Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Αμόλυβδη: Χωρίς φρένο οι ανατιμήσεις - Πάει για τα 3 ευρώ το λίτρο

Απαγορευτικές είναι πλέον οι μετακινήσεις για τους έλληνες οδηγούς καθώς οι αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης είναι φρενήρεις.
Η τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια υγρών καυσίμων έχει εκτοξευτεί σκαρφαλώνοντας ακόμα και στα 2,29 ευρώ μέσα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στα νησιά η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη με την τιμή στη Λέρο να φτάνει τα 2,48 ευρώ το λίτρο και 2,34 στη Σαντορίνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μόλις δύο μήνες η η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά βρισκόταν στο 1,863 ευρώ/λίτρο, ενώ η τιμή της ενισχυμένης βενζίνης (100 οκτάνια) ήταν στα 2,050 ευρώ/λίτρο. Η μέση τιμή για το Diesel κίνησης ήταν στο 1579, ενώ για το υγραέριο κίνησης η μέση τιμή ήταν στα 0,796 ευρώ ανά λίτρο (Τιμές αναφοράς της 1ης Ιουλίου 2023).
Πού θα πάνε όμως οι τιμές το επόμενο διάστημα; Πρόκειται βεβαίως για μία αγορά που μεταβάλλεται ραγδαία ανάλογα με τις εξελίξεις και τις συνθήκες σε διεθνές επίπεδο, οπότε κάθε πρόβλεψη για την πορεία των τιμών ακόμη και για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι παρακινδυνευμένη. Γεγονός πάντως παραμένει ότι από τον Ιούνιο έως σήμερα η τιμή της βενζίνης έχει ανέβει περί τα 20 λεπτά και του πετρελαίου κίνησης κατά 28 λεπτά, επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.
Καλπάζουν οι διεθνείς τιμές
Tη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο κατέγραψαν την παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου μετά το σήμα από τη Ρωσία ότι θα συνεχίσει τον περιορισμό στις εξαγωγές τον Οκτώβριο και το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της κινεζικής οικονομίας.
Εξάλλου, με τη Σαουδική Αραβία να μειώνει τις εξαγωγές κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο και πιθανόν να επεκτείνει τις περικοπές στο τέταρτο τρίμηνο, «η αγορά δικαίως τιμολογεί σε μια προοπτική σφιχτότερων αποθεμάτων καθώς εργαζόμαστε προς το 2024», δήλωσε στο Marketwatch ο Troy Vincent, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο DTN.
Στα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου, το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο σκαρφάλωσε 1,92 δολάρια ή 2,3%, κλείνοντας στα 85,55 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Οι τιμές με βάση το συμβόλαιο του πρώτου μήνα έληξαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022.
Το brent παράδοσης Νοεμβρίου πρόσθεσε 1,72 δολάρια ή 2%, στα 88,55 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, μετά την άνοδο 1,5% τον Αύγουστο.
Οι φόροι
Στην ελληνική πραγματικότητα, η κυβέρνηση όσο και να επιχειρεί να συγκρατήσει το ράλι των αυξήσεων με μέτρα όπως το πλαφόν, από την άλλη πετυχαίνει να φουσκώνει την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης με τους υψηλούς φόρους.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων οι φόροι και τα τέλη που επιβαρύνουν την τιμή της βενζίνης φτάνουν στο 56,37%. Τα διυλιστήρια καθορίζουν το 38,18% της τελικής τιμής και το μικτό περιθώριο κέρδους πρατηριούχων και εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών το 5,45%.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: