Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Συρρικνώθηκε ο πραγματικός μισθός, «στέγνωσαν» τα νοικοκυριά - Έρευνα ΓΣΕΕ

Ένα στα τρία νοικοκυριά δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις δαπάνες για την κάλυψη βασικών αναγκών
Η επέλαση του πληθωρισμού, οι σφοδρές ανατιμήσεις και συνολικά η διόγκωση του κόστους διαβίωσης, έχουν «στεγνώσει» οικονομικά τα ελληνικά νοικοκυριά, προκαλώντας και μείωση του πραγματικού μισθού κατά 8,7% μέσα σε ένα έτος.
Τα συμπεράσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αναδεικνύουν με εμφατικό τρόπο τη δεινή οικονομική θέση που έχει περιέλθει μεγάλη μερίδα των ελληνικών νοικοκυριών. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα στα τρία νοικοκυριά δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις δαπάνες για την κάλυψη βασικών αναγκών, ενώ σχεδόν ένα στα δύο αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε μια έκτακτη δαπάνη.
Ειδικότερα, το 2021-2022, πολύ μεγάλη δυσκολία να αντεπεξέλθει στις δαπάνες για την κάλυψη βασικών αναγκών αντιμετώπισε το 36% των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά, ενώ την ίδια περίοδο στην ΕΕ27 το αντίστοιχο ποσοστό νοικοκυριών ήταν μόλις 6,1%. Το 2021 το 46,3% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δήλωσε την αδυναμία του να αντεπεξέλθει σε μια έκτακτη δαπάνη, ενώ λίγο πιο χαμηλό (43,6%) ήταν το ποσοστό το 2022.
Επίσης πέρυσι στη χώρα μας, σε αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών για μια αξιοπρεπη διαβίωση βρέθηκε το 13,2% των ανδρών και το 14,6% των γυναικών.
Επιπρόσθετα Το 2021 σχεδόν το 1/5 (19,6%) των ατόμων στην Ελλάδα ζούσαν με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας, ενώ το 2022 το ποσοστό μειώθηκε λιγότερο από μια ποσοστιαία μονάδα (18,8%). Το ποσοστό των ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας στην ΕΕ-27 ηταν 16,8% και 16,5% αντίστοιχα. Το 2021 στην Ελλάδα σε συνθήκες επίμονης φτώχειας βρέθηκε το 15,8% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά.
Μειώθηκε ο πραγματικός μισθός
Τα τελευταία 2 χρόνια οι ονομαστικοί μισθοί στην Ελλάδα είχαν το περιθώριο να αυξηθούν σημαντικά, κατα 6,9% και 10,1% αντίστοιχα ανα έτος, χωρίς να μεταβάλουν τη διανομή εισοδήματος. Ωστόσο, ο πραγματικός μέσος μισθός παρουσίασε σημαντική μείωση, η οποία το 2022 έφτασε το 8,7% σε σχέση με το 2021.
Αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε διανεμητικό κενό σε βάρος του κόσμου της εργασίας, της τάξης του 8,4% το 2021 και 9,5% το 2022 και σε μείωση του εισοδηματικού μεριδίου των μισθών στο ΑΕΠ στο 47,5% το 2022.
Πολύ χαμηλά στην απασχόληση των νέων
Παρά την ταχεία ανάκαμψη, η Ελλάδα εχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στους νέους κάτω των 25 ετών και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης τόσο στις ηλικίες 20-64 ετών όσο και στις γυναίκες
ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ-27.
Ακόμη, η ποιότητα εργασίας στη χώρα μας είναι η χαμηλό τερη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ-27. Η Ελλάδα σημειώνει τη χειρότερη επίδοση σε χαρακτηριστικό όπως ο χρόνος εργασίας και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματική ς και προσωπικής ζωής, και από τις χαμηλότερες επιδόσεις στη συλλογική εκπροσώπηση, την επαγγελματική εξέλιξη και την ποιότητα του εισοδήματος.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: