Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Μέσω ΠΝΠ με στρατό και πυροσβέστες κρύβει τα τεράστια κενά στο ΕΚΑΒ

Ταφόπλακα στην ουσιαστική ενίσχυση του αποψιλωμένου ΕΚΑΒ έβαλε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας την ίσως κι εντός της ημέρας νομοθετική πράξη.
Στο πνεύμα των δηλώσεων που είχε κάνει κατά το πρώτο διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησής του και με τις οποίες έκλεινε την πόρτα σε κάθε σενάριο ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΚΑΒ, παρέμεινε και σήμερα ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας.
«Ίσως και μέσα στη διάρκεια της ημέρας να έχουμε την απόφαση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την αξιοποίηση των μέσων της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των διακομιδών του ΕΚΑΒ», δήλωσε ανερυθρίαστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σβήνοντας κάθε ελπίδα για πραγματικές προσλήψεις προσωπικού και πρόσθεσε αόριστα ότι θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι η στελέχωση των ασθενοφόρων.
Φρόντισε πάντως να προσθέσει, για την απαραίτητη στάχτη στα μάτια, ότι το περιεχόμενο των σημερινών δηλώσεων του «δεν αποτελεί υποκατάστατο του συνολικού σχεδιασμού για το ΕΚΑΒ, καθώς οι αλλαγές για το ΕΚΑΒ θα προχωρήσουν, όπως έχουν δρομολογηθεί».
Γίνεται ωστόσο σαφές ότι η υπόσχεσή του για 10 χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ, στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο από αντικατάσταση των αποχωρήσεων, με τον κανόνα της μίας πρόσληψης για μία αποχώρηση. Όλα αυτά, ενώ η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ κοστίζει ανθρώπινες ζωές με πολλά περιστατικά το τελευταίο διάστημα.
Στα παραλειπόμενα της επίσκεψής του στο υπουργείο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα παρακολουθεί και θα ελέγχει κατά τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία του χαρτοφυλακίου της Υγείας, προσθέτοντας ότι οι πολίτες πρέπει να δουν άμεσα το έργο της αναβάθμισης των υγειονομικών υπηρεσιών, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοιδης είπε ότι έχουμε στα χέρια μας τον μπλε φάκελο όπου καταγράφονται οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας. «Ο πρωθυπουργός μας έδωσε σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει στο υπουργείο Υγείας», είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα για τη λειτουργία του ΕΣΥ
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχολιάζοντας την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Υγείας και τις δηλώσεις του μαζί με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επέκρινε την κυβέρνηση ότι έκανε ελάχιστα για τη λειτουργία των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωση του Τομέα Υγείας του κόμματος αναφέρει ότι η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα της τη ριζική βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ωστόσο ως τώρα ελάχιστα έκανε με αποτέλεσμα η λειτουργία των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ να έχει απαξιωθεί και οι Έλληνες να πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
«Η λύση των μικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ είναι λύση ανάγκης για περιορισμένο χρονικό διάστημα», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμπληρώνοντας ότι «αντίθετα, είναι επείγουσα η ανάγκη προσλήψεων με σύγχρονη παροχή κινήτρων χωρίς άλλη αναβολή».
Επισημαίνει ακόμη ότι το πρόβλημα των ράντζων δεν επιλύεται με τη λογική που ακολουθεί το Υπουργείο, και ιδίως με μεταφορά ράντζων στον ιδιωτικό τομέα.
«Μία μόνιμη και διαρκής λύση απαιτεί προσλήψεις στα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών, αλλαγή του δυσλειτουργικού σημερινού μοντέλου εφημέρευσης και οn line σύνδεση των Παθολογικών, Πνευμονολογικών και άλλων κλινών όπου παρουσιάζεται με οξύτητα το πρόβλημα», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
ΚΚΕ: Τα μέτρα για το ΕΚΑΒ δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες περίθαλψης του λαού
«Η ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, με αξιοποίηση του Στρατού και της Πυροσβεστικής, δεν έχει καμία σχέση με την προνοσοκομειακή επείγουσα φροντίδα και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών περίθαλψης στον τόπο του συμβάντος που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και ο λαός μας. Πρόκειται για μέτρα που αντιστοιχούν στην πολιτική των περικοπών των λαϊκών αναγκών στην υγεία, γιατί "στοιχίζουν" στο κράτος» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί ΠΝΠ.
«Η όπως όπως μεταφορά των ασθενών, τους έρχεται πιο φτηνά από την "κοστοβόρα" πλήρη ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων υγείας παντού και της δημόσιας επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, που απαιτούν ύπαρξη μόνιμων υποδομών, μόνιμου εκπαιδευμένου προσωπικού και επάρκεια εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων μέσων» προσθέτει το σχόλιο του ΚΚΕ και καταλήγει:
«Γι' αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ προσανατολίζεται σε φθηνές υπηρεσίες, που είναι πολύ πιθανό να βάλουν σε κίνδυνο ασθενείς και αυτές με το "μάτι" προσανατολισμένο στις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου την περίοδο αυτή. Αυτές είναι, άλλωστε, οι προτεραιότητες της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: