Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Καταστροφή και χάος από την κακοκαιρία - Παράλυτο κράτος

Εικόνες βιβλικής καταστροφής μεταδίδονται από τις περιοχές που πλήττονται από την πρωτοφανή κακοκαιρία, η οποία έχει πάρει μορφή “κατακλυσμού του Νώε”, μετατρέποντας τη Θεσσαλία σε απέραντη λίμνη.
Τεράστιες καταστροφές στον Βόλο και στο Πήλιο, στη βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και αλλού, δεκάδες χωριά έχουν πλημμυρίσει στον θεσσαλικό κάμπο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι. Πολλοί έχουν καταφύγει στις στέγες σπιτιών για να σωθούν και περιμένουν βοήθεια που δεν φθάνει.
Στην κεντρική Θεσσαλία έχουν σπάσει τα φράγματα ποταμών. Δραματικές εκκλήσεις εγκλωβισμένων κατοίκων σε πλημμυρισμένα χωριά και καταγγελίες για εγκατάλειψη τους από τις Αρχές. Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι στην περιοχή αποστέλλονται στρατιωτικές μονάδες για να βοηθήσουν σε επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού.
Προβλήματα και σε αστικά κέντρα, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.
Σε πλήρη αδυναμία ο κρατικός μηχανισμός, απουσία κεντρικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική, Αστυνομία έχουν κινητοποιηθεί και αγωνίζονται σε 24ωρη βάση, χωρίς να είναι σε θέση να προσφέρουν λύσεις και αποτελεσματική βοήθεια. Σε κατάσταση παράλυσης η τοπική αυτοδιοίκηση και οι περιφερειακές υπηρεσίες
Η χώρα παραμένει στο έλεος του καιρού, ενώ η κυβέρνηση αναλώνεται σε συσκέψεις που δεν καταλήγουν σε ανάληψη πρωτοβουλιών και σε συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών. Μία ακόμη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα με συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: