Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας την Κυριακή και τη Δευτέρα, όπως περιγράφεται στο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ με ένταση των φαινομένων αστάθειας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις.
Η εξέλιξη του καιρού με τα ύψη υετού ανά 3ωρο
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι η Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης), η Ήπειρος, η Θεσσαλία η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) η Εύβοια καθώς η Κεντρική και Βορειοανατολική Πελοπόννησος. Στην Αττική προβλέπεται να επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και βόρεια του νομού καθώς και η πόλη της Αθήνας.
Ο δείκτης EFI (Extreme Forecast Index) για την Κυριακή
Ο δείκτης EFI (Extreme Forecast Index) για την Κυριακή
Στους παραπάνω χάρτες αποτυπώνεται ο δείκτης EFI (Extreme Forecast Index) ο οποίος απεικονίζει τον 24ωρο και μας δίνει την εικόνα το πόσο ακραίο είναι το φαινόμενο. Τη Δευτέρα έχουμε την εικόνα για κάπως μικρότερης έντασης φαινόμενα.

Χάρτης υετού – κεραυνικής δραστηριότητος για την Κυριακή
Πολύ μεγάλη σημασία αυτή την περίοδο της αστάθειας διαδραματίζει ο δείκτης με την πυκνότητα των κεραυνών ανα 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο δείκτης αυτός λαμβάνει υπόψη του σύνθετους δείκτες ασταθείας (CAPE) καθώς και το ύψος βάσης νεφών.

Χάρτης υετού – κεραυνικής δραστηριότητος για τη Δευτέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: