Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Καταγγελία εργαζομένων στο Χρηματιστήριο: Χρυσοί μισθοί για τα golden boys με αύξηση αποδοχών 97%

Με κλείσιμο του μικροφώνου την ώρα που μιλούσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Βαγγέλης Ψειράκης, έληξε η μάλλον επεισοδιακή γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΧΑΕ (αφού είχαν προηγηθεί αρκετές διακοπές και φωνασκίες).
Το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΕΧΑΕ Γιώργο Χαντζηνικολάου ότι «διέκοψε βιαίως με αντιδημοκρατικό και πραξικοπηματικό τρόπο» την τοποθέτηση του εργασιακού εκπροσώπου, επειδή αναφέρθηκε στην προκλητική αύξηση των αποδοχών των μελών της Διοίκησης.
Σύμφωνα με την καταγγελία του σωματείου η συνολική αποζημίωση των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. ανήλθε σε 502.750 ευρώ το 2022, έναντι 255.250 ευρώ το 2021, αύξηση 97%. Σε σύγκριση μάλιστα με το 2018, όταν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις ήταν κάτω από 31.000 ευρώ, η αύξηση ξεπερνάει το εξωφρενικό ποσοστό του 1.500%.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κατήγγειλε ως «γελοία fake news» δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο μέσος μισθός των υπαλλήλων αγγίζει τα 3.800 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι αυτού του είδους οι συμψηφισμοί «αγνοούν ή υποκρύπτουν τον πραγματικό λόγο αύξησης του μισθολογικού κόστους».
Ο ίδιος είπε ότι οι μισθοί παραμένουν στην πλειονότητά τους καθηλωμένοι ή και μειωμένοι για περισσότερο από 10 χρόνια και οι όποιες αυξήσεις δόθηκαν υπολείπονται κατά πολύ της αλματώδους ανόδου του πληθωρισμού.
Το σωματείο επικαλείται τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για μείωση των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού και τις μελέτες του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ ότι η πραγματική μείωση αγγίζει το 20% για τα χαμηλά εισοδήματα.
Το σωματείο ζητάει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για σύναψη Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με όρους ώστε «να επιτυγχάνεται η αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων και μια πρότυπη εργασιακή ειρήνη για την ευημερία του Ομίλου».

Αφροδίτη Τζιαντζή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: