Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Σοκ, οργή και ερωτήματα από τον πολιτικό κόσμο για την τραγωδία στο λιμάνι

Συγκλονισμένοι πολιτικοί από σχεδόν όλα τα κόμματα, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους, αποδοκιμάζοντας τη συμπεριφορά του πληρώματος στο Blue Horizon, το οποίο, όχι μόνο έριξε στη θάλασσα τον 36χρονο επιβάτη, αλλά τον άφησε και αβοήθητο να χαθεί στην περιδίνηση που προκάλεσαν οι μηχανές του πλοίου.
Αν και διαβεβαίωσε ότι γίνονται όλες οι ενέργειες για την απόδοση ευθυνών, εντούτοις ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας σχολίασε μάλλον μουδιασμένα το τραγικό συμβάν στο λιμάνι του Πειραιά, με αισθήματα συμπάθειας και για τα άτομα που προκάλεσαν τον θάνατο του 36χρονου. Ωστόσο σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τη θλίψη του.
Εκφράζω τη θλίψη μου για το τραγικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος. Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Λιμεναρχείο Πειραιά για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών.
Για «εγκληματική ενέργεια» έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας και παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη για το κατηγορητήριο: «Σε ποιο επίπεδο θα διωχθεί, αν θα διωχθεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ή για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο, ο ποινικός χαρακτηρισμός είναι ζητήματα της δικαιοσύνης. Η Εισαγγελία τα ξέρει αυτά, θα κάνει τη δουλειά της και το σωστό νομικό χαρακτηρισμό», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μάκης Βορίδης.
Συγκλονισμένος εμφανίστηκε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας πως «έχουμε εγκατάλειψη ναυαγού, αδιανόητο για εκπαιδευμένους ναυτικούς». Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του άτυχου άνδρα.
«Είδα το βίντεο με τον άνθρωπο να τον σπρώχνει το πλήρωμα στη θάλασσα και έχω αρρωστήσει, δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι δυνατόν να έχει γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, στο κεντρικό μας λιμάνι. Ως πρώην υπουργός Ναυτιλίας, σας λέω πως ό,τι βλέπουμε στο βίντεο είναι σειρά παραβάσεων του ποινικού δικαίου του ναυτικού δικαίου, της σύμβασης για την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα έχουμε εγκατάλειψη ναυαγού αδιανόητο για εκπαιδευμένους ναυτικούς» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε: «Πέφτει ο άνθρωπος στη θάλασσα και αντί να σταματήσουν το πλοίο προχωρά και φεύγει σαν να μη συμβαίνει τίποτα».
Για «απάνθρωπη, εγκληματική πράξη», έκανε λόγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του: «Μιλάμε για κάτι απάνθρωπο. Πολύ δύσκολα μπορούμε να βρούμε κάτι προηγούμενο. Είναι μία εγκληματική ενέργεια την οποία, προφανώς, τυπικά θα κρίνει η Δικαιοσύνη. Προφανώς. Αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουν την αποστροφή μας, την οργή μας γι’ αυτό το οποίο συνέβη. Επελήφθησαν άμεσα οι Αρχές, γύρισε πίσω το πλοίο, θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες», είπε στον ΑΝΤ1.
«Αλλά πραγματικά είναι αδιανόητο να βλέπουμε τέτοιες εικόνες να συμβαίνουν. Να χάνει ένας άνθρωπος με αυτό τον τρόπο τη ζωή του, να του αφαιρείται η ζωή στην πραγματικότητα. Δεν είναι ότι έπεσε, είδαμε τι συνέβη. Είναι ντροπή αυτό το οποίο συνέβη. Είναι μια εγκληματική ενέργεια και ελπίζω η Δικαιοσύνη, μετά τη δέουσα διαδικασία, να επιβάλει τις πιο αυστηρές τιμωρίες», συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας, απάντησε: «Προφανώς και υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας. Αυτό ξεφεύγει από οποιαδήποτε ανθρώπινη λογική».
Μια σειρά από ερωτήματα για το τραγικό περιστατικό έθεσε από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ η Έφη Αχτσιόγλου: «Οι εικόνες σοκάρουν. Δεν χωράει ο νους τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου υπό τέτοιες συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά. Αδιανόητη και εφιαλτική τέτοια απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Οι έρευνες πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα και να δοθούν απαντήσεις. Πού βρίσκονταν οι άνθρωποι του λιμενικού την ώρα της τραγωδίας; Γιατί επετράπη να φτάσει το πλοίο στην Αίγινα, πριν δοθεί εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι;».
Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επίσης υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τόνισε σε ανάρτησή του: «Ας μη συνηθίσουμε τη φρίκη, ας μην κανονικοποιήσουμε τη βαρβαρότητα. Η αποτρόπαια δολοφονία -γιατί περί τέτοιας πρόκειται- ενός νέου ανθρώπου οφείλει άμεσα να διερευνηθεί. Το πώς, τα γιατί. Και να αποδοθούν ευθύνες. Τον έλεγαν Αντώνη Καρυώτη, ήταν 36 χρόνων, από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης».
Σοκαρισμένος ο Νίκος Παππάς αναφέρει: «Δεν μπορώ να πω καλημέρα. Το βίντεο ανατριχιάζει. Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή; Λιγότερο από ένα εισιτήριο; Αυτό λέει η ζυγαριά των αξιών μας πλέον;».
«Δεν μπορεί αιώνες ανθρώπινης σκέψης να οδηγούν σε τόση απανθρωπιά», σχολιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης. «Η ζωή πρέπει να αποκτήσει ξανά αξία στη χώρα μας. Ζητάμε το αυτονόητο: να λειτουργήσει η δικαιοσύνη. Ευτυχώς υπάρχει το βίντεο από το Blue Horizon. Χωρίς αυτό, όλο το σύστημα θα μιλούσε σήμερα για "ατύχημα"», σημειώνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Ζαχαριάδης που τόνισε: «Απανθρωπιά και απάθεια. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτό που συνέβη στον Πειραιά. Ο πνιγμός του συνανθρώπου μας, μας συγκλονίζει και μας πληγώνει. Τα τέρατα και οι τερατώδεις συμπεριφορές δεν μπορεί να είναι ανεκτές και επιτρεπτές. Πάνω απ' όλα ο άνθρωπος».
Από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Γραμματέας Τομέα Ναυτιλίας Δημήτρης Διαμαντίδης εκφράζει τη θλίψη του και καλεί «τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας να πράξει τα δέοντα. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2023 να συμβαίνουν αυτά τα τραγικά περιστατικά. Θα πρέπει επιτέλους, να φτάσει το "μαχαίρι στο κόκκαλο" και να αποδοθούν οι ευθύνες άμεσα, εκεί που πρέπει. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος».
Ξεκάθαρα «για έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά», μιλάει το ΚΚΕ:
«Οι απίστευτες εικόνες της δολοφονίας του 36χρονου στον καταπέλτη του “Blue Horizon” σοκάρουν και “σφίγγουν το στομάχι” σε όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος.
Η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής που βιώνουμε σχεδόν καθημερινά σε μια κοινωνία όπου βασιλεύουν οι σάπιες αξίες του ατομισμού και του κέρδους, οδηγεί σε τέτοια επίπεδα αποκτήνωσης, ώστε να πετάει κάποιος έναν άνθρωπο στη θάλασσα και -ενώ τον βλέπει να πνίγεται μέσα στα απόνερα- να δίνει εντολή να ξεκινήσει κανονικά το πλοίο, προφανώς για να μην υπάρξει καθυστέρηση, αφού για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες “ο χρόνος είναι χρήμα”.
Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και όλες οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να δώσουν απαντήσεις: Τηρήθηκε από την εταιρεία το πρωτόκολλο και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας κατά τον απόπλου του πλοίου; Υπήρχε παρουσία του Λιμενικού; Πώς είναι δυνατόν το πλοίο να αποπλέει και να ταξιδεύει ανενόχλητο για ώρα πριν δοθεί εντολή να επιστρέψει;
Είναι χαρακτηριστικό πως το τι πραγματικά έγινε αποκαλύφθηκε από τους ίδιους τους επιβάτες του πλοίου, ενώ η αρχική ενημέρωση του Λιμενικού έριχνε επί της ουσίας την ευθύνη στο θύμα.
Πέρα από τις δεδομένες ευθύνες μελών του πληρώματος που πρέπει να αποδοθούν, το ΚΚΕ απαιτεί να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα και όλες οι συνθήκες που το προκάλεσαν, ενώ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του 36χρονου βιοπαλαιστή από την Κρήτη που έχασε άδικα τη ζωή του».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: