Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Κοροϊδία πλουσίων για το κλίμα

Αποκαλυπτικά στοιχεία της Oxfam για την χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης • Οι ανεπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν να διαθέσουν 100 δισ. δολάρια, λένε ότι έδωσαν 83 δισ., αλλά στην πραγματικότητα δεν προσφέρουν πάνω από 25 δισ. δολάρια • Τέσσερις φορές λιγότερα απ’ όσα ξοδεύουν οι Αμερικανοί κάθε χρόνο για... να ταΐσουν τα κατοικίδιά τους, τα κεφάλαια που παρέχονται από τις πλούσιες χώρες για την προσαρμογή των πιο ευάλωτων χωρών στην κλιματική αλλαγή.
Καθώς οι πολίτες της Νέας Υόρκης συνειδητοποιούν, τις τελευταίες ημέρες, τι πραγματικά σημαίνει αιθαλομίχλη, βαριά ατμοσφαιρική ρύπανση, εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κλιματική αλλαγή, μια νέα έκθεση έρχεται να αναδείξει την υποκρισία με την οποία η κυβέρνησή τους και οι υπόλοιπες των ανεπτυγμένων χωρών της υφηλίου αντιμετωπίζουν τόσο το πρόβλημα όσο και εκείνους που υφίστανται περισσότερο, για την ώρα, τις οδυνηρές του επιπτώσεις.
Το 2009, οι χώρες υψηλού εισοδήματος που ρυπαίνουν περισσότερο δεσμεύτηκαν –με τις συμφωνίες της Κοπεγχάγης– να κινητοποιήσουν 100 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2020 για τη χρηματοδότηση των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής. Στόχος, ο μετριασμός των ζημιών, η προσαρμογή τους στην αναπόφευκτη κλιματική αλλαγή και η προώθηση αναπτυξιακών οδών χαμηλής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Στη φετινή της έκθεση για την πρόοδο αυτής της δέσμευσης, η γνωστή ΜΚΟ Oxfam διαπιστώνει, ωστόσο, ότι οι πλούσιες χώρες όχι μόνο απέτυχαν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, αλλά «κοροϊδεύουν», υπερεκτιμώντας το επίπεδο της πραγματικής στήριξης που έχουν προσφέρει.
Οι πλούσιες χώρες, επικαλούμενες εκθέσεις προόδου του ΟΟΣΑ, υποστηρίζουν ότι η συνολική χρηματοδότησή τους για το κλίμα προς τις φτωχές χώρες ήταν, το 2020, 83,3 δισ. δολάρια. Εξ αυτών, τα 68,3 δισ. προήλθαν από δημόσια χρηματοδότηση. Η έκθεση της Oxfam «Climate Finance Shadow Report 2023», που δημοσιοποιήθηκε την προηγουμένη Δευτέρα, «αδειάζει» ωστόσο εντελώς αυτήν την αποτίμηση, καθώς δείχνει ότι η πραγματική υποστήριξη που παρείχαν οι πλούσιες χώρες ώς το 2020 για το κλίμα ήταν το πολύ 24,5 δισ. δολάρια. Η εκτίμηση των 83,3 δισ. δολαρίων είναι «φουσκωμένη», καθώς περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, έργα στα οποία ο κλιματικός στόχος έχει υπερεκτιμηθεί ή δάνεια στην ονομαστική τους αξία. Συγκεκριμένα, οι δωρήτριες χώρες προσδιορίζουν έως και το ένα τρίτο των συνεισφορών της επίσημης βοήθειας που παρέχουν στις φτωχές χώρες ως χρηματοδότηση για το κλίμα, ενώ πάνω από το 50% της συνολικής χρηματοδότησης για το κλίμα παρέχεται με τη μορφή δανείων, σε επιτόκια όχι πολύ καλύτερα από αυτά που προσφέρει η αγορά. Η παροχή δανείων αντί επιχορηγήσεων ζημιώνει τις φτωχότερες χώρες και κοινότητες, καθώς φουσκώνει ακόμη περισσότερο το ήδη υψηλό τους χρέος και μάλιστα σε περίοδο που τα επιτόκια αυξάνονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία, που έχει το υψηλότερο μερίδιο της διμερούς χρηματοδότησης για το κλίμα, παρέχει το 92% αυτής, μέσω δανείων. Ομοίως δανεισμό αποτελεί το 71% της βοήθειας που προσφέρει η Αυστρία, το 90% η Ιαπωνία, το 88% η Ισπανία. Δάνεια ήταν όμως και το 90% της χρηματοδότησης για το κλίμα που παρείχαν –το 2019-20– πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες της υφηλίου, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.
«Αυτό είναι βαθιά άδικο», τονίζει ο Nafkote Dabi, επικεφαλής πολιτικής της Oxfam International για την κλιματική αλλαγή. «Οι πλούσιες χώρες αντιμετωπίζουν τις φτωχότερες χώρες με περιφρόνηση, τορπιλίζοντας την εμπιστοσύνη τους και υπονομεύοντας τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι, από το οποίο θα βγούμε όλοι χαμένοι», προσθέτει.
Η Oxfam εκτιμά ότι η πραγματική αξία των κεφαλαίων που διατέθηκαν από τις πλούσιες χώρες το 2020 για την υποστήριξη των δράσεων για το κλίμα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ήταν μεταξύ 21 και 24,5 δισ δολαρίων. Εξ αυτών δε, μόνο τα 9,5-11,5 δισ. δολάρια κατευθύνθηκαν ειδικά για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, δηλαδή για έργα που θα βοηθήσουν τις ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν τις όλο και μεγαλύτερες πλημμύρες, τυφώνες, πυρκαγιές, ξηρασίες και άλλες τρομερές ζημιές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Το ποσό είναι ψίχουλα, αν ληφθεί υπόψη ότι οι Αμερικανοί ξοδεύουν κάθε χρόνο τα τετραπλάσια μόνο για να ταΐσουν τις γάτες και τους σκύλους τους. Εν τω μεταξύ, στην Ανατολική Αφρική, όπου έχει να βρέξει 7 χρόνια, ο λιμός σκοτώνει δύο ανθρώπους κάθε λεπτό που περνά. Ινδία, Σιβηρία, Κεντρική και Νότια Αμερική βίωσαν την τελευταία τριετία ρεκόρ καυσώνων και πυρκαγιών, ενώ στο Πακιστάν τα αλλεπάλληλα χτυπήματα καύσωνα, εντόνων βροχοπτώσεων και πλημμυρών, πέρυσι το καλοκαίρι, οδήγησαν στην εξαθλίωση πάνω από 33 εκατ. ανθρώπους.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: