Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Μάχες με τα κρυπτονομίσματα

Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) προσάπτει στην Coinbase ότι λειτουργεί ως μεσίτης, χρηματιστήριο και οίκος εκκαθάρισης συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ● Η Coinbase υποστηρίζει ότι τα κρυπτονομίσματα είναι εκτός δικαιοδοσίας της SEC.
Μόλις μία ημέρα μετά την αγωγή κατά του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, Binance, η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατέθεσε χθες μήνυση και κατά της Coinbase.
Η SEC προσάπτει στην Coinbase ότι λειτουργεί ως μεσίτης, χρηματιστήριο και οίκος εκκαθάρισης συναλλαγών κρυπτονομισμάτων, χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.
Παρακάμπτει έτσι τις απαιτήσεις γνωστοποίησης, οι οποίες αποσκοπούν στην προστασία των επενδυτών, στερώντας από αυτούς μια σειρά από διασφαλίσεις έναντι απάτης, χειραγώγησης, σύγκρουσης συμφερόντων κ.λπ. Εν τω μεταξύ η αγωγή που κατέθεσε προχθές η SEC κατά της Binance είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρση 790 εκατ. δολαρίων στο τελευταίο 24ωρο από επενδυτές τόσο από το ανταλλακτήριο όσο και από την αμερικανική θυγατρική του.
Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποστήριξε στην αγωγή της κατά της Binance και του διευθύνοντος συμβούλου της, Τσανγκπένγκ Ζάο, ότι εγκαθίδρυσαν «δίκτυο εξαπάτησης», με στόχο την αποφυγή της αμερικανικής νομοθεσίας. Στις 13 κατηγορίες που απηύθυνε η SEC ισχυρίζεται ότι η Binance διόγκωσε τεχνητά τους όγκους συναλλαγών της, εξέτρεψε τα κεφάλαια των πελατών της, απέτυχε να μπλοκάρει τους Αμερικανούς πελάτες της από την πλατφόρμα της και παραπλάνησε τους επενδυτές για τους ελέγχους εποπτείας της αγοράς.
Η αγωγή αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα της SEC εναντίον μιας εταιρείας κρυπτονομισμάτων φέτος. Από το 2022 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υιοθετώντας μια «απίστευτα επιθετική» στάση απέναντι στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 30 παρεμβάσεις. Στην αγωγή της ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι ενέργειες της Binance «σχεδιάστηκαν για να αποφευχθεί ο ρυθμιστικό έλεγχος».
Η αγωγή της SEC κατά της Binance έρχεται έπειτα από ανάλογη κίνηση της αμερικανικής Επιτροπής Συναλλαγών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα, η οποία κατηγόρησε ομοίως το ανταλλακτήριο και τον Ζάο για πληθώρα ρυθμιστικών παραβάσεων.
Η Binance, από την πλευρά της, σε μια ανάρτηση ιστολογίου υιοθέτησε τη γνωστή αμυντική γραμμή του χώρου, ότι δηλαδή η SEC είναι ασαφής για το πώς τα κρυπτονομίσματα θα έπρεπε να ρυθμίζονται, καθώς αυτό είναι πέρα από τις δυνατότητές της. Οι επικεφαλής της SEC έχουν επιβεβαιώσει επί της ουσίας τα παραπάνω, καθώς έχουν αποφύγει να πουν ρητά ποια ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.
Πάντως, ακόμη και αν η SEC είναι εκτός της δικαιοδοσίας της, οι κατηγορίες της αποτελούν χτύπημα για την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Τους τελευταίους μήνες, οι χρήστες κρυπτονομισμάτων απορρίπτουν όλο και περισσότερο τα εταιρικά ανταλλακτήρια.
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών CCData, η Binance έχει χάσει το ένα τέταρτο του μεριδίου αγοράς της τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ και η Coinbase Global χάνει επίσης έδαφος. Μέρος του προβλήματος ίσως είναι οι μεγάλες απώλειες από τους traders λιανικής. Σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ, τον Ιούνιο του περασμένου έτους, έχασαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, λόγω απάτης.
Αυτό συνέβη δε πριν από την κατάρρευση της FTX. Η αγορά ενδέχεται έτσι να αποτελείται σήμερα κυρίως από τους φανατικούς πιστούς των κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν αποκεντρωμένες εναλλακτικές λύσεις που δεν εκτίθενται σε ενιαία εταιρεία ή κανονιστικό πλαίσιο. Αυτό υποδηλώνει ότι εταιρείες όπως η Binance και η Coinbase ανταγωνίζονται τόσο ενάντια στη μείωση του μεριδίου τους στην αγορά όσο και απέναντι σε όλο και πιο σκεπτικoύς πελάτες.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: