Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Α. Τζιτζικώστας: “Η Περιφέρεια και η κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας – Σήμερα η αποστολή 130 τόνων τροφίμων και νερών”

Υπό την επίβλεψη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκε σήμερα η αποστολή της βοήθειας που συγκεντρώθηκε από την Περιφέρεια για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.
Η ανταπόκριση των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας στο κάλεσμα για συλλογή κυρίως τροφίμων, νερών και ειδών πρώτης ανάγκης, προκειμένου να σταλούν στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Θεσσαλίας ήταν συγκινητική και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα είδη που προσέφεραν πολίτες και επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας στη δυτική Θεσσαλονίκη, συσκευάστηκαν και σήμερα φορτώθηκαν, προκειμένου να σταλούν άμεσα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, με την οργάνωση της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη συμμετοχή των υπηρεσιών όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Ο κ. Τζιτζικώστας επέβλεψε τη διαδικασία φόρτωσης και αποστολής των ειδών στη Θεσσαλία, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνας Δερμεντζοπούλου.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “η ανταπόκριση των συμπολιτών μας από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας για τη συγκέντρωση τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και εμφιαλωμένων νερών, προκειμένου να παρέχουμε όση βοήθεια μπορούμε ως κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται στη Θεσσαλία, ήταν πραγματικά συγκινητική. Συγκεντρώσαμε περισσότερους από 130 τόνους βοήθειας, που αναχωρούν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη για τις πληγείσες περιοχές και θα φτάσουν στα χέρια των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας τις αμέσως επόμενες ώρες. Αποδείξαμε γι’ ακόμη μια φορά ότι είμαστε μια κοινωνία αλληλεγγύης, προσφοράς και αγάπης στον συνάνθρωπο. Μια κοινωνία με συνοχή και υψηλό αίσθημα ανθρωπισμού. Μια κοινωνία πάνω από όλα ανθρώπινη. Αυτές τις στιγμές η σκέψη μας είναι στους συμπολίτες μας που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, τις περιουσίες τους, τα υπάρχοντά τους και ξεσπιτώθηκαν στη Θεσσαλία και η προσπάθειά μας είναι να τους συνδράμουμε με κάθε τρόπο, προκειμένου να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κι εγώ προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου τους χιλιάδες συμπολίτες μας από όλη την Κεντρική Μακεδονία και τις δεκάδες επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στη συλλογή των τροφίμων και των νερών, που αποτελούν επείγουσα ανάγκη για τους συνανθρώπους μας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά μας για αλληλεγγύη. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη στείλαμε προσωπικό και μέσα στη Θεσσαλία για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων και των λασπών στις πλημμυρισμένες περιοχές. Με έξι αντλητικά μηχανήματα, αλλά και με πέντε βυτία τροφοδοσίας πόσιμου νερού ήμασταν στη Θεσσαλία από την πρώτη στιγμή. Και δεν σταματάμε εδώ. Μετά τη σημερινή αποστολή τροφίμων και εμφιαλωμένων νερών θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες νέα βοήθεια, αυτή τη φορά για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν. Έχουμε προγραμματίσει μόλις αποκατασταθεί η οδική επικοινωνία με τη Θεσσαλία να στείλουμε προσωπικό και μηχανήματα έργου (φορτωτές, τσάπες, μπουλντόζες κτλ.), προκειμένου να συνδράμουν στον καθαρισμό των πλημμυρισμένων περιοχών από τις λάσπες και τα φερτά υλικά. Επίσης, έχουμε συγκεντρώσει 200 στρώματα ύπνου για όσους πολίτες της Θεσσαλίας αναγκάζονται να κοιμηθούν προσωρινά σε κλειστά στάδια της περιοχής. Ως Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, υπενθυμίζω ότι μόλις χτες όλες οι Περιφέρειες της χώρας, ενωμένες, στείλαμε 6.000 έτοιμες μερίδες φαγητού για τους πλημμυροπαθείς. Είμαστε εδώ κι εφόσον παραστεί ανάγκη θα συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Η απάντηση σε κάθε κρίση, σε κάθε καταστροφή είναι η αλληλεγγύη. Και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και όλη η κοινωνία της Μακεδονίας έδωσαν, δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, σεβασμού του ανθρώπινου πόνου και συμπαράστασης. Ενωμένοι, όλοι μαζί, δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο του, κανέναν πίσω”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: