Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Ευρωβαρόμετρο: 8 στους 10 Έλληνες λένε ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς

Ο αγώνας για την επιβίωση, αλλά και η αγωνία για τις θέσεις εργασίας αποτυπώνονται για μια ακόμα φορά στο Ευρωβαρόμετρο που παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η αγωνία των Ελλήνων είναι έκδηλη και διατυπώνεται σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε ερώτηση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο πριν από τις Ευρωεκλογές. Αρνητική είναι η άποψη της πλειοψηφίας των Ελλήνων για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας σε επίπεδο ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, το 82% δηλώνει ότι έχει δυσκολίες να πληρώσει λογαριασμούς, ενώ μόλις το 22% υποστηρίζει τις επιλογές της ΕΕ για την οικονομική και κοινωνική ανάταξη.
Το 85% απαντάει ότι είναι εντελώς δυσαρεστημένο με τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Πολύ αρνητική είναι και η άποψη για την ΕΕ σε σχέση με το ίδιο θέμα.
Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό του 82% των Ελλήνων που θεωρεί ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή. Το υψηλό ποσοστό αφορά όλες τις ηλικίες!
Το 29% δηλώνει μη ικανοποιημένο με τις πολιτικές υγείας, και το 38% τάσσεται κατά της εξωτερικής πολιτικής έτσι όπως τη διαχειρίζεται η ΕΕ.
Το 48% των Ελλήνων υποστηρίζει την στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, το 70% είναι εντελώς δυσαρεστημένο από τις πολιτικές στη μετανάστευση, το 46% τάσσεται κατά της "πράσινης μετάβασης".
Στην Ελλάδα, το 71% των πολιτών δηλώνει ότι είναι «καθόλου ικανοποιημένοι» από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα. Το ποσοστό ανέβηκε από τον περασμένο χρόνο, όταν το ίδιο ποσοστό ήταν στο 65%. Οι Έλληνες είναι κατά μόλις 34% ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην ΕΕ – το ποσοστό της δυσπιστίας τους δεν φαίνεται να έχει αλλάξει από πέρυσι.
Για τις επόμενες ευρωεκλογές, οι Έλληνες είναι διχασμένοι. Το 51% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου, ενώ το 49% ενδιαφέρεται πολύ. Κατά 7% αυξήθηκαν οι αρνητικές απόψεις.
Το 60% των Ελλήνων δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένο από την ελευθερία του λόγου στην ΕΕ, έναντι του 39% που δηλώνει το αντίθετο. Το 45% θεωρεί ότι στην ΕΕ υπάρχει σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πλειοψηφία αποτελεί το 54% που δηλώνει το αντίθετο. Το 62% λέει ότι είναι ικανοποιημένο από την διαφοροποίηση των ΜΜΕ και το 63% είναι ικανοποιημένο για τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην ΕΕ.
Μόλις το 38% των Ελλήνων είναι ικανοποιημένο για το Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη και μόλις το 22% από τα κόμματα, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντά τους.
Μόλις το 18% είναι ικανοποιημένο με τον αγώνα κατά της διαφθοράς -ένα συντριπτικό 80% δεν το πιστεύει αυτό. Και μόλις το 21% δηλώνει ότι είναι εντάξει με την αντιμετώπιση των fake news.
Η Δημοκρατία είναι η βασική αξία που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να υπερασπίζεται ως προτεραιότητα, σύμφωνα με τους Έλληνες, ενώ ακολουθούν η προστασία των δικαιωμάτων σε ΕΕ και παγκοσμίως, η ελευθερία του Τύπου και της σκέψης, το Κράτος Δικαίου, η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες, κανείς εντοπίζει πολύ "ψηλά" την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τον σεβασμό στις τοπικές ταυτότητες, την ανοχή και το σεβασμό της διαφορετικότητας, αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.
Σύμφωνα με τους Έλληνες, ο αγώνας κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά κυρώις η υποστήριξη στην οικονομία και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ουδέτερη είναι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων Ελλήνων για το πώς βλέπουν την ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 41% τη βλέπει ουδέτερα, το 31% θετικά και το 28% αρνητικά.

Μαρία Ψαρά
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: