, διεξάγοντας επί ευρωπαϊκού εδάφους τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του.
Στην πολυσυζητημένη άσκηση Air Defender, που θα κρατήσει έντεκα μέρες (ώς τις 23/6) θα πάρουν μέρος συνολικά 250 μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη από 25 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και δεκάδες υπερσύγχρονα (όσο και προβληματικά) αμερικανικά F-35, ιπτάμενα ραντάρ AWACS και πάνω από 10.000 στρατιωτικοί διαφόρων ειδικοτήτων. Και μπορεί το «σενάριο» της άσκησης να λέει πως ο «εχθρός» ονομάζεται OCCASUS, αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο πραγματικός εχθρός είναι η Ρωσία και οι ένοπλες δυνάμεις της.
Σκοπός της άσκησης είναι οι Δυτικοί σύμμαχοι, με επίκεντρο το λιμάνι του Ροστόκ και διάφορα αεροδρόμια στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Τσεχία, αλλά και ΝΑΤΟϊκές βάσεις στη Ρουμανία, την Πολωνία και άλλες χώρες, να αποκρούσουν μια υποτιθέμενη ρωσική εισβολή από τα ανατολικά στο έδαφος της Γερμανίας: μια εικονική «εισβολή» που φυσικά θα «συνοδεύεται» από επιθέσεις με drones, αεροσκάφη και πυραύλους Cruise του... OCCASUS σε αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις και λιμάνια.
Εννοείται πως η Ρωσία αντιμετωπίζει την άσκηση σαν ευθεία πρόκληση και έχει θέσει τις δικές της «αεροδιαστημικές» (αεροπορία και πύραυλοι) και ναυτικές δυνάμεις της Βαλτικής και του Καλίνινγκραντ σε πλήρη συναγερμό, ενώ θεωρείται περίπου βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες οι δυο πλευρές θα βρεθούν επανειλημμένα αντιμέτωπες σε εικονικές αερομαχίες, αλλά και σε «μονομαχίες» συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολών πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές φοβούνται κάποια προβοκάτσια ή «θερμό επεισόδιο» το επόμενο δεκαήμερο, ενώ ορισμένοι Ρώσοι ειδικοί κινδυνολογούν, λέγοντας ότι ένας αριθμός από αυτά τα προηγμένα αεροσκάφη θα παραμείνουν στα γερμανικά αεροδρόμια με τελικό προορισμό τους ουκρανικούς αιθέρες!
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις επιχειρήσεις θα πάρουν μέρος τόσο η Σουηδία, που βιάζεται να ενταχθεί στο αντιρωσικό στρατόπεδο προτού καν αποφασιστεί κάτι τέτοιο στην επικείμενη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο κορυφής του Βίλνιους, όσο και η... άσχετη αλλά πάντοτε υπάκουη στις ΗΠΑ Ιαπωνία, που έστειλε επί τούτου μεταγωγικά αεροσκάφη και πιλότους, στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης επέκτασης του κατ’ όνομα «Βορειοατλαντικού» Συμφώνου στον Ειρηνικό, με νέο αντίπαλο την Κίνα!
Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι αύριο ξεκινά στη μεγάλη αμερικανική αεροπορική βάση του Ραμστάιν η νέα συνάντηση της «Ομάδας Επαφής» για την Ουκρανία, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα της «συμμαχίας προθύμων» για την άμεση δωρεά μαχητικών F-16 και άλλων τύπων στο Κίεβο, αλλά και της απαραίτητης εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων και τεχνικών. Καθώς η ρωσική αεροπορία καταστρέφει μαζικά τα δήθεν «θαυματουργά» γερμανικά Leopard και τα αμερικανικά Bradley, MaxxPro και M-113, που μετατρέπονται σε ατσάλινα φέρετρα για τους Ουκρανούς στις ανοιχτές πεδιάδες της Ζαπορόζιε και του δυτικού Ντονμπάς, είναι βέβαιο ότι η ουκρανική ηγεσία θα απαιτήσει «εδώ και τώρα» την παράδοση τόσο σύγχρονων αεροπλάνων όσο και πρόσθετων αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς.
Σε χτεσινή ομιλία του, πάντως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταστρέψει σε μια εβδομάδα 160 δυτικά τανκς και οχήματα και ετοιμάζονται υπομονετικά να εξαπολύσουν τη δική τους αντεπίθεση, προσθέτοντας απειλητικά ότι «δεν υπάρχει πια άλλη επιλογή από το να απελευθερώσουμε με την ισχύ των όπλων μας ολόκληρη την έκταση της πρώην Ουκρανίας από τις ΗΠΑ και τους Ουκρανούς ναζί (...), ανεξάρτητα από τους νέους τύπους όπλων που θα τους δοθούν από τη Δύση. Ακόμη και μια άμεση επέμβαση των ευρωπαϊκών στρατών του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτή την περίπτωση η φωτιά του πολέμου θα τυλίξει όλη την Ευρώπη. Ενδεχόμενο για το οποίο φαίνεται πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες»...

Γιώργος Τσιάρας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: