Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

55 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από τις καταθέσεις των νοικοκυριών!

Παρά την αύξηση που καταγράφουν οι καταθέσεις από το 2016 και μετά, τα κεφάλαια που λείπουν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς νοικοκυριών, εξακολουθούν να είναι σε εφιαλτικά επίπεδα
Περισσότερα από 50 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από τις καταθέσεις των νοικοκυριών τα τελευταία 13 χρόνια των μνημονίων και της βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Παρά την αύξηση που καταγράφουν οι καταθέσεις από το 2016 και μετά, τα κεφάλαια που λείπουν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς νοικοκυριών, εξακολουθούν να είναι σε εφιαλτικά επίπεδα.
Σε καλύτερη θέση είναι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων οι οποίες είναι αυξημένες κατά την ίδια σύγκριση. Η αύξηση δικαιολογείται από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας, αλλά και την αυξημένη κερδοφορία που παρουσιάζουν λόγω και του υψηλού πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος των συνολικών καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, στο τέλος του περασμένου Απριλίου είναι λιγότερο κατά 52,04 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το ύψος των καταθέσεων που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, όταν και οι τραπεζικές καταθέσεις βρέθηκαν στο υψηλότερο διαχρονικά επίπεδο, πριν την ένταξη στα μνημόνια το 2010 και την έναρξη της δραματικής οικονομικής περιπέτειας της χώρας.
Αναλυτικότερα, το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος του Απριλίου 2023 ήταν 185,5 δισ. ευρώ, από 237,53 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009.
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών δέχτηκαν το ισχυρό πλήγμα καθώς, από 196,86 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2009, μειώθηκαν σε 141,99 δισ. ευρώ, τον Απρίλιο του 2023.
Δηλαδή, στα 13 αυτά χρόνια χάθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών, 54,87 δισ. ευρώ!
Πρόκειται για απώλειες, που ακόμα δεν καλύφθηκαν και δύσκολα θα καλυφθούν στο προσεχές μέλλον, αφού για να επανέλθει το ύψος των καταθέσεων στα επίπεδα του 2009, θα απαιτηθούν πολύ υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας, και αύξηση της απασχόλησης και φυσικά βελτίωση των μισθών.

Στην τρέχουσα, δε συγκυρία με τις ανατιμήσεις των βασικών καταναλωτικών αγαθών των τροφίμων και των λογαριασμών ενέργειας, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει υποστεί δραστικές μειώσεις και μεγάλο μέρος πολιτών δηλώνει ότι δεν επαρκούν οι μισθοί και οι συντάξεις για να βγει ο μήνας.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ανύπαρκτες οι δυνατότητες αποταμίευσης.
Στον αντίποδα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων εμφανίζονται αυξημένες κατά την ίδια σύγκριση, για τους λόγους που προαναφέραμε.
Συγκεκριμένα από 40,67 δις. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009 στο τέλος του περασμένου Απριλίου είχαν φτάσει σε 43,51 δις. ευρώ, αυξημένες κατά 2,84 δισ. ευρώ.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: