Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Moody's: Ένα "σκαλοπάτι" πριν την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

Χατζηδάκης: Κοινωνική ευαισθησία με οικονομική υπευθυνότητα
Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε Ba1, με σταθερό outlook, αναβάθμισε ο οίκος Moody’s, όντας πλέον μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.
Λίγες ημέρες μετα την επενδυτική βαθμίδα που έδωσε η DBRS, η Moody’s προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, καθώς η Ελλάδα βρισκόταν μέχρι τώρα σε βαθμίδα Ba3.
Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντανακλά την άποψη του ότι η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βλέπουν μία βαθιά διαρθρωτική αλλαγή, η οποία θα στηρίξει μία συνεχή ουσιαστική βελτίωση στους δείκτες πιστοληπτικής ικανότητας και ανθεκτικότητας σε μελλοντικά δυνητικά σοκ.
Ιδιαίτερα, σημειώνει, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιουνίου παρέχει έναν υψηλό βαθμό πολιτικής βεβαιότητας και βεβαιότητας για τις πολιτικές για την επόμενη τετραετία, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων του παρελθόντος και τον σχεδιασμό περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στηρίζουν τις προσδοκίες του Moody's για περαιτέρω οικονομική και δημοσιονομική ενίσχυση.
Χατζηδάκης: Συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες από την Moody's δεν είναι μόνο μια ακόμα επιβράβευση της δημοσιονομικής και συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι κυρίως μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική η οποία παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί και στην επίτευξη των αντίστοιχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Έχουμε πετύχει πολλά στην οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κρινόμαστε κάθε μέρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει χαμένη η πρόοδος που έχει σημειωθεί. Σταθερά, θα συνεχίσουμε να συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα".

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: