Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Αναβάθμιση Ελλάδας από τον οίκο DBRS, εν μέσω βιβλικής καταστροφής

Την ώρα που έχει βουλιάξει η Θεσσαλία από τις φονικές πλημμύρες –με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία να εκτιμάται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ–, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar έκανε ένα «δώρο» στην ελληνική οικονομία.
Ο οίκος έδωσε, το βράδυ της Παρασκευής, την επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό τους στην κατηγορία ΒΒΒ(low) με σταθερές προοπτικές από ΒΒ(high) με σταθερές προοπτικές.
Σε κανονικές συνθήκες, η ανακοίνωση της αναβάθμισης θα ερχόταν λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, στην οποία ο πρωθυπουργός αναμενόταν να καταφύγει ξανά στο αφήγημα πως «η οικονομία πάει καλά» και πως «έρχεται η επενδυτική βαθμίδα». Ωστόσο, η κακοκαιρία Daniel άλλαξε τα σχέδια του Μαξίμου...
Ο πρώτος από τους τέσσερις
Ο οίκος DBRSΟ είναι ο ένας από τους τέσσερις αναγνωρισμένους, οι οποίοι και θα αποφασίζουν για το εάν η ελληνική οικονομία θα λάβει τελικά την επενδυτική βαθμίδα. Μέχρι τον Δεκέμβριο, λοιπόν, θα ανακοινωθούν οι αξιολογήσεις από τους υπόλοιπους τρεις οίκους: της απαιτητικής Moody's και των αμερικανικών Standard & Poor’s και Fitch.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον οι τρεις από αυτούς τους τέσσερις οίκους να αποδώσουν επενδυτική βαθμίδα –έστω και στην κατώτερη κλίμακα–, ώστε τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου να αντιμετωπίζονται ως επενδυτικά επιλέξιμα και, θεωρητικά, να επιβραβεύονται με χαμηλότερα επιτόκια και κόστος δανεισμού.
Τι αναφέρει ο οίκος
Στην ανακοίνωσή του ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη ότι, με βάση και το εντυπωσιακό ιστορικό της Ελλάδας, οι ελληνικές Αρχές θα παραμείνουν δεσμευμένες στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους θα παραμείνει σε πτωτική τάση. Τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια δεν απέτρεψαν τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 0,1% του ΑΕΠ το 2022, ενώ για φέτος αναμένεται πλεόνασμα 1,1% και για το 2024 2,1%.
Από τα υψηλά επίπεδα του 2020, το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό στο ΑΕΠ, πέρυσι κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες, επωφελούμενο από τη δημοσιονομική επανόρθωση και την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Η σημαντική βελτίωση όσον αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και το χρέος ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής που ωθεί το αξιόχρεο ανοδικά.
Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί
Η ανακοίνωση του καναδικού οίκου έδωσε την ευκαιρία στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να πανηγυρίσουν, τη στιγμή που το Μαξίμου βρίσκεται σε δεινή θέση μετά το πέρασμα της σαρωτικής κακοκαιρίας.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, που μίλησε για «άλμα» και για «επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε διαφορετικά επίπεδα».
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, σε μια στιγμή που η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα των άνευ προηγουμένου φυσικών καταστροφών και τις οικογένειές τους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας. Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, ένας από τους τέσσερις διεθνείς οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνει στην Ελλάδα τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα και με αυτόν τον τρόπο την κατατάσσει σε μια διαφορετική πλέον κατηγορία από πλευράς πιστοληπτικής αξιολόγησης. Το άλμα αυτό δεν ήταν εύκολο, αλλά ούτε και τεχνικού χαρακτήρα. Προϋπέθετε αφενός τη συστηματική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε οικονομικό επίπεδο και η οποία είχε επιβραβευτεί μέχρι τώρα με αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις. Σημαίνει επίσης περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.»
»Η ανακοίνωση του οίκου DBRS είναι αρκετά εύγλωττη για να γίνουν πολλά περαιτέρω σχόλια. Μιλάει τόσο για την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε διαφορετικά επίπεδα (αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ), όσο και για τον συνδυασμό της πολιτικής σταθερότητας με την υπεύθυνη οικονομική πολιτική που δημιουργεί ένα κατάλληλο κλίμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα τις προσπάθειές μας στο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών, για να πείσουμε τόσο τους οίκους αξιολόγησης, όσο και τις αγορές και τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει κανείς να επενδύει και να ανοίγει καινούργιες δουλειές. Το οφείλουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες, το οφείλουμε στην πατρίδα μας.»

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: