Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

«Καίει» το κόστος στέγασης τους Έλληνες – Απομυζεί το 1/3 του μέσου εισοδήματος

Τα ευρωπαϊκά… πρωτεία κατέχει το κόστος στέγασης στην Ελλάδα, παρά τη μείωσή του στο πεντάμηνο
Στα ύψη παραμένει το κόστος στέγασης στην Ελλάδα, ευρισκόμενο στο υψηλότερη βαθμίδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά την πτώση που καταγράφηκε στο πρώτο πεντάμηνο του 2023 και οφείλεται εν πολλοίς στην υποχώρηση των ενεργειακών τιμών, το κόστος στέγασης στη χώρα μας κατέχει τα ευρωπαϊκά πρωτεία, απορροφώντας περισσότερο από το 1/3 του μέσου εισοδήματος.
Αυτό το στοιχείο καταδεικνύει με εμφατικό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος, που προέρχεται κυρίως από την άνοδο στις τιμές των ενοικίων και την αύξηση των επιτοκίων. Ειδικότερα, οι τιμές των ενοικίων, μετρούμενες από τον ΕνΔΤΚ-Ενοίκια, αυξήθηκαν κατά 4%, κατά μέσο όρο, το πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Η αύξηση, αν και με ήπιο ρυθμό, των τιμών των ενοικίων, δηλαδή των αποδόσεων των ακινήτων, συνάδει με την άνοδο της αξίας των ακινήτων, υποστηρίζει η Alpha Bank σε έκθεσή της. Συγκεκριμένα, οι ονομαστικές τιμές των κατοικιών διατήρησαν, το πρώτο τρίμηνο του έτους, έντονα ανοδική πορεία, με τον δείκτη τιμών οικιστικών ακινήτων να καταγράφει σημαντική αύξηση κατά 14,5% σε ετήσια βάση η οποία προήλθε από την άνοδο των τιμών τόσο των νέων κατοικιών (έως 5 ετών) κατά 12,8%, όσο και των παλαιών κατοικιών (άνω των 5 ετών) κατά 15,6%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το κόστος στέγασης ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος διατηρήθηκε στο 34,2% στη χώρα μας το 2022, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πεντάμηνο καταγράφηκε μείωση του κόστους στέγασης κατά 8,8%σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου κατά 30,6%, το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Αυτή η εξέλιξη προέκυψε από την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας τους πρώτες μήνες της τρέχουσας χρονιάς. Ειδικότερα η πτώση των ενεργειακών τιμών οδήγησε σε σημαντική μείωση του ΕνΔΤΚ-Στέγαση που οφείλεται στην εξέλιξη των τιμών ενέργειας (-16,3%) και κυρίως των υποομάδων του, όπως ο ηλεκτρισμός (-23,8%) και το πετρέλαιο θέρμανσης (-13,6%).
Αντίθετα, η υποομάδα των τιμών φυσικού αερίου διατηρήθηκε σε θετικό έδαφος αν και με σημαντικά ηπιότερο ρυθμό σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι (2,1% σε ετήσια βάση, από 80% το πρώτο πεντάμηνο του 2022).

Αυξήθηκαν οι τιμές επισκεύσης και συντήρησης κατοικίας
Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, η μεγάλη άνοδος των τιμών της ενέργειας, εντός του 2022,εκτιμάται ότι έχει μετακυλιστεί στις υπόλοιπες υποομάδες του ΕνΔΤΚ-Στέγαση, με αποτέλεσμα οι τιμές της επισκευής και συντήρησης κατοικίας και των ενοικίων να έχουν αυξηθεί κατά 4,7% και 4%, το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: