Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Το El Niño είναι εδώ

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού που προειδοποιούσε για θερμοκρασίες ρεκόρ και πρωτοφανή κύματα καύσωνα, καθώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι εδώ και απειλεί ζωές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πριν από περίπου δύο μήνες, επιστήμονες και αναλυτές προειδοποιούσαν για επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων -θερμοκρασίες-ρεκόρ, πρωτοφανείς καύσωνες και τον πλανήτη να υπερβαίνει τον 1,5C της αύξησης της θερμοκρασίας.
Όλα αυτά μέσα στο 2023 και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Το καλοκαίρι βρίσκεται σχεδόν στη μέση και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η προετοιμασία για ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να σωθούν ζωές.
Μετά το 2016, οπότε και καταγράφηκε το τελευταίο μεγάλο φαινόμενο Ελ Νίνιο και μαζί η θερμότερη χρονιά στην ιστορία, το νέο φυσικό φαινόμενο έρχεται να προστεθεί στην ολοένα αυξανόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλείται μεταξύ άλλων από εκπομπές άνθρακα, ένα φαινόμενο που ο WMO αποκαλεί «διπλό κακό».
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είπε ότι υπάρχει πλέον 90% πιθανότητα η εκδήλωση Ελ Νίνιο να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023 με μέτρια ένταση ή υψηλότερη. Η πιθανότητα ενός ισχυρού και ακόμη πιο ζεστού Ελ Νίνιο στο τέλος του έτους υπολογίστηκε στο 56% από τις αρχές των ΗΠΑ σε εκτίμηση στις αρχές Ιουνίου.
"Η εμφάνιση του Ελ Νίνιο θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα για θερμοκρασίες - ρεκόρ και να προκαλέσει ακόμα πιο ακραία κύματα ζέστης σε πολλά μέρη του κόσμου και στον ωκεανό", δήλωσε ο Πέτρι Ταάλας (Petteri Taalas), γενικός γραμματέας του WMO. "Η δήλωση αυτή από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό είναι το μήνυμα προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κινητοποιηθούν. Οι έγκαιρες προειδοποιήσεις και οι προληπτικές ενέργειες για ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με αυτό το σημαντικό κλιματικό φαινόμενο είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών και βιοποριστικών πόρων".
Θερμοκρασίες ρεκόρ τους τελευταίους μήνες
Ακραίες θερμοκρασίες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η μέση θερμοκρασία για τον Ιούνιο ανέβηκε κατά έναν βαθμό σχεδόν και ένας άνευ προηγουμένου καύσωνας έπληξε τις θάλασσες της χώρας.
Την ίδια στιγμή ο θαλάσσιος πάγος γύρω από την Ανταρκτική έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό.
Ακραίο κύμα καύσωνα έπληξε πριν μερικές εβδομάδες και την Ισπανία, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 44 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν πρόκειται απλώς για απρόβλεπτη αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά η επιβεβαίωση των προβλέψεων και των προειδοποιήσεών τους, με μερικούς μάλιστα να προβλέπουν πως λόγω του Ελ Νίνιο το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.
Μια πρόσφατη μάλιστα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και του Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου υπολόγισε μια πιθανότητα 66% οι παγκόσμιες ετήσιες θερμοκρασίες να ξεπεράσουν τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά 1,5 βαθμό Κελσίου για τουλάχιστον ένα χρόνο έως το 2027.
"Αυτό δεν σημαίνει ότι στα επόμενα πέντε χρόνια θα υπερβαίναμε το επίπεδο του 1,5C που καθορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού, επειδή αυτό αναφέρεται στη μακροπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας για πολλά χρόνια", δήλωσε ο Chris Hewitt, διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του WMO. "Ωστόσο, είναι ένα ακόμη μήνυμα αφύπνισης ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στη σωστή κατεύθυνση για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση εντός των στόχων που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν σημαντικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής", πρόσθεσε.
El Niño (φωτογραφία αρχείου) GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Τι είναι το φαινόμενα "Ελ Νίνιο" και και πώς συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες

Το Ελ Νίνιο (a , μαζί με το ομόλογό του Λα Νίνια (b), είναι μέρος του διαλείποντος κύκλου που είναι γνωστός ως El Niño-Southern Oscillation, ή ENSO, που έχει μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση των διακυμάνσεων από έτος σε έτος στις καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο.

Το ENSO είναι ένα φυσικό φαινόμενο και οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν ακριβώς πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά και τη δυναμική των γεγονότων Ελ Νίνιο και Λα Νίνια, με ορισμένες μελέτες να υποδηλώνουν ότι τα γεγονότα του Ελ Νίνιο μπορεί να είναι πιο ακραία σε ένα πιο ζεστό μέλλον.
Οι περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού είναι αυτές που επηρεάζονται περισσότερο.
Το Ελ Νίνιο συνδέεται με θερμότερες από τις κανονικές επιφανειακές θερμοκρασίες των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό ( δείτε προηγούμενη εικόν) ενώ στις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τείνει να οδηγεί σε πιο βροχερές, ψυχρότερες συνθήκες σε μεγάλο μέρος του Νότου και θερμότερες συνθήκες σε μέρη του Βορρά. Αλλού, το Ελ Νίνιο μπορεί να φέρει αυξημένες βροχοπτώσεις στη νότια Νότια Αμερική και στο Κέρας της Αφρικής και σοβαρή ξηρασία στην Αυστραλία, την Ινδονησία και τμήματα της νότιας Ασίας.
 
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: