Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Γ. Μυλόπουλος για ΔΕΘ: Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των κοινών αγαθών και του δημόσιου χώρου θα μας βρουν απέναντι

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στην ΔΕΘ και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είχε ο υποψήφιος περιφερειάρχης με την παράταξη «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.
Στη συνάντηση η οποία έγινε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα από την μεριά της Κίνησης Πολιτών συμμετείχαν ο Γιάννης Μαγκριώτης και η Ρία Καλφακάκου ενώ από την μεριά της περιφερειακής παράταξης συμμετείχαν επίσης οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Π.Ε. Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, Σάσα Λαδά και Έφη Παπαθεοδώρου.
Υπήρξε μια παραγωγική συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα στο επίκεντρο βρέθηκε το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη το οποίο δεν σέβεται το περιβάλλον, τον δημόσιο χώρο και την βιώσιμη ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε:
«Η Βιώσιμη Ανάπτυξη, για την οποία μιλούν όλοι με μεγάλη ευκολία, ακόμη και οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι που οι πολιτικές τους αντιλήψεις και οι πρακτικές καταστρατηγούν τις αρχές της αειφορίας, θέτει μια κορυφαία προϋπόθεση για την εφαρμογή της:
Τα κοινά αγαθά, των οποίων τη βιωσιμότητα υπερασπίζεται, πρέπει να παραμείνουν κοινά, να παραμείνουν δηλαδή σε δημόσιο χαρακτήρα.
Η ιδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών και η εκχώρηση του δημόσιου χώρου σε επιχειρηματίες για εκμετάλλευση, όπως συμβαίνει με το φαραωνικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΘ, την οποία εκχωρεί προς τσιμεντοποίηση και κατασκευή αχρείαστων κτιρίων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι αντίθετη με το πνεύμα και τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται, ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου που της μένει, να παραμείνει σε δημόσιο χαρακτήρα και να αξιοποιηθεί προς όφελος όχι επιχειρηματικών, αλλά του δημόσιου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Με πράσινο που λείπει και με ελεύθερο δημόσιο χώρο για τους πολίτες που στη Θεσσαλονίκη σπανίζει.
Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των κοινών αγαθών και εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου με σκοπό την εκμετάλλευσή τους από ομάδες συμφερόντων θα μας βρουν απέναντι.
Η αξιοποίηση της ΔΕΘ δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει από ιδιώτες με γνώμονα το κέρδος, αλλά με καθαρά δημόσιο χαρακτήρα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία έχουν εξαιρεθεί.
Η παράταξη «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» έχει θέσει ψηλά τον στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης για το Περιβάλλον στην Περιφέρεια και το εννοεί. Θα αγωνιστούμε για να ξανακερδίσουμε τον δημόσιο χώρο και να σώσουμε τα κοινά αγαθά προς όφελος των πολιτών, αλλά και του Περιβάλλοντος. Που δεν ξεχνούμε ότι είναι ο μοναδικός μας πλούτος και η απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει Δίκαιη Οικονομική Ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: