Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

ΗΠΑ: Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε 4.000 απολύσεις μέσα σε έναν μήνα

Φωτογραφία από γραμμή παραγωγής της Machina Labs μόνο με ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη. (Photo: Business Wire)

Μηνιαία έκθεση καταγράφει για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας • Εφιαλτικές προβλέψεις για κατάργηση έως και 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στο μέλλον και ασαφή στοιχεία για δημιουργία ευκαιριών για εργαζόμενους.
Εδώ και λίγες ημέρες η έκθεση της Challenger, Gray, and Christmas για την αμερικανική αγορά εργασίες έχει βρεθεί στο επίκεντρο και αυτό γιατί στο μηνιαίο δελτίο της επιχείρησε για πρώτη φορά να εντάξει τα αποτελέσματα της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στους χώρους εργασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, τον Μάιο χάθηκαν στις ΗΠΑ 80.000 θέσεις εργασίας με τις περίπου 3.900 να οφείλονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι περικοπές σχετίζονται κυρίως με απολύσεις στον τεχνολογικό κλάδο.
Η εταιρεία εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, την ώρα που δεν έχουν υπάρξει ξεκάθαρα στοιχεία για το πόσες θέσεις εργασίες έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Challenger, μάλιστα, επισημαίνει ότι ενδέχεται οι εταιρείες να είναι επιφυλακτικές στο να αποδώσουν την τεχνητή νοημοσύνη ως αιτία για απολύσεις.
Τον περασμένο μήνα, εξάλλου βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταργήσει 55.000 θέσεις εργασίας έως το 2030 με τον επικεφαλής της BT να σημειώνει ότι θα αντικαταστήσει περίπου 10.000 από αυτές με τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα επτά χρόνια.
Τον Μάρτιο η Goldman Sachs έκανε μια ανησυχητική πρόβλεψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως και να επηρεάσει το ένα πέμπτο της αγοράς εργασίας.
Ειδικοί εκτιμούν ότι όπως συνέβη και σε προηγούμενες περιόδους τεχνολογικής επανάστασης, ο τομέας τεχνητής νοημοσύνης θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, παρότι τα στοιχεία είναι προς το παρόν ασαφή.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: